30.08.2019

John Nurmisen Säätiön Club Itämeri -tilaisuus huipensi Itämeripäivän

John Nurmisen Säätiö ja yhteistyökumppanit kokoontuivat Itämeripäivän lanseerauksen huipennukseksi Club Itämeri -illanviettoon Hanasaareen ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen. Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt avasi säätiön historian kymmenennen Club Itämeri -tilaisuuden kertomalla säätiön kuluneen vuoden aikaansaannoksista ja tulevaisuudensuunnitelmista.

 

Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt avasi 10 vuotta täyttävän Club Itämeri -tilaisuuden.

Puhdas Itämeri -hankkeissa painopiste on siirtymässä ”idästä länteen” (Venäjän suunnalta Ahvenanmaalle ja Ruotsiin), ja ”kanalasta navettaan”, eli maatalouden ja lannan ja biokaasun suuntaan.  EU-rahoitteinen Ruotsi-Ahvenanmaa yhteistyöprojekti SEABASED tarkastelee ja pilotoi keinoja puuttua meren sisäiseen kuormitukseen. Vantaanjoen peltojen kipsityshanke etenee suunnitellusti ja hankkeessa kipsitetään kaikkiaan 3500 peltohehtaaria.

Säätiö on tänä vuonna julkaissut kolme upeaa kirjaa (Meren maa, Meren lumo ja Merihirviöt), jotka kuvaavat hyvin säätiön toimintakentän monipuolisuutta – merta, sen historiaa ja tarinoiden kirjoa, luonnon kauneutta, monimuotoisuutta ja edelleen sen suojelemisen tärkeyttä. Vitriinistä verkkoon -periaatteella museokentän kanssa kehitetty Loki-palvelu kehittyy edelleen, ja vielä tämän vuoden puolella kerromme uudesta yhteistyömuodosta Museoliiton kanssa.

Club Itämeren show-osio starttasi Juha Nurmisen ja Niko Kettusen uutuuskirjan merenalaisen maailman kuvilla ja hurmaavan all-male meripaneelin seurassa. Sukeltaja-mediapersoona Mikko Kuustonen oli ainoa oikea valinta johtamaan meren lumoamaa supliikkitrioa, jossa olivat äänessä sukeltava merenkulkuneuvos, säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen, tutkimussukeltaja-meribiologi Roope Flinkman ja tiedetoimittaja-kirjailija Niko Kettunen. Viihdyttävä joukko tarinoi sattumuksia merten syvyyksistä – lukuun ottamatta Niko Kettusta, joka osallistui keskusteluun mereneläviin liittyvillä anekdooteillaan snorklaaja-pohjalta. Yleisö nautti keveästä, mutta mielenkiintoisesta jutustelusta. Kun saimme tietää, että mantisravun tyrmäysisku vastaa .22-kaliiperista luotia, arvostamme kuvaajan rohkeutta ja onnistunutta lähikuvaa tästä kipakkanyrkkisestä äyriäisestä entistä enemmän.

Professori Jari Hännninen  ja John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeita johtava Marjukka Porvari.

Eksoottisesta ja riemunkirjavasta trooppisesta kuvastosta siirryttiin aikuisempaan väriskaalaan, hillittyjen sävyjen Itämerelle. Itämeri-asiantuntijoiden puheenvuorossa kuultiin Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtajaa, professori Jari Hännistä ja John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden johtajaa Marjukka Porvaria Itämeren ja Saaristomeren nykytilasta, ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista Itämereen ja sen kalastoon. Kuvituksena näimme Jari Hännisen kauniita kuvia Saaristomereltä.

Yaran kaupallinen johtaja Timo Räsänen ja Annamari Arrakoski-Engardt.

Säätiön työn mahdollistavat tukijat. Orion on yksi päätukijoistamme ja oli mukana vahvasti myös Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa. Environmental Health & Safety -asiantuntija Otto Järvinen kertoi Orionin jätevedenkäsittelystä, jota Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n vesihuolto kiittelee säätiön BEST-hankkeessa. BEST-hanke nostaa esille teollisten jätevesien haasteet kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla.

Yaraa on kiittäminen kipsin lahjoittamisesta Vantaanjoen kipsihankkeeseemme. Kaupallinen johtaja Timo Räsänen toi Yaran terveiset Siilinjärveltä. Kipsiä riittää vielä, vaikka säätiön hankekin käyttää 14 000 tonnia.

Saara Taalas.

Linnaeus yliopiston valloittava ”Ikea-professori” Saara Taalas otti kopin ”lapsuuden levättömistä kesistä” ja vei yleisön vauhdikkaalle matkalle pohtimaan ilmapiirin merkitystä ja rohkeuden merkitystä muutoksen sysääjänä: ”Kuka vei lapsuuden onnelliset kesät? Eli miksi ilmapiiri tarttuu”.

Roleff Kråkström.

Jos professorin esitys lennätti hatun päästä ja innosti sukat pyörimään jalassa, oli Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkströmin puheenvuoro pysäyttävä, kaunis ja rohkaiseva. Muumien ja John Nurmisen Säätiön kesällä julkistama yhteistyö on kuin nappi silmään – Tove Janssonin perintöön ja muumeihin liittyy säätiön lailla olennaisena osana meri, luonnon ja erilaisuuden arvostaminen sekä rohkeus. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että säätiön toimet ovat usein vaatineet rohkeutta ja ”mahdottomien tehtäviin” ryhtymistä. Moomin Charactersin suurkampanjan tavoitteena on ”lisätä tietoutta Muumi-tarinoiden inspiraationlähteenä toimineen Itämeren tilasta ja sen suojelukeinoista sekä kerätä varoja työhön meren ja sen kulttuuriperinnön pelastamiseksi.” Tämä upea kampanja ja #MEIDÄNMERI varainkeruu säätiölle käynnistyy Muumi-tarinoiden 75-vuotisjuhlavuoden 2020 alussa.

Esa Nikunen.

Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen kertoi Itämeren olevan korkealla kaupungin arvoissa. Samaan aikaan aamulla, kun pormestari Jan Vapaavuori oli Sanomatalolla avaamassa Itämeripäivän lanseeraustilaisuuttamme, oli apulaispormestari Anni Sinnemäki avaamassa Harakan luontokeskuksen 30-vuotispäiviä. Helsingin kaupunkia on kiittäminen monesta Itämeriteosta, kuten Itämerihaasteen synnyttämisestä yhdessä Turun kaupungin kanssa. Hel­sin­gin seu­dun ve­si­huol­to on kom­pen­soin­ut fosforipäästöjään: Helsingin kaupunki ja HSY kompensoivat yhden vuoden ajalta Viikinmäen jätevedenpuhdistamon fosforipäästöt tukemalla vastaavan määrän ravinnepäästöpoistoa jätevesistä Valko-Venäjällä ja Venäjällä. Kaupunki on osallistunut myös säätiön Vantaanjoen kipsihankkeeseen kipsittämällä valuma-alueen peltojaan meri.

Club Itämeri 2019 oli inspiroiva tilaisuus. Säätiön askelista ja onnistumisista on ilo kertoa tukijoille, jotka tekevät sen mahdolliseksi. Samoin sidosryhmät tekevät tahoillaan ja tavoillaan työtä meremme pelastamisen eteen.  Kaikki paikallaolijat varmasti saivat lisää rohkeutta ja intoa jatkaa yhteistä työtämme kohti mahdotonta ja sen yli.

Jutun kirjoitti John Nurmisen Säätiön viestintäkoordinaattori Jenni Blomqvist. Kuvat Ilkka Vuorinen. 

Sukeltajien keskustelu meren lumosta. Vasemmalta Roope Flinkman, Juha Nurminen ja Mikko Kuustonen.

Aiheeseen liittyvää