05.03.2021

Itämeren oma sankari purjehti ehjänä kotiin – onnea Ari Huusela!

Pohjoismaiden ensimmäinen Imoca-kippari, suomalainen Ari Huusela ja hänen kisaveneensä Stark Imoca ovat saapuneet Vendée Globe -kisan maaliin. Takana on purjehdus maailman ympäri, jonka aikana Huusela nosti esille myös mertensuojelun tärkeyttä. John Nurmisen Säätiön viestintäkoordinaattori Jenni Blomqvist seurasi Huuselan kisaa intohimoisesti. Tämä blogikirjoitus vie sinut matkalle Jennin kisakatsomotunnelmiin.

Maaliin on päästy ja ehjin nahoin – onnea Ari! Vendée Globe, yksinpurjehduskilpailu maailman ympäri huipputeknisillä IMOCA-veneillä, on mieletön suoritus ja maailmalla satoja miljoonia katsojia keräävä urheilutapahtuma. Ari teki historiaa olemalla ensimmäinen pohjoismainen kisaaja. Suomalaiset ovatkin olleet Ari Huuselan myötä vahvemmin Vendée Globetunnelmissa mukana kuin koskaan ennen.

Arin matkaa sosiaalisen median kautta seuranneet ovat voineet ainakin kevyesti kotisohvalta käsin kuvitella kuinka hurja tämä purjehdus on ollut. Isänpäivästä tuntuu olevan ikuisuus, ja siitä asti Ari on taittanut matkaa Starkinsa kanssa, nukkunut pätkissä ja keitellyt pussiruokaa. Säätiön seuraajat ovat olleet täysillä mukana: vuodenvaihteessa julkaistu Arin tilannepäivitys Cape Leeuwinilta oli tuolloin Instagramimme kaikkien aikojen tykätyin kuva. Facebookissa kysyimme seuraajiltamme Arin matkan sykähdyttävintä hetkeä ja saimme parisataa vaikuttunutta vastausta.

Arin mukana olemme nähneet upeita auringonnousuja ja -laskuja, delfiinejä, lentokaloja, kolmen mantereen niemenkärjet ja hirmuisia aaltoja. Olemme avanneet joulukalenteria Arin seurassa, nähneet pienen lumiukon Starkin kannella ja Arin parran kasvavan joulupukkimittaan.

Tunteiden kirjoa on käyty läpi, ja maailman on hurmannut matkasta nauttiva, positiivinen suomalainen. Mutta myös Super Happy Sailorina tunnettu taitava, rauhallinen ja järkevä kipparimme on ollut uupunut ja peloissaan matkan varrella. Kap Hornia edeltäneet koettelemukset vaihtuivat vain hetken hengähdyksen jälkeen Atlantin puolella rodeoksi, joka pomputti ja paiskoi venettä ilman hetken rauhaa.

Itämeren asialla

”Kotimereni Itämeri on hieno, mutta vaativa vesialue monella tapaa. Se on myös käytännönläheinen esimerkki siitä, kuinka yhdellä merialueella on saatu asioita aikaiseksi. Haluan olla mukana levittämässä tietoa kertyneistä opeista ja kehitetyistä innovaatioista isommillekin vesille, ja ekspertiksi tähän on lähtenyt mukaan John Nurmisen Säätiö”,  Ari kertoi viime vuoden lokakuussa juuri ennen purjehdusurakan alkua.

Koko IMOCA-sarjan pyrkimys kestävään toimintaan on rohkaisevaa – ihmistoiminnan täytyy tunnistaa rasituksensa ympäristölle ja tehdä voitavansa tämän kompensoimiseksi. Arin ohella monet muutkin IMOCA-kipparit saattavat sanaa merten tilasta ja suojelusta. Kisan varrella Ari ja kanssakisaajat jättivät tutkimuspoijuja matkansa varrelle. Työ on arvokasta, sillä näihin paikkoihin tutkimusryhmät harvoin yltävät.

Säätiö on iloinen ja otettu yhteistyöstä Arin kanssa. Itämeri ja mertensuojelu on saanut purjehdusurakan myötä hienoa näkyvyyttä.

Lämmin kiitos ja iso virtuaalihalaus Arille sekä mahtavalle taustatiimille! On helpotus ja riemu saada Itämeren oma sankari ehjänä kotiin. On ollut kerta kaikkiaan upeaa olla matkassa mukana. Voittajafiilis!

Jenni Blomqvist
Viestintäkoordinaattori
John Nurmisen Säätiö

Jenni ihailemassa Arin kisavenettä.
Ari Huusela Kuva: Jari Salo

Aiheeseen liittyvää