12.10.2022

15.10.–30.11. Kiinanmereltä Ilvestielle – Alpo Tuurnalan akvarelleja

Aika: 15.10.–30.11.2022, avoinna ma, ti ja to klo 9.00–15.00
Paikka: Hertsikan pumppu -osuuskunta, Hiihtomäentie 39, Helsinki
Maksuton tapahtuma.

Kolmeen teemaan jakautuvassa Kiinanmereltä Ilvestielle -näyttelyssä on esillä noin 30 saaristosta, purjelaivoista ja omakotiasumisesta kertovaa Alpo Tuurnalan akvarellia.

  • Meri – ystävä ja uhka -teema esittelee Tuurnalan merenkulkuun ja merenkulun historiaan liittyviä akvarelleja. Akvarelleista saa hyvän käsityksen siitä, millaista elämä merellä on ollut.
  • Saaristossa-teema esittelee elämää ja arkea saaristossa. Tuurnala vietti lapsuutensa Kotkassa, ja jo tuolloin hänelle tuli tutuksi saariston kiehtovuus ja luotsien elämä. Tuurnala vietti myös perheineen vuosikymmenten kesät Kuninkaansaarella – aiemmin suljetulla sotilassaarella. Osa akvarelleista kertoo näistä kesistä.
  • Ilvestie Herttoniemi -teema esittelee elämää Herttoniemen Ilvestiellä, jossa Tuurnala on perheineen asunut 40 vuotta. Elämä omakotitalossa on rikasta vuodenaikojen vaihteluineen ja tontilla vierailevine eläimineen.

Alpo Tuurnala on eläkkeellä oleva merivoimien yli-insinööri. Hän on kirjoittanut ja kuvittanut viisi merenkulun historiaa käsittelevää kirjaa, ja lisäksi hänen akvarellejaan on useissa muissa teoksissa. Tuurnalan merenkulun historiaa käsittelevät kirjat on julkaissut John Nurmisen Säätiö.

Alpo Tuurnalan akvarellien näyttelyn toteuttaa Hertsikan Pumppu yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa. Hertsikan Pumppu on yleishyödyllinen osuuskunta, joka järjestää asukastoimintaa Herttoniemessä.

Näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 15.10. klo 12.00–14.00. Näyttelyn avauspuheenvuorot pitävät Hertsikan Pumpun puheenjohtaja Ari Virtanen ja Alpo Tuurnalan pitkäaikainen ystävä ja entinen esimies amiraali Juhani Kaskeala. Tämän jälkeen Tuurnala kertoo lyhyesti teostensa taustoista.

Maksuton näyttely on avoinna Hertsikan Pumpun asukastilassa osoitteessa Hiihtomäentie 39 15.10.-30.11.2022 maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 9.00–15.00. Näyttelyssä on myös mahdollista tutustua Tuurnalan kahteen kirjaan ja hankkia ne itselleen joko paikan päällä tai John Nurmisen Säätiön verkkokaupasta.

Aiheeseen liittyvää