05.11.2020

Baltic Fish -hankkeen lahnahampurilaiset olivat hitti Ahvenanmaalla

Lahnakilpailu ja 160 tarjoiltua hampurilaista

Joka vuosi syyskuussa järjestetään suuret sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaalla. Tuhannet ihmiset vierailevat maatiloilla, ravintoloissa ja pop-up-aktiviteeteissa.

Rädda Lumparn järjesti Ahvenanmaalla lahnapurilaiskilpailun koululaisille. Kuvassa projektipäällikkö Harriet Strandvik. Kuva: Therese Andersson.

Tapahtuma oli täydellinen tilaisuus tuoda markkinoille Baltic Fish -hankkeessa luotu uusi tuote, lahnasta valmistettu jauheliha. Ennen tapahtumaa Rädda Lumparn -järjestö vieraili kolmessa ahvenanmaalaisessa koulussa ja kannusti nuoria valmistamaan hampurilaisia ​​lahnajauhelihasta. Kiinnostuneimmat kutsuttiin Pop-up-tapahtumaan, jossa he kilpailivat herkullisimman kalahampurilaisten valmistamisesta.

Emil Olendzkin ja Vincent Johanssonin valmistama lahnapurilainen maistui raadin mielestä maukkaimmalle. Kuva: Therese Andersson

Ruoka-asiantuntijoista koostuva tuomaristo arvioi tuotoksia, parhaalle maistuvan hampurilaisen tekivät Emil Olendzki ja Vincent Johansson.

Näin tuomaristo kuvaili voittajahampurilaista: ”Paras lahnahampurilainen oli mehukas ja sillä oli hyvä rakenne. Se oli upeasti valmistettu sataprosenttisesti jauhetusta lahnasta. Nuoret maustoivat sen sopivasti suolalla ja sitruunankuorella. Pihvi oli hyvin paistettu ja se tarjoiltiin rapean leivän kanssa. Kastike oli itsetehtyä, olisimme halunneet enemmän sitä! Purilaisessa oli marinoitua sipulia, joka loi täydellisen tasapainon.”

Sadonkorjuujuhlan kävijät maistoivat kiinnostuneina lahnapurilaista. Kuvassa oikealla hampurilaiset valmistanut kokki Fredrik Engström ja vasemmalla Baltic Fish -hankkeen projektityöntekijä Harriet Strandvik. Kuva: Therese Andersson

Kilpailun lisäksi yleisöllä oli mahdollisuus ostaa ja maistaa kokki Fredrik Engströmin tekemiä lahnahampurilaisia. Hän oli suuri inspiraatio nuorille ja yleisölle – hän valmisti ja tarjoili 160 hampurilaista kolmessa tunnissa.

Videossa parrasvaloissa ​​kalastaja Pär ja kokki Fredrik

Baltic Fish hankkeessa tehtiin myös video lahnojen matkasta Itämeren aalloilta katuruoaksi, lahnahampurilaisiksi. Video havainnollistaa syömämme ruoan taustalla olevaa työtä ja tuo esiin kalastajan ammattia. Toivomme, että video innostaa kuluttajia käyttämään lahnaa samalla tavalla kuin Fredrik: valmistamaan herkullista ruokaa tästä upeasta ja vajaakäytetystä raaka-aineesta omassa keittiössä.

Lue lisää uutisia Baltic Fish -hankkeesta Ahvenanmaalla Rädda Lumparnin verkkosivuilta.

Vuonna 2019 lanseeratun Baltic Fish -hankkeen tavoitteena on poistaa Itämerestä ravinteita luomalla kestävästi särkikaloja hyödyntävä markkinavetoinen elintarviketuotantoketju sekä kasvattamalla särkikalan kysyntää Ruotsissa ja Ahvenanmaalla. Baltic Sea Action Plan -rahaston rahoittamaa hanketta toteuttavat Race For The Baltic, Guldhaven Pelagiska, Rädda Lumparn, Ålands Fiskarförbund ja John Nurmisen Säätiö.

Kuva: Therese Andersson

Aiheeseen liittyvää