04.05.2009

Kuninkaansaari – Akvarellinkeveä saaripäiväkirja kolmelta vuosikymmeneltä

Alpo Tuurnalan kirjoittama ja akvarellein kuvittama Kuninkaansaari kertoo päiväkirjamerkinnöin perheen mökkielämästä vanhassa linnoitussaaressa Helsingin edustalla.
Kuninkaansaari-kirjan kansikuva
Kuninkaansaari – Akvarellinkeveä saaripäiväkirja kolmelta vuosikymmeneltä

Alpo Tuurnalan kirjoittama ja akvarellein kuvitettu päiväkirja kertoo perheen kolmikymmenvuotisesta kesäelämästä suljetussa, historian täyteisessä saaressa, jossa villiintynyt luonto sananmukaisesti kurkistelee mökin ikkunoista. Pääkaupungin keskusta kohoaa vain silmänkantaman päässä, mutta sen kuumeinen hyörinä vaimenee taustakohinaksi, jonka läpäisevät vain makrotason uutiset: ”Radio kertoi Kekkosen kuolleen” tai ”Markka kytkettiin ERMiin”.

Tilalle nousevat kesäpäiviä värittävät perhe-elämän ilot ja pikku murheet tai huumorin sävyttämät tarinat erikoisista sattumista ja kohtaamisista vaikkapa smurffien, kettujen, mäyrien tai hirvien kanssa. Pienet asiat kasvavat suuriksi ja saavat uusia merkityksiä. Pohjavirtana kulkee hieman haikea tunne ajan päättymättömästä kulusta, siitä, miten ”kesät vaihtuvat kesiin, lapselle kasvaa parta” sekä huoli tämän merkillisen paratiisin säilymisestä paisuvan pääkaupungin puristuksessa. Kaikkinensa kirja on myös ylistys ehkä jo katoamassa olevalle vaatimattomalle kesämökkielämälle sekä muistutus siitä, että kännyköistämme huolimatta olemme sittenkin, toivottavasti, vain palanen luontoa.

Julkaisukieli suomi
Sivut 128
Koko 215 x 270 mm
2009

Aiheeseen liittyvää