20.11.2020

Kartalla ollaan -näyttely

Aika: 27.4.2021-16.1.2022
Paikka: Satakunnan Museo, Hallituskatu 11, Pori
Sisäänpääsymaksu/ Museokortilla ja Museon avaimella ilmainen

Satakunnan Museon Kartalla ollaan -näyttelyssä tutustutaan karttoihin ja kartografian historiaan 1400-luvulta aina nykypäivään asti. Esillä on karttoja, atlaksia, karttapalloja sekä tutkimusretkiin liittyvää aineistoa John Nurmisen Säätiön kokoelmista ja kartografiaan liittyviä esineitä Maanmittauslaitokselta. Museon omista kokoelmista esitellään Satakunnan alueen paikallisia karttoja.

Vanhat kartat ovat kuin taideteoksia, täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja mitä ihmeellisimpiä hahmoja. Aluksi tiedot kaukaisista pohjoisista maista perustuivat vain kertomuksiin. Kirjapainotaidon ansiosta uusin tieto levisi nopeammin väestön keskuuteen. Löytöretket avasivat maailmaa Euroopan ulkopuolelle, ja kartat tarkentuivat. Painetusta maailmankartasta tuli sekä maantieteellisen tiedon kulutustavara että valtapolitiikan ja propagandan väline. Kartoista voi lukea kunkin aikakauden poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista tai kulttuurisista suhteista.

”Koska meillä ei ole omaa suurta museotilaa, olemme viime vuosina lainanneet mieluusti kokoelmaamme muille museoille ja eri näyttelyihin. Kartalla ollaan -näyttely on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä Satakunnan museo esittelee kokoelmamme suuremmalla laajuudella kuin missään aiemmin. Esillä on niin upeimpia atlaksia, arkistoaarteita Pohjolan kartoista arktisiin ja Itämerta kuvaaviin karttoihin kuin merenkulun esineitä ja pienoismallejakin. Mukana on myös otos Juha Nurmisen maailmankarttakokoelmaa. On hienoa saada kokoelmamme Pasilan kätköistä Satakunnan Museon tiloihin ja ammattitaitoisiin käsiin.”

Maria Erkheikki, julkaisu- ja kokoelmavastaava, John Nurmisen Säätiö

 

Muun muassa tämä Herman Mollin kiehtova kartta nähdään näyttelyssä. Kartta: “A New Map of Denmark and Sweden According to the Newest and Most Exact Observations”, John Nurmisen Säätiön kokoelmat.

Aiheeseen liittyvää