17.12.2012

Kapellimestari Valeri Gergijev ja pianisti Krzysztof Jablonski tähdittävät John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -konserttia

Uutinen2012_ValeryGergievTaiteilijoiden ensiesiintyminen Musiikkitalossa lahjoituksena Itämerelle

Helsingin Musiikkitalo 26.2.2013 klo 19.00
Kapellimestari Valeri Gergijev & Helsingin kaupunginorkesteri
Krzysztof Jablonski, piano
Pjotr Tshaikovski: Pianokonsertto nro 1 ja Jean Sibelius: Sinfonia nro 1
Vedenalaiset valokuvat, Jukka Nurminen

Pietarin Mariinski-teatterin taiteellinen johtaja Valeri Gergijev ja pianisti Krzysztof Jablonski esiintyvät ensimmäistä kertaa Helsingin Musiikkitalossa 26. helmikuuta 2013 Itämeren suojelun innoittamana. Konsertin ohjelmassa ovat Pjotr Tshaikovskin pianokonsertto nro 1 ja Jean Sibeliuksen sinfonia nro 1. Konsertin tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Puhdas Itämeri -hankkeisiin: fosforipäästöjä vähentäviin hankkeisiin Itämeren alueella sekä öljyonnettomuuden riskiä pienentävän ENSI-palvelun käyttöönottoon Suomenlahdella.

Valeri Gergijev johtaa Puhdas Itämeri -konsertissa Helsingin kaupunginorkesteria pro bono -lahjoituksena John Nurmisen Säätiölle. Itämeri on jo pitkään ollut lähellä myös Gergijevin sydäntä. Hän tapasi John Nurmisen Säätiön perustajan ja hallituksen puheenjohtajan Juha Nurmisen vuonna 2010, ja vaikuttui tällöin säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden tuloksista myös kotikaupungissaan Pietarissa. Alun perin Gergijev vihkiytyi Itämeren suojeluun kapellimestari Esa-Pekka Salosen kautta. Molemmat kapellimestarit olivat käynnistämässä Tukholman Itämerifestivaali-tapahtumaa vuonna 2003 ja esiintyvät siellä vuosittain.

”Musiikin avulla saamme kiinnitettyä huomiota Itämeren ongelmiin. On tärkeää hyödyntää jokainen tilaisuus niin, että asiat saadaan etenemään nopeammin. Olen iloinen siitä, että voin antaa kokemukseni ja verkostoni John Nurmisen Säätiön käyttöön, ja esiintymiseni Helsingissä liittyykin pitkäaikaiseen päämäärääni olla mukana tällaisessa työssä”, Gergijev kertoo Pietarista.

Myös puolalainen pianisti Krzysztof Jablonski soittaa konsertissa pro bono -lahjoituksena. Vuonna 1985 Chopin-pianokilpailussa palkittu Jablonski konsertoi ympäri maailmaa, opettaa Puolassa, Kanadassa ja Japanissa sekä tuomaroi kansainvälisissä pianokilpailuissa. Hänellä on professuuri Chopin-instituutissa Varsovassa. ”Olen asunut Kanadassa 14 vuotta, mutta sydämeni kuuluu aina synnyinmaalle ja sukuni kotimaalle Puolalle, jossa myös konsertoin ja opetan säännöllisesti. Minulle on suuri kunnia esiintyä maestro Gergijevin kanssa ja tukea näin John Nurmisen Säätiön tärkeitä hankkeita Itämeren hyväksi.”

Konsertin aikana yleisö saa tilaisuuden sukeltaa Itämeren pinnan alle musiikkielämystä syventävien Jukka Nurmisen vedenalaisten valokuvien johdattamana. Nurminen on lahjoittanut kuvat John Nurmisen Säätiön käyttöön Puhdas Itämeri -konserttiin. Jukka Nurminen kertoo: ”Valokuvillani pyrin saamaan ihmiset oivaltamaan Itämeren meriluonnon ainutlaatuisuuden – ja sitä kautta toimimaan meren suojelemiseksi.”

John Nurmisen Säätiö järjestää Puhdas Itämeri -konsertin kerätäkseen varoja Itämeren suojelua edistäviin konkreettisiin ja kustannustehokkaisiin hankkeisiinsa sekä korostaakseen Itämeren suojelutoimien kiireellisyyttä. Konsertin tuottotavoite on 75 000 euroa. Lipputuotot ohjataan säätiön Puhdas Itämeri -hankkeisiin. Lipputuotoista vähennetään mm. Musiikkitalon vuokra ja muut Musiikkitalon kulut, Helsingin kaupunginorkesterin esiintymispalkkiot, taiteilijoiden matkakulut sekä konsertin tuotanto-, myynti- ja markkinointikulut, jotka pyritään pitämään mahdollisimman alhaisina. Säätiö on myös hakenut erillistä tukea konsertin kulujen kattamiseksi.

Liput ovat myynnissä Lippupisteen verkostossa ja niiden hinta on à 40 -150 € (+ mahd. palvelumaksut),

Lisätietoja:

Asiamies Erik Båsk
John Nurmisen Säätiö
erik.bask@jnfoundation.fi
Puh. 040-825 8071

Viestintäpäällikkö Tuula Putkinen
John Nurmisen Säätiö
tuula.putkinen@jnfoundation.fi
Puh. 0400-907 809

Jukka Nurminen
jukka.nurminen@abyssart.fi
Puh. 040-502 4022
www.abyssart.fi
www.balticsea.fi

Aiheeseen liittyvää