12.12.2018

Joulupukin lahja Itämerelle – katso Itämeri-aiheinen lyhytelokuva

Character House on tuottanut hyväntekeväisyysprojektina John Nurmisen Säätiölle jouluisen Itämeri-aiheisen lyhytelokuvan. Elokuvan tarkoitus on herättää ajatuksia Itämerestä sekä kutsua jokainen osallistumaan Itämeren pelastustalkoisiin arkisten tekojen ja valintojen kautta.

”Itämeri on suomalaisille maantieteellisesti läheinen kohde ja moni kokee sen suojelun tärkeäksi. Arjessaan useimmat suorastaan rakastavat merta ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Käsikirjoittajamme saikin idean, jossa yhdistyy vanha perinne ja luonto. Mitä jos Joulupukki olisi huolissaan Itämeren tilasta?”, kertoo lyhytelokuvan tuottaja Krista Hannula.

Rehevöityminen on Itämeren suurin ongelma. Viime kesänäkin riesana olleet sinilevälautat ovat monille tuttu merkki rehevöitymisen vaikutuksista. Rehevöityminen johtuu mereen päätyneiden ravinteiden, typen ja fosforin lisääntymisestä. Näitä ravinteita pääsee veteen muun muassa maatalouden lannoitteiden, kaupunkien ja teollisuuden jätevesien sekä ilmasta tulevan laskeuman mukana. Ilmastonmuutos kiihdyttää rehevöitymisen vauhtia entisestään. Ikävät sinilevälautat eivät ole ainoa rehevöitymisen seuraus. Rehevöityminen johtaa myös muutoksiin meren eliökannassa ja kalastossa sekä johtaa hapettomiin pohjiin.

Itämeren pelastaminen ei ole kuitenkaan mahdotonta. Suomenlahden merta rehevöittävä fosforikuormitus onkin vähentynyt jopa 75 prosenttia toimintamme aikana ja monia suurimmista kuormituslähteistä on saatu tehokkaan puhdistuksen piiriin. Vaikka Itämeren suojelussa on saavutettu jo paljon, on töitä vielä tehtävä, jotta voimme nauttia kauniista Itämerestämme myös jatkossa. Siitä huolimatta, että Itämeren suojelutyö on suurten mittaluokkien toimintaa, jokainen voi vaikuttaa meren hyvinvointiin arkisten valintojen avulla. Tehokkain tapa suojella Itämerta on vähentää ruokavaliosta liha- ja maitotuotteita ja lisätä tilalle kasviksia sekä Itämerestä kestävästi kalastettua kalaa.

”Elokuvan tarkoitus on herättää ajatuksia Itämerestä, mutta myös siitä, että välittäminen voi synnyttää tekoja ja teoilla on vaikutus. Halusimme kertoa tarinan, jolla on meille tärkeä sisältö ja sanoma, koska sellaiset tarinat, joiden takana voi rohkeana seistä, ovat parhaita. Kukaan ei voi olla yksin vastuussa luonnosta, mutta yksilötasolta lähtevät ajatukset, jotka lopulta muuttavat maailmaa pieni pala kerrallaan”, Hannulla summaa.

LISÄTIETOJA

Laske, kuinka paljon sinä tuotat levää rannoille Itämeri-laskurin avulla. Tutustu myös Itämeren suojeluvinkkeihimme.

Näin joulun alla voit myös paketoida palan puhdasta Itämerta osoitteessa www.puhdasmeri.fi. Jo 10 euron lahjoituksella voimme vähentää jopa 50 kiloa levää Itämerestä.

Kannustamme myös yrityksiä mukaan Itämeren pelastusjoukkoihin! Lahjoittamalla joululahjarahat John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille, yritykset ovat mukana vähentämässä merta rehevöittävää ravinnekuormaa ja näin toimimassa terveemmän Itämeren puolesta.

lyhytelokuvan työryhmä

NÄYTTELIJÄT
Nainen: Saara Inari
Joulupukki: Sami Saukkoriipi
Työntekijät: Fanny Fröman, Jari Posa, Camilla Lehto, Marko Huttu, Niklas von Lüders, Lotta Atell, Satu Jäntti, Mirkka Forssell, Tom Saxman

TYÖRYHMÄ
Ohjaaja: Otto Metsämäki
Apulaisohjaaja: Rebecca Kurtén
Kuvaaja: Sebastian Lindroos
Kamera-assistentti: Colin Thaa, Elin Åsvik
Valaisija: Malin Hemming
Valoassistentti: Johnny Aspelin & Fredrik Öblom, Vera Koskeli
Äänisuunnittelija / Puomittaja / Musiikki : Nicolas Lehtola
Äänittäjä / Foley: Mats Söderman
Maski: Sandra Pacius

Leikkaus: Sofia Ek
Värimäärittely: Miikka Pakarinen
Animaatiot: Robert Sjöblom

Käsikirjoittaja: Tom Saxman
Tuottajat: Krista Hannula & Mia Palmgren

Kiitokset: Wilhelmina Lehtola, Patrik Palmgren, Ann-Christine Träskelin, Samppa Batal, Tapiolan Jääpuutarha, Kahvila Hile, Espoon Kulttuuritalo, Petri Siikanen (Doppi Oy), Kinos Rentals

 

Aiheeseen liittyvää