04.06.2019

Matka meren maahan: valokuvaajapariskunta Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen tallensivat Turunmaan taianomaiset saaristomaisemat yksiin kansiin

John Nurmisen Säätiön uutuusteos "Meren maa – Havets land" vie lukijan elämysmatkalle Turunmaan saaristoon, jonka tuhannet saaret ja moni-ilmeinen kulttuuriperintö ovat maailman ainutlaatuisimpia. Kirjan valokuvien ja tarinoiden syntysijoina ovat mm. Björkö, Nötö, Holma, Berghamn, Seili ja lukuisat muut meren ystävän tuntemat ja rakastamat paikat.

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Ritva Kovalaisen ja valokuvaaja Pekka Turusen saaristokuvia rytmittävät Turun museokeskuksen tutkija John Björkmanin kulttuurihistoriaa luotaavat tekstit sekä Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinnepoiminnat. Teoksen lopussa Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja, dosentti Jari Hänninen luo katsauksen meren ekologiseen tilaan.

Vaikeasti saavutettava ja samalla maailman tuulahduksille altis saaristo on täysin omanlaisensa kulttuuri- ja elinympäristö, ja siellä asuvien ihmisten elämä on kulkenut omaan suuntaansa. Jo sään muovaamat puut kertovat, että saarilla eläminen edellyttää poikkeuksellista sitkeyttä. Toisaalta ihmisen ja luonnon yhteen hioutunut rinnakkaiselo on luonut elämän moninaisuudelle myös suopeita olosuhteita.

”Tämä kirja hurmasi minut ensi hetkiltä. Kuvat ovat tavoittaneet sellaisia tunnelmia ja mielen maisemia, jotka samaan aikaan rauhoittavat ja inspiroivat. On hienoa, että osa kuvista on esillä myös Forum Marinumin näyttelyssä. Suosittelen lämpimästi museovierailua Turkuun”, John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt iloitsee.

Meren maa – Havets land tavoittaa menneitä hetkiä ja kuvia saaristolaisten elämästä. Kirjan tekijät ovat asuneet vuodesta 1996 Kemiönsaarella. Esipuheessa he kertovat: ”Jokainen saari on erilainen ja varsinkin asutut saaret ovat kehittyneet omanlaisiksi luonnon olosuhteiden, eläinten laiduntamisen tai eri elinkeinojen muokkaamana. Kuvamme kirjassa ovat 2000-luvulta, mutta mukana on muun muassa tunhaminilaisen valokuvaaja Hugo Fagerstenin kuvia viime vuosisadan alkupuolelta. Ympärivuotinen elämän meno on vähentynyt puisten purjelaivojen rakentajien ja nuotanvetäjien jälkikasvun siirryttyä mantereelle muihin töihin. Monet pienet askeleet ovat pyyhkiytyneet pois hiekkaisilta teiltä.”

Teokseen ja sen teemoihin pääsee tutustumaan idyllisellä Högsåran saarella perjantaina 14. kesäkuuta. Illallistapahtumassa Kirjailijat Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen kertovat kuvien ja tarinoiden taustoista. Mukana keskustelemassa ovat myös John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt sekä tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko Tvärminnen eläintieteelliseltä asemalta.

Lisätietoja:

Annamari Arrakoski-Engardt
Asiamies, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi

Kirjatilaukset:
Anne Mäkijärvi

Myynti- ja markkinointipäällikkö, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)40 553 5835
anne.makijarvi (at) jnfoundation.fi

Mediailmoittautumiset ja arvostelukappaleet:
Oona Lavonsalo

Tiedottaja, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)50 434 4879
oona.lavonsalo (at) jnfoundation.fi

Kirjan julkaisua juhlistetaan Merikeskus pop up -näyttelyn avajaisissa Forum Marinumissa Turussa 14.6.2019 klo 12.00 – 17.00.
Lehdistötilaisuus on jo aiemmin keskiviikkona 12.6. 2019 klo 11.00.

Lisätietoa Högsåran illallistapahtumasta.

Kirjan voi tilata säätiön verkkokaupasta jnsshop.fi

Tutustu kirjaan: Katkelmia teoksesta löytyy John Nurmisen Säätiön merellisestä Loki-verkkopalvelusta hakusanalla #merenmaa #havetsland  www.lokistories.fi

Kuvia medialle.

Meren maa – Havets land (Ritva Kovalainen – Pekka Turunen)

Valokuvat: Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen
Tekstit:  John Björkman, Li Näse ja Jari Hänninen
Arkistokuvat: Sagalundin museo
Graafinen suunnittelu: Ritva Kovalainen
Tekstin toimitus: Tuula Kousa ja Ritva Kovalainen (suomi), Barbara Hulden (ruotsi)
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö
ISBN: 978-952-9745-62-3
Koko: 220 X 250 mm
Laajuus: 164 sivua ja 175 kuvaa
Hinta: 39,90 (sis. alv 10%)
Tilattavissa: jnsshop.fi

John Nurmisen Säätiön vuoden 2019 muut julkaisut

Merihirviöt – merenneidoista mursuihin (Otto Latva)

Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan -teos kertoo taruakin ihmeellisempiä faktoja ja myyttejä merihirviöistä ja vesien eriskummallisista olennoista. Teoksen on kirjoittanut turkulainen historioitsija ja filosofian tohtori Otto Latva, joka on tutkimuksissaan perehtynyt ihmisten ja eläinten vuorovaikutuksen sekä ihmisten luontokäsitysten historiaan. ​Teoksen keskiössä on hirviömäisiksi olennoiksi tulkittujen merieläinten ja ihmisten yhteinen historia ja luonnontieteilijöiden tapa hirviöllistää merieläimiä.
Julkaistu huhtikuussa.

Meren Lumo – Elämää pinnan alla (Juha Nurminen – Niko Kettunen)

Meren lumo on rakkaudentunnustus merelle. Kirja esittelee Juha Nurmisen ottamia huikean kauniita vedenalaisia valokuvia. Kuvien ja Niko Kettusen tarinoiden siivittämänä lukija pääsee matkalle maailman merille. Kettusen upea tapa valottaa meren evoluutiota ja elämää sekä hänen pakinankaltaiset tarinansa yksittäisistä merenelävistä tekevät kirjasta ainutlaatuisen lukukokemuksen.
Julkaistaan elokuussa 2019. 

Vaarallisilla vesillä – salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella (Johanna Pakola)

Suomenlahti saarineen ja rannikkokaupunkeineen on ollut kautta aikain tärkeä kaupan valtatie, jonka vaikutuspiirissä erilaiset kulttuurit ovat sopuisasti kohdanneet toisensa. Merestä saivat elantonsa kalastajat, hylkeenpyytäjät, luotsit, majakanvartijat ja monet muut. Suomenlahti oli oivallinen reitti myös hämärämiesten puuhiin. Vaarallisilla vesillä kertoo elävästi ihmisten arjesta ja kekseliäisyydestä niin ankaran luonnon armoilla merellä ja jylhillä ulkosaarilla kuin mantereen kuhisevissa kaupan keskuksissa.
Julkaistaan syyskuussa 2019.

Vanadis – Suomalainen fregatti maailmanhistorian tyrskyissä (Alpo Tuurnala)

Alpo Tuurnalan kirjoittama ja kuvittama teos tarkastelee suomalaista purjelaivamerenkulkua pietarsaarelaisen fregatti Vanadiksen elinkaaren näkökulmasta. Toinen toistaan upeammilla akvarellimaalauksilla kuvitettu kirja kattaa lähes kolmikymmenvuotisen ajanjakson alkaen Vanadiksen lykkäjäisistä vuonna 1874 ja päättyen aluksen dramaattiseen haaksirikkoon vuonna 1903 Englannin myrskyisellä luoteisrannikolla. Vanadiksen vaiherikkaiden sattumusten rinnalla Tuurnala kuvailee lukijalle 1800-luvun loppuvuosikymmenten dramaattisia kehityskulkuja siirtomaakaupan, maailmanpolitiikan ja väkivallan melskeissä.
Julkaistaan lokakuussa 2019.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi

Aiheeseen liittyvää