23.09.2021

Helsingin kirjamessut 28.–31.10.

Aika: 28.–31.10.
Paikka: Messuaukio 1, Helsinki
John Nurmisen Säätiön osaston numero: 6n59

Tule tekemään kirjalöytöjä messuosastollemme 6n59 ja nauttimaan merellisestä lavaohjelmastamme! Messuosastollamme järjestetään päivittäin arvontoja, joissa voi voittaa muun muassa Viking Linen risteilylahjakortin ja John Nurmisen Säätiön tuotteita.

28.10. Nautiluksesta Arandaan suomalaisen merentutkimuksen tarina
Tiedetori-lava, klo 11.30–12.00

Millainen on suomalaisen merentutkimuksen tarina sen alkuhämäristä nykyhetkeen ja mille merialueille suomalainen merentutkimus on ulottunut pitkän historiansa aikana? Merentutkimuslaitoksen viimeinen ylijohtaja, professori emerita Eeva-Liisa Poutanen kertoo suomalaisen merentutkimuksen vaiheista, mieleenpainuvista tapahtumista ja omista tutkimustyön vuosikymmenistä ja havainnoista merentutkimuksen parissa yhdessä meribiologian dosentti, Suomen ympäristökeskuksen tutkimuspäällikkö emeritus Juha-Markku Leppäsen kanssa. Haastattelijana toimii Juha Flinkman, Suomen ympäristökeskuksen tutkimuslaiva Arandan kehityspäällikkö, meribiologi ja tutkimussukeltaja.

28.10. Vaarallisilla vesillä – Salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella
Suomenlinna-lava, klo 18.30–19.00

Suomenlahti on ollut aina tärkeä kaupan valtatie. Se on vaikuttanut elämään itäisten alueiden karuilta saarilta Pietariin, Tallinnaan ja Suomen rannikkokaupunkeihin saakka. Tietokirjailija Johanna Pakola on perehtynyt itäisen Suomenlahden saarten arkeen, seprakauppaan ja salakuljetukseen. Kuulemme tarinoita, jotka kertovat saaristolaisten elämästä aina 1850-luvulta lähtien toiseen maailmansodan mullistuksiin asti. Haastattelijana toimii kirjailija Sirpa Kähkönen.

Kirjailijatapaamiset
John Nurmisen Säätiön osasto 6n59

Torstai 28.10.2021
Klo 12.05: Eeva-Liisa Poutanen & Juha-Markku Leppänen, Nautiluksesta Arandaan
Klo 19.05: Johanna Pakola, Vaarallisilla vesillä

Lauantai 30.10.2021
Klo 14.00: Matti Lainema, Arktinen ruletti
Klo 14.00: Raimo Sundelin, Meren muisti – Havets minne

Ulkosaariston naisten arkeen kuului kalankäsittely. Kuljetusastioiksi kelpasivat niin kaukalot, pärekorit, laatikot kuin miinankuoretkin. (Kuvateksti kirjasta) Kuva: Kymenlaakson museo
Ulkosaariston naisten arkeen kuului kalankäsittely. Kuljetusastioiksi kelpasivat niin kaukalot, pärekorit, laatikot kuin miinankuoretkin. Kuva Johanna Pakolan Vaarallisilla vesillä -teoksesta. (Kuva: Kymenlaakson museo)

Aiheeseen liittyvää