Meriantiikki- ja taidekokoelmat

Säätiön toiminnan pohjana ovat perheyritys John Nurminen Oy:hyn ja sittemmin John Nurmisen Säätiöön vuosikymmenten aikana kerätyt meritaide-, antiikkikartta- ja meriantiikkikokoelmat. Säätiö ylläpitää ja kartuttaa kokoelmiaan hankkimalla myös uutta esineistöä ja vastaanottamalla lahjoituksia.

John Nurmisen Säätiön museotilat ja pysyvä näyttely sijaitsevat Huolintatalossa Helsingin Länsi-Pasilassa. Seurat, yhdistykset ja muut ryhmät sekä yksityishenkilöt ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan säätiön kokoelmiin ja museoon. Koronatilanteesta johtuen emme ota vastaan vierasryhmiä tiloihimme tai merimuseoomme. Vierailumahdollisuutta voi tiedustella uudestaan myöhemmin kulttuurituottaja Hanna Ojamolta: hanna.ojamo (at) jnfoundation.fi tai puh. +358 50 336 0097.

Sähköinen kokoelmapalvelu

Voit tutustua säätiön kokoelman osiin sähköisessä kuvapalvelussamme.

Meritaide

Säätiön meritaidekokoelmaan kuuluu maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Kokoelman suomalaisia taiteilijoita ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Björn Landström, Lasse Malmlund ja Henrik Tikkanen. Kokoelmassa on lisäksi useita Suomessa vuosisadan alussa vaikuttaneen saksalaisen professori Adolf Bockin meri- ja laivamaalauksia. Kaikkiaan meritaidekokoelmassa on noin 150 teosta.

Meriantiikki

Säätiön meriantiikkikokoelmaan kuuluu lukuisa joukko merenkulkukojeita ja -laitteita, merenkulkijoiden työkaluja ja käyttöesineitä sekä purje- että höyrylaivakaudelta. Säätiöllä on myös merihistoriallisesti arvokas laivojen pienoismallikokoelma, jossa on laivoja viikinkialuksista 1800-luvun polaarialuksiin. Säätiön meriantiikkikokoelman helmi on höyrylaiva Inkeri Nurmisen kapteeninsalonki vuodelta 1892.

Antiikkikartat

Säätiön antiikkikarttakokoelmassa on aarteita 1400-luvun maailmankartoista 1700-luvun Itämeren merikortteihin. Karttakokoelmassa on nykyisin kaiken kaikkiaan tuhat karttaa, kartastoa, karttapalloa ja harvinaista kirjaa. Näihin sisältyy Itämeren ja Pohjolan alueen meri- ja kaupunkikarttoja sekä arktisia karttoja. Säätiöllä on Suomen suurin Itämeren merikorttien yksityinen kokoelma.