10.05.2019

4.-6.10. Turun kirjamessut

John Nurmisen Säätiö järjestää Turun Kirjamessuilla kaksi mielenkiintoista meren pinnanalaiseen elämään liittyvää keskustelua.

Meren lumo hätähuuto pinnan alta

4.10.2019 klo 11.30-12.00
Tieto-lava, Turun Messukeskus, Messukentänkatu 9-13, Turku

Syvällä vaahtopäiden alla avautuu elämän taianomainen kirjo: keinuvat levät, korallien kätköissä uivat kalaparvet ja koko muu meren eliöstö. Tätä merenalaista rikkautta uhkaavat ryöstökalastus, myrkyt, jätemuovit ja ilmastonmuutos. Ihmisen piittaamattomuus on aiheuttanut suurta tuhoa. Kirjailija Niko Kettunen ja merenkulkuneuvos Juha Nurminen keskustelevat meren kauneudesta ja haavoittuvaisuudesta John Nurmisen Säätiön asiamiehen Annamari Arrakoski-Engardtin johdolla. Keskustelua siivittävät Juha Nurmisen upeat vedenalaiset valokuvat.

Merihirviöt merenneidosta mustekalaan

6.10.2019 klo 11.05-11.30
Jukola-ohjelmatila, Turun Messukeskus, Messukentänkatu 9-13, Turku

Oudot merelliset ilmiöt ja eläimet ovat herättäneet pelkoa ja inspiroineet tarinoita kauhistuttavista merihirviöistä. Aaltojen alla on kuviteltu olevan laivoja upottavia jättiläismustekaloja ja sukeltajia vaanivia paholaisrauskuja. Tule kuuntelemaan kuinka kulttuurihistorioitsija Otto Latva johdattaa meidät merimonstereiden maailmaan. Lisäksi kuulemme Itämeren tilasta ja nykyhetken pahimman ”merihirviön”, rehevöitymisen vaikutuksista meren eliöstöön.  Haastattelijana toimii John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Valkopilkkahai luotsikala ja isoremora Kuva: Juha Nurminen

Aiheeseen liittyvää