19.09.2014

Jukka Hienonen ja Itämeri

Jukka Hienonen vietti elokuussa 50-vuotismerkkipäiväänsä. Lahjojen sijaan hän pyysi vieraita tekemään lahjoituksen John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille. Keräys tuotti yli 11 500 euroa.

Hienonen_Jukka_MinaJaItameriOlen ollut nuoresta saakka meri-ihminen – heti kun pääsin muuttamaan sisämaasta meren rannalle. Ensimmäisen purjeveneeni hankin ensimmäisen työkevääni pienestä palkasta ja pankkilainan avustuksella. Se oli varsin vaatimaton Finn Express 64, mutta purjehduskipinä puraisi jo silloin vahvasti. Sen jälkeen purjeveneitä on perheessämme aina ollut ja tulee aina olemaan. Nykyinen on lajissaan viides, Grand Soleil 43. Tästä isompaan ei ainakaan enää ole tarvetta vaihtaa. Vene on ollut aina perheen kesämökki ja koko kesäloman sekä viikonloppujenkin henkireikä. Luulen, että kovin liikkuvan työni takia en olisi koskaan tutustunut lapsiini yhtä hyvin, jollemme olisi viettäneet jokaisesta kesästä 4 viikkoa samassa purkissa. Siellä on pitänyt käsitellä porukalla kaikki tunnetilat. Ja kaikki kelit. Olemme kiertäneet Itämerellä lähes kaikki kolkat, Höga Kustenilta Tanskan salmiin, Pohjanlahden saaristosta Riian lahdelle. Keskimääräinen kesä pitänyt sisällään noin 1500 merimailia matkantekoa. Itämeri on tarjonnut upeita elämyksiä, yhdessäoloa, luonnon kauneutta ja ajallista perspektiiviä nykyihmisen elämään. Olen oppinut arvostamaan erilaisia elämäntapoja meren äärellä ja saanut tutustua fantastisiin naapureihimme. Luulen, että esimerkiksi ruotsalaisten loistavien merimiestapojen ja vieraanvaraisuuden vuoksi minusta on kasvanut melkoinen Ruotsi-fani. Myös Viron rannikon ja saarten ihmisten kohtalot ovat puhutelleet minua vahvasti. Saaristossa huomaa myös sen, kuinka tärkeä vaikutteiden väylä meri on aina meille ollut. Meri ei erota, se yhdistää.

Purjehdin matkaa, en kisaa. Käytän usein luonnonsatamia, mutta nautin myös Itämeren äärellä olevista palveluista – jotta ne pysyisivät hengissä: hyvästä ruoasta, kyläsatamien kaupoista, kaupungeista, golfista jne. Pyrin myös omalta osaltani hyvään merimiestapaan ja kansalaisuuteen: huomioimaan muut ihmiset, veneilijät, mökkiläiset ja ammatikseen merellä kulkevat.

Hienoimmat fiilikset liittyvät luontoon. Eräs mieleen painunut hetki oli Ruotsin Utklippanilla, jonne saapuessamme viime kesänä usean hylkeen parvi tuli uteliaana vanaveteemme ihmettelemään. Ne olivat puhtaasti uteliaita hiljaa kulkevan veneen suhteen. Lähimmillään olimme ehkä 20 m päässä, eikä niillä tuntunut olevan mitään pelättävää.

Meistä yksittäisistä ihmisistähän kaikki lähtee. Jos olemme piittaamattomia, ympäristöstämme tulee sietämätön. Huviveneily on kasvanut vuosi vuodelta ja se kertoo, että merellä on vahva vetovoima. Kun pidämme huolen jätteistämme, meillä kaikilla on parempi olla. Hyvä esimerkki kannustaa muitakin toimimaan oikein.

John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeilla on saatu paljon konkreettista aikaan. Esimerkiksi Pietarin jäteveden puhdistamiseen liittyvät tulokset ovet erittäin vakuuttavia. Siinä on ollut myös sellaista ennakkoluulottomuutta, jolla asioita pitää viedä eteenpäin. Jos Venäjällä ei samalla tavalla ole vielä herätty Itämeren tilaan tai jos virkistyskäytöllä ei vielä siellä ole samanlaista roolia, meidän tehtävämme on viedä heille tätä viestiä. Uskon, että tarve ja herätys kyllä tulevat esiin aikanaan, heillä on vaan ollut maansa turbulenttisessa lähihistoriassa aika monta muutakin asiaa kuntoon laitettavana. Vastuulliselle naapurille voi langeta joskus oman pihansa siivousta isompi rooli. Mutta eikö ole parempi kiikuttaa naapurin pihaan unohtama roskapussi pois, kuin odottaa sen leviämistä tuulessa pitkin poikin. Asiassa voi ystävällisesti opastaa, kyllä ihmiset oppivat.

50-vuotismerkkipäiväni lahjoittajalistalta löytyi lähes 100% kutsutuista. Se kertoo, että kohde sai ystäväpiirissämme vahvan tuen. Myös keräyksen tuloksena syntynyt summa ylitti kaikki odotukset. Syntymäpäivätilaisuuden yhteyteen koottu Itämeren luontoa käsittelevä valokuvanäyttely sai runsaasti ihastelua. Itse tilaisuuden jälkeen lahjoittajien määrä vielä lähes kaksinkertaistui, joka kertoo siitä että asia ymmärrettiin erittäin omakohtaiseksi, josta kiitos myös John Nurmisen Säätiön asiamiehelle Erik Båskille, joka oli paikalla itse kertomassa Puhdas Itämeri -hankkeista.

Aiheeseen liittyvää