07.02.2013

John Nurmisen Säätiö Vene 2013 -messuilla

John Nurmisen Säätiö Vene 2013 -messuilla: uusia tapoja tukea säätiön Itämeri-työtä, karttaharvinaisuuksia Vallilan kankaissa
John Nurmisen Säätiö on mukana perjantaina käynnistyvillä Venemessuilla Helsingin Messukeskuksessa 8.-17.2.2013. Vene 13 Båt on Pohjois-Euroopan suurin venealan tapahtuma.

John Nurmisen Säätiö esittelee osastollaan Puhdas Itämeri -hankkeita, joita ovat Itämeren valuma-alueella toteutettavat fosforinpoistohankkeet sekä Suomenlahden öljyonnettomuuden riskiä pienentävä Tankkeriturva-yhteishanke.

Säätiön rehevöitymisen vähentämiseen liittyvien fosforinpoistohankkeiden tavoitteena on vähentää 2 500 fosforitonnia Itämeren vuosittaisesta fosforikuormasta vuoteen 2015 mennessä. Tämä on yksi kuudesosa HELCOMin asettamasta tavoitteesta Itämeren fosforikuormituksen pienentämiseksi. Säätiön nykyisillä hankkeilla tästä tavoitteesta saavutetaan noin 2100 fosforitonnia, joten tavoitteesta puuttuu vielä 400 fosforitonnia. Tankkeriturva-hankkeen osalta tavoitteena on saada käyttöön uusi ennakoiva ENSI-palvelu kaikille Suomenlahdella liikennöiville tankkereille vuoteen 2013 mennessä.

Uusia tapoja osallistua säätiön Itämeri-työhön
Säätiö jatkaa varainhankintaa päästäkseen tavoitteisiinsa. Steam (www.steam.fi) on lahjoittanut säätiölle vuodeksi tekstiviestilahjoitusalustan. Tämä uusi keräystapa säätiön Itämeri-työn tukemiseksi otetaan käyttöön ensimmäisen kerran Venemessuilla. Toinen uusi varainhankinnan tapa on myös helmikuun 26. päivänä Musiikkitalossa järjestettävä Puhdas Itämeri -konsertti http://www.puhdasitameri.fi/fi/puhdas-itameri-konsertti. Säätiön järjestämässä konsertissa huippukapellimestari Valeri Gergijev johtaa Helsingin kaupunginorkesteria. Gergijev lahjoittaa esiintymisensä korostaakseen Itämeren suojelutoimien kiireellisyyttä.

Säätiö on myös mukana Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n, Suomen Messujen ja Suomen Purjehdus ja Veneilyn (SPV) koordinoimilla koululaisryhmäkierroksilla. Säätiön osastolla 3e22 meribiologi Miina Mäki kertoo koululaisille Itämeren haavoittuvasta ekosysteemistä ja Itämeren suojelukeinoista.

1500-luvun karttaharvinaisuuksia Vallilan kankaissa
Säätiön osastolla esitellään myös merellistä historiaa. Näytteillä ovat Gerard de Joden taidokkaasti kaivertama Skandinavian kartta vuodelta 1593 sekä Ruotsin vanhimman kaupungin Visbyn kaupunkikartta maailman ensimmäisestä kaupunkikartastosta vuodelta 1598.

Esillä olevat 1500-luvun kartat näkyvät osaston somistuksessa: Vallila Interior on tuonut samat kartat kevään 2013 mallistoihinsa. Karttoja on saatavissa valmisverhoina ja tyynyliinoina. Lisäksi osastolla on mahdollisuus tutkia mm. telegrammia ja tutustua säätiön merihistoriasta ja -kulttuurista kertoviin tietokirjoihin. Esillä on myös Jukka Nurmisen kuvia Itämeren vedenalaisesta maailmasta.

Messujen aukioloajat
John Nurmisen Säätiön osasto hallissa 3, 3e22.

Pe 8.2. klo 15-18
La-Su 9.2-10.2. klo 10-18
Ma-Pe 11.-15.2. klo 12-20
La 16.2. klo 10-18
Su 17.2. klo 10-17

www.venemessut.fi

Tekstiviestilahjoitus

Säätiölle voi tehdä kertalahjoituksen tekstiviestillä. Palvelu toimii DNA:n, Elisan, Saunalahden, Soneran ja Tele Finlandin liittymistä. Lahjoittaja maksaa lahjoitustekstiviestin omassa kännykkälaskussaan. Viestien hinnat ovat 5 € (josta ohjataan säätiön Puhdas Itämeri -hankkeisiin 4,2145 €) ja 10 euroa (josta ohjataan säätiön Puhdas Itämeri -hankkeisiin 8,429 €).

Tietoa tekstiviestilahjoituksista ja muista lahjoitusmuodoista
http://lahjoitapuhdasitameri.fi/

Lippuja Puhdas Itämeri- konserttiin saatavissa Lippupisteen verkostosta, Lippupisteen verkkokaupasta (www.lippu.fi) tai Lippupisteen puhelinpalvelusta puh. 0600 900 900 (puhelun hinta on 1,97 €/min + pvm/mpm , sis. alv).

Lisätietoja

Tuula Putkinen
Viestintäpäällikkö,
John Nurmisen Säätiö,
p. 0400 907 809
etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi

www.puhdasitameri.fi
www.johnnurmisensaatio.fi

Aiheeseen liittyvää