22.04.2015

Baba haluaa pelastaa oman osansa Itämerestä

Kuvateksti
Triathlonia Baba harjoittelee mm. kiertelemällä Helsingin saaria uiden, n. 2 km lenkkejä.

Itämeri on aina ollut Suomenlinnassa perheineen asustavan, purjehdusta ja tirahtlonia harrastavan Baba Lybeckin sydäntä lähellä. Baba on ollut mukana muun muassa WWF:n Norppa-uinnin tukijoukoissa ja kantavana voimana. Vuonna 2015 Baba lähti mukaan John Nurmisen Säätiön Vene15Båt-messuilla käynnistämään Pelasta pala Itämerta –varainhankintakampanjaan. Itämeri on merta rakastavan Baban seuraava iso projekti, jolle hän aikoo tulevina vuosina omistaa aiempaa enemmän omaa aikaa. Pro Sail haastatteli Babaa tammikuun 2015 lopussa.

Mitä Itämeri merkitsee sinulle?

Olen lähes koko elämäni asunut meren äärellä, enkä voisi kuvitella asuvani missään muualla. Veneilen päivittäin (paitsi talvisin) ja seuraan jatkuvasti merta lähietäisyydeltä. Triathlon -harrastuksen myötä olen tutustunut mereen myös avovesiuimarina. Vaikka olen tottunut veneilijä ja merenkävijä, on pitkien matkojen uiminen meressä vaatinut minulta monien pelkojen voittamista ja harjoittelua. Samalla olen päässyt tutustumaan mereen, sen olemukseen ja vointiin, myös pinnan alapuolelta.

Millaisia ajatuksia Itämeri sinussa herättää ja millainen on mielestäsi Itämeren nykytila?

Olen nähnyt meren muuttuvan radikaalisti huonompaan suuntaan vuosien saatossa. Sinilevän lisääntyminen on muuttanut veden äärellä olemista ja siitä nauttimista. Poissa ovat huolettomat kesät, jolloin uimaan pystyi menemään koska vain. Pitkillä uintiretkilläni olen huomannut, miten sairaaksi meri on muuttunut. Välillä tuntuukuin sukeltaisin suoraan viemäriin. Pari kertaa olen joutunut huomaamattani keskelle sinilevälauttaa, eikä kokemus ole ollut miellyttävä. Itämeri on maailman sairaampia meriä. Aion tehdä kaikkeni, jotta mahdolliset lapsenlapsenikin pääsisivät nauttimaan sen kauneudesta ja upeasta luonnosta.

Mikä on oma roolisi ja tavoitteesi John Nurmisen Säätiön Pelasta pala Itämerta -kampanjassa?

John Nurmisen Säätiö on tehnyt erittäin suuria ja kauaskantoisia panostuksia Itämeren tilan kohentamiseksi. Toiminnallaan säätiö on osoittanut, että Itämeri on pelastettavissa.Luotan säätiön asiantuntijoiden kykyyn toimia välillä vaikeissakin ympäristöissä ja saada tuloksia aikaan. Siksi haluan auttaa säätiötä uuden keräyskampanjan käynnistämisessä ja toivon, että mahdollisimman moni muukin lähtee mukaan.

Työelämässä olet monessa mukana, sinulla on hieno ja vaativa harrastus triathlon ja lisäksi olet paljon erilaisissa hyväntekeväisyys–projekteissa mukana. Mistä kumpuaa se valtava energia tähän kaikkeen?

Saan energiaa ja voimaa liikunnasta. Tajusin 14 vuotta sitten, että jaksaakseni tehdä kaikkea sitä mitä haluan, minun on pidettävä huolta kunnostani. Oivalsin, että liikunta on yhtä tärkeää hyvinvointini kannalta kuin syöminen ja nukkuminen ja ryhdyin suhtautumaan siihen samalla tavalla kuin hampaidenpesuun — ilman sitä en tule toimeen. Tuloksia tuli heti: sain enemmän aikaiseksi, pysyin terveempänä ja olin hyvätuulisempi.Meri on minulle yhtä tärkeä energianlähde. Pääsen päivittäin nauttimaan sen vaihtelevasta luonteesta, sen kauneudesta ja sen hurjuudesta. Se näyttää minulle joka päivä uusia puolia itsestään ja osaa yllättää oikeissa paikoissa. Se lohduttaa ja ilahduttaa.

Ilman merta en voisi yksinkertaisesti elää.

Aiheeseen liittyvää