10.10.2016

Miehet merellä: John Nurmisen Säätiön kirjauutuus tekee kunniaa 320 vuotta täyttävälle luotsilaitokselle

John Nurmisen Säätiö julkaisee tänään teoksen Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta luotsauslaitoksen merkkivuonna järjestetyn juhlatilaisuuden yhteydessä. Kirja tekee kunniaa luotseille, jotka ovat vuosisatojen ajan tehneet hengenvaarallista työtään säästä ja vuodenajasta riippumatta.

Luotsilaitos on Suomen vanhimpia edelleen toimivia organisaatiota. Jokainen merellä liikkuja tietää, miten tärkeää on pysytellä merikarttoihin merkityillä väylillä. Matalilla rannikkovesillä purjehtiva merenkävijä päätyy helposti karille. Suomalainen luotsilaitos on jo 320 vuotta huolehtinut Suomen merenkulun turvallisuudesta luotsaamalla laivat määränpäähänsä sekä merkitsemällä karit ja matalikot merimerkeillä ja viitoilla.

Luotsien työ on ollut saaristolaisille aina 1970-luvulle asti elämäntapa, joka usein periytyi isältä pojalle. Nykyisen luotsilaitoksen perustamisasiakirjana pidetään kuningas Kaarle XI:n vuonna 1696 antamaa luotsilaitosasetusta. Luotsin ammatti on tätä paljon vanhempi: laivoja luotsattiin Ruotsi-Suomen valtakunnassa jo keskiajalla ja luotsitoimintaan liittyviä säädöksiä löytyy jo 1200-luvulta.

”Finnpilot on erittäin tyytyväinen siihen, että luotsauksen historia on nyt koottu samoihin kansiin. Teos on hieno kunnianosoitus myös nykyluotsien työlle. Haluan lämpimästi kiittää John Nurmisen Säätiötä ja omaa henkilöstöämme, joka on osallistunut kirjan tuotantoon. Luotsauksen nykypäivä ja kehittäminen rakentuvat hienon historian perustalle”, toteaa Finnpilot Pilotage Oy:n toimitusjohtaja Matti Pajula.

Pääosassa kuva-aarteet ja tarinat

Kirjan pääosassa ovat Suomen kuusi historiallista luotsipiiriä, ja teoksen luotsiasemien esittely keskittyy 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun puoliväliin. Luotsiasemista mukaan ovat valikoituneet ne, joista löydetyt valokuva- ja tekstimateriaalit kuvaavan parhaiten mennyttä maailmaa. Kirjaan on tallennettu todellisuus, johon suurella osalla lukijoista ei ole ollut omakohtaista kosketusta.

Miehet merellä -teoksen kuvituksena on käytetty vanhoja arkisto-aarteita. Kuvassa merenmittausalus Sextantin höyrykaatterin miehistö aamiaisella Vaasassa 1800-luvun lopulla. Kuva: Kansallisarkisto, Luotsi- ja majakkalaitoksen arkisto
Miehet merellä -teoksen kuvituksena on käytetty vanhoja arkisto-aarteita. Kuvassa merenmittausalus Sextantin höyrykaatterin miehistö aamiaisella Vaasassa 1800-luvun lopulla. Kuva: Kansallisarkisto, Luotsi- ja majakkalaitoksen arkisto

Kirjaan on valittu monia ennen julkaisemattomia kuva-aarteita, jotka avaavat aivan uuden näkökulman luotsauksen menneeseen maailmaan. Teoksen harvinaislaatuinen kuva-aineisto on valittu muun muassa Kansallisarkiston, Museoviraston ja Suomen merimuseon kuva-arkistoista. Teoksen ainutlaatuisuutta lisää monien luotsisukujen yksityiskokoelmista mukaan saadut kuvat.

”Meille on ilo ja kunnia olla mukana juhlistamassa perinteikkään ammattikunnan poikkeuksellisen kiinnostavaa historiaa”, toteaa John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja, merenkulkuneuvos Juha Nurminen. ”Lukemattomat luotsaukseen liittyvät merelliset tarinat sekä sukupolvien ketju tekemässä tätä työtä hakevat vertaistaan ja ovat olennainen osa suomalaista merikulttuuria.”

Kirjan historiaosuuden on laatinut palkittu tietokirjailija, merikapteeni Seppo Laurell. Johdanto-osassa Finnpilot Pilotage Oy:n toimitusjohtaja Matti Pajula käsittelee nykypäivän luotsaustoiminnan tilannetta ja tulevaisuudennäkymiä. Kirjan toimituskuntaan osallistuivat kustannustoimittaja Ilkka Karttusen lisäksi muun muassa tietokirjailija ja purjehdusasiantuntija Eero Lehtinen sekä merivalokuvaaja Petri Porkola.

 

Kirja on saatavilla kirjakaupoissa sekä tilattavissa John Nurmisen Säätiön verkkokaupasta http://jnsshop.fi/
Katkelmia kirjasta löytyy John Nurmisen Säätiön merellisestä Loki-verkkopalvelusta www.lokistories.fi hakusanalla #miehetmerellä
Kuvat: www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

Lisätiedot:

Asiamies Annamari Arrakoski-Engardt
John Nurmisen Säätiö
Puh. +358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi

Viestintäjohtaja Tuula Putkinen
John Nurmisen Säätiö
Puh. +358 (0)400 907 809
tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi

Viestintäpäällikkö Sari Turkkila
Finnpilot Pilotage Oy
Puh. 040 526 3348
sari.turkkila(at)finnpilot.fi
www.finnpilot.fi

Ilkka Karttunen (toim.) (2016) Miehet merellä: hetkiä luotsauksen historiasta

Aiheeseen liittyvää