30.06.2022

25.8. Itämeripäivän juhlaohjelma Huvilanrannassa

Perinteinen Itämeripäivän aamunavaus järjestetään tänä vuonna Huvilanrannassa, yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa. Itse aamunavauksen lisäksi maksutonta merellistä ohjelmaa järjestetään aina iltakuuteen saakka ja luvassa on muun muassa työpajoja, elävää musiikkia, paneelikeskusteluja ja Itämeriystävällistä ruokaa.

Itämeri yhdistää ihmisiä ja tarjoaa meille mielenmaiseman. Voimme kaikki omilla valinnoillamme vaikuttaa meren tilaan ja vaikka vielä paljon on tehtävää, olemme taas päässeet muutaman askeleen eteenpäin. Sitä haluamme Itämeripäivänä juhlistaa. Tänä vuonna aamunavauksen ja muun John Nurmisen Säätiön järjestämän juhlaohjelman teemana on itämeriläisyys. Itämeri yhdistää rantavaltiot toisiinsa, mutta onko meillä yhteistä Itämeri-identiteettiä? Miten hyvin Suomen nuoret tuntevat kotimerensä? Entä millainen on itämeriläinen ruokakulttuuri? Muun muassa näihin kysymyksiin pureudutaan päivän aikana.

Kello 8:30-9: Aamiaistarjoilu sadalle ensimmäiselle kävijälle

Kello 9-11: Aamunavaus Huvilateltassa sekä striimin välityksellä

Helsingin pormestari Juhana VartiaisenTallinnan pormestari Mihhail Kõlvartin ja Tukholman kaupungin ympäristö- ja ilmastotoimen kunnanneuvos Katarina Luhrin tervehdykset, John Nurmisen Säätiön teettämän Nuoret ja Itämeri -tutkimuksen tulokset sekä keskusteluja itämeriläisyydestä sekä Itämeri-identiteetistä. Mukana keskustelemassa muun muassa ministeri Li Andersson, Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Saska Saarikoski ja professori Laura Kolbe

Tilaisuuden juontaa ja keskustelua moderoi Baba Lybeck. Musiikista vastaa saksofonisti ja puupuhallinspesialisti Max Zenger.

Kello 11.30-12.15: Lounasta vastuullisesti

Kokoamme ruoan asiantuntijat saman pöydän ääreen keskustelemaan itämeriläisestä ruokaidentiteetistä. Onko meillä itämeriläistä ruokakulttuuria? Olisiko itämerilaisesta ruokavaliosta vientituotteeksi Välimeren ruokavalion tapaan? Mitä syödään, jos Itämeressä ei kohta ole kalaa? Panelisteina

  • Helsingin yliopiston ruokakulttuuriprofessori Taru Lindblom
  • Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Meri Kallasvuo
  • ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho
  • Business Finlandin Food From Finland -ohjelman johtaja Esa Wrang

Paneelikeskustelun moderaattorina on toimittaja, vaikuttaja Noora Shingler

Jos nälkä yllättää, nauti Itämeriystävällinen lounas Huvilanrannan lounaskioskeista!

Kello 12:30 jazzduo Postel Lepe Duo eli Rafa Postel ja Héctor Lepe vievät kuulijat matkalle jazzin historiaan.

Kello 13-16: Liveradiota ja merellistä ohjelmaa koko perheelle

Radio Helsinki ja Laura Friman ovat paikalla tekemässä lähetystä. Lähetyksessä mukana

  • itämeriläinen Noora Shingler
  • Itämeren rakkolevää hyödyntävän Under the Sea-drinkin kehittänyt baarimestari Liisa Lindroos
  • luontoaiheisista, usein kantaa ottavista pop-henkisistä maalauksista tunnettu taiteilija Rasmus Tikkanen
  • John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt
  • illalla Huvilanrannassa esiintyvä VIMMA-yhtye
  • Marttaliiton Maija Soljanlahti

Samaan aikaan perheen pienimmille on tarjolla merellistä ilmaisohjelmaa, kuten ohjattua askartelua, kasvomaalauksia, musiikkiliikunnallinen meritietohetki sekä Itämeri-aiheinen tietovisa. Skipperin kaupunkisoutuveneet ovat yleisön käytettävissä kello 14-18.

Kello 14:30 jazzduo Postel Lepe Duo eli Rafa Postel ja Héctor Lepe vievät kuulijat matkalle jazzin historiaan.

Kello 16-18: Elävää musiikkia ja illan huipennus

Illan musiikista vastaa VIMMA, jonka “kalevalaisessa taidepopissa ja folk-progessa ikiaikaiset melodiat sekoittuvat nuorten helsinkiläismuusikoiden ajatuksiin hektisestä nykymaailmasta, ilmastokriisistä ja luontosuhteesta, utopioita ja tulevaisuudenkuvia rakentaen“.

Musiikin lomassa klo 16.30-17 omasta suhteestaan Itämereen kertovat itämeriseikkailijat: vapaasukeltaja Johanna Nordblad, vuorikiipeilijä ja majakanomistaja Veikka Gustafsson sekä avovesi-marathonuimarit Ira Uusoksa ja Johanna Kara. 

Tervetuloa juhlimaan Itämerta kanssamme!

Klikkaa itsesi mukaan Facebook-tapahtumaan

Kuva: Helsingin juhlaviikot

Huvilanranta
Uudistuva Huvila laajenee yleisölle avoimeksi festivaalipuistoksi. Huvilanrannan suunnittelee palkittu JKMM Arkkitehdit. Kuva: Helsingin juhlaviikot

Aiheeseen liittyvää