16.09.2014

Hannu Kähönen ja Itämeri

Muotoilija, professori Hannu Kähönen Creadesign Oy:stä lahjoitti Horisontti-taideteoksen suunnittelutyön säätiölle.
Muotoilija, professori Hannu Kähönen Creadesign Oy:stä lahjoitti Horisontti-taideteoksen suunnittelutyön säätiölle.

Itämeri on minulle tärkeä henkisen tasapainon, rentoutumisen ja hyvinvoinnin lähde. Hermot lepäävät ja mieli puhdistuu, kun näkee ja tuntee aallot, tuulen, suolaisen meriveden ja edessä kimaltelevan horisontin. Mereen liittyy rajattomuus. Se on opettanut omaa suhdetta luontoon ja myös sitä miten nöyrästi ja huolellisesti on varauduttava muutoksiin merellä kulkiessaan. Merta ei voi hallita vaan on opittava sopeutumaan sen liikkeisiin.

Meri on minulle voimakkaasti esteettinen elämys, josta haluan nauttia purjehtimalla joka kesä Saaristomerellä tai Ahvenanmaan saaristossa. Kirkkaan taivaan heijastuminen sinisenä veden pinnasta ja meren puhdas tuoksu ovat sisään rakennettuja kauneuden vertauskuvia. Uskon, että valkoinen vaahtopää aallon harjalla ei voi koskaan muuttua ihmisen mielessä rumaksi kokemukseksi. Tämä puhtauden tunnusmerkki on tärkeä osa kollektiivista tajuntaa, ja luulen, että se ymmärretään aina ja kaikkialla maailmassa samalla tavalla kulttuurista riippumatta.

Vuosien varrella on joutunut huolestuneena seuraamaan sitä, miten veden kirkkaus on dramaattisesti heikentynyt. Nyt ei näe enää paikoitellen metrinkään syvyyteen, kun vielä parikymmentä vuotta sitten saattoi nähdä kalaparvien kimaltelevan kymmenenkin metrin syvyydessä. Jokaiselle saaristossa liikkuvalle on valitettavan tuttua haitallisen sinilevän määrän jatkuva lisääntyminen. Olen nähnyt maailmalla loppuun asti pilattuja paikkoja, joista on jäänyt lohduton mielikuva ihmisen välinpitämättömyydestä ja ahneudesta. Veden likaantuminen muuttaa asennetta ei vain mereen vaan myös meihin itseemme. Toivottavasti Itämeri ei jää tällaiseksi muistomerkiksi.

Itämeri on pieni murtovesiallas, jonka keskisyvyys – 54 metriä – on monia muita meriä huomattavasti pienempi. Esimerkiksi Välimeren keskisyvyys on 1500 metriä ja suolapitoisuus aivan eri luokkaa. Oman Itämeremme vähäisen suolapitoisuuden ja vesimäärän vuoksi eläin- ja kasvilajit eivät kestä rasitusta, joka siihen enenevästi kohdistuu mm. jätevesistä ja maanviljelystä tulevan fosforin muodossa. Itämeren ja siihen liittyvän luonnon hyvä kunto on elintärkeää sen rannikolla olevien yhdeksän valtion kaikille asukkaille.

Fosforin vähentäminen jätevesistä on tärkeä tehtävä. Haluan omalla luovalla panoksellani olla mukana edistämässä sellaista Itämeren suojelutyötä, jossa keräyksen avulla hankitut varat kohdistetaan selkeästi havaittuun ongelmaan. Jätkäsaareen, meren välittömään läheisyyteen sijoitetulla teoksella, jonka pituus vastaa Itämeren keskisyvyyttä halusin puhtaalla, välkehtivällä laattapinnalla muistuttaa, miten arka merellinen luonto on ja miten tärkeästä asiasta Itämeren suojelussa on kysymys. Toivon Horisontin välkehtivän puhtaamman Itämeren symbolina. Jos haluamme jättää jotain kaunista itsestämme ja kulttuuristamme lapsillemme, se on puhdas Itämeri. Jokainen meistä voi nyt vaikuttaa osallistumalla John Nurmisen Säätiön keräykseen ostamalla oman ”välkkeen” Horisontista.

Aiheeseen liittyvää