25.03.2021

Miljoona kertaa kiitos! #MEIDÄNMERI-kampanja kerännyt jo miljoona euroa Itämeren hyväksi

Moomin Charactersin ja John Nurmisen Säätiön yhteistyössä käynnistämä #MEIDÄNMERI-kampanja on jo ennen viimeistä kampanjakesää saavuttanut tavoitteensa ja kerännyt huimat miljoona euroa Itämeren ja sen perinnön suojeluun. Kiitoksena Moomin Characters järjestää kaikille avoimen livestreamin harvoin nähdystä “Haru – yksinäisten saari” -dokumentista 14. huhtikuuta!

Tammikuussa 2020 käynnistetty #MEIDÄNMERI-kampanja on saavuttanut tavoitteensa ja kerännyt miljoona euroa Itämeren ja sen ainutlaatuisen kulttuuriperinnön suojelemiseen. Työ ei kuitenkaan lopu tähän, sillä kampanja jatkuu vielä heinäkuun 2021 loppuun saakka.

”Olemme todella iloisia ja liikuttuneita siitä, että niin moni yritys ja yksityishenkilö on ottanut Itämeren hyvinvoinnin ja sen tarinat sydämelleen. Itämeren alueella ei ole aiemmin tehty yhtä suurta yhteistä kansainvälistä ponnistusta kuin #MEIDÄNMERI-kampanja, jonka miljoonatulos mahdollistaa suuret teot Itämeren hyväksi”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo.

Kiitoksena harvinaislaatuinen arkistohelmen verkkonäytös

Tavoitteeseen pääsy on upea osoitus siitä, että Itämeri on tärkeä isolle joukolle ihmisiä. Moomin Characters haluaakin kiittää kaikkia keräykseen osallistuneita järjestämällä kansainvälisen online-näytöksen harvoin nähdystä Haru – yksinäisten saari -dokumentista! Tove Janssonin pitkäaikaisen kumppanin Tuulikki Pietilän kuvaama upea dokumentti on ainutlaatuinen katsaus Janssonin ja Pietilän kesiin Itämerellä sijaitsevalla pienellä Klovharun saarella. Livestream järjestetään keskiviikkona 14. huhtikuuta kello 18 – ilmoittaudu mukaan!

“Tovelle Itämeri merkitsi kotia, turvaa, seikkailua ja vapautta”

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä ja sen vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen. Vaikka merta rehevöittävät ravinnepäästöt ovat viime aikoina vähentyneet, rehevöitymisen näkyvät merkit, kuten sinileväkukinnat, veden sameneminen sekä pohja-alueiden hapettomuus vaivaavat Itämerta edelleen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kiihdyttävät Itämeren rehevöitymistä entisestään.

#MEIDÄNMERI-kampanja käynnistettiin Muumi-tarinoiden 75-vuotisjuhlavuonna 2020 yhteistyössä Itämeren suojelussa kansainvälisesti ansioituneen John Nurmisen Säätiön kanssa. Yksityishenkilöt ovat voineet osallistua kampanjaan suoralla lahjoituksella osoitteessa www.meidänmeri.fi tai ostamalla kampanjatuotteita.

“Tovelle Itämeri merkitsi kotia, turvaa, seikkailua ja vapautta, ja se inspiroi hänet kirjoittamaan Muumi-tarinat. Hän rakasti merta. #MEIDÄNMERI-kampanjan onnistuminen näin hyvin kertoo siitä, että tämä kokemus on meille yhteinen: Itämeri on tärkeä ja rakas aivan valtavalle joukolle ihmisiä, jotka myös haluavat tehdä osansa sen hyvinvoinnin eteen. Tämä on upea viesti, josta Tove olisi erittäin iloinen”, Moomin Charactersin luova johtaja ja Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson kommentoi.

#MEIDÄNMERI-lahjoitukset edistämässä Itämeren hyvinvointia – vielä ehdit mukaan!

“Teemme kaikkemme, jotta saamme kampanjan avulla mahdollisimman suuren hyödyn Itämerelle ja sen perinnölle. Olemme käynnistäneet jo nyt kampanjassa kerättyjen varojen turvin uusia hankkeita ja laajentaneet toimintaamme. Suunnitteilla on myös uusi merkittävä Itämeren suojeluhanke”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo.

#MEIDÄNMERI-lahjoituksilla on tuettu jo nyt John Nurmisen Säätiön Itämeren suojelu- ja merikulttuurihankkeita. Säätiön Lannoitelaivaushankkeessa ehkäistään lannoitteiden merikuljetuksista aiheutuvia ravinnepäästöjä koko Itämeren alueella. Rannikkoruokohankkeen tavoitteena on puolestaan kierrättää ruokokasvustoon sitoutuneita ravinteita rehevöityneistä rantavesistä maalle. Samalla säätiö edistää uusiutuvan ruokomassan kestävää ja monipuolista käyttöä turvetta korvaavana raaka-aineena sekä vaalii kulttuuriympäristöjä. Lantakierrätyspilotissa säätiö ratkoo yhtä merkittävintä Itämeren rehevöitymistä kasvattavaa ongelmaa: eläintuotannon synnyttämän lannan alueellista kertymistä.

Suojelutyön rinnalla John Nurmisen Säätiö jakaa tietoa ja tarinoita Itämeren kiehtovasta historiasta ja kulttuurista. Kampanja onkin edistänyt myös aktiivisesti Itämeri-tietoutta useiden tapahtumien, julkaisujen ja yhteistyökumppaneiden toimesta useissa maissa. Kampanja ja Itämeren suojeluvinkit ovat näkyneet kampanjan aikana monissa julkaisuissa, lehdissä ja tapahtumissa sekä myös muun muassa oppimateriaaleissa ja eri kansalaisjärjestöjen toiminnassa. Vuonna 2020 John Nurmisen Säätiö toteutti myös Muistojen meri -hankkeen, jonka tavoitteena oli tarkastella ihmisten mielikuvia merestä sekä aktivoida suomalaiset miettimään suhdettaan Itämereen. Säätiö keräsi suomalaisilta yli 200 merimuistoa ja koosti niistä kaikille ilmaisen näyttelyn.

Kiitokset yhteistyökumppaneille

”Olemme liikutukseen asti kiitollisia kaikille niille ihmisille, jotka ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet siihen, että meillä on jo ennen kampanjan päättymistä kasassa tavoitesumma, miljoona euroa, John Nurmisen Säätiön työhön Itämeren puhdistamiseksi ja suojelemiseksi. Työn tämän mahdollistamiseksi ovat tehneet kaikki ne sadat ihmiset kymmenissä yrityksissä ja organisaatioissa, jotka ovat osallistuneet kampanjan rakentamiseen. Ilman heitä tätä rahasummaa Itämeren hyväksi ei olisi saatu kerättyä. Nöyrimmät kiitoksemme teille kaikille”, Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kommentoi.

Kaikki kampanjan yhteistyökumppanit näet meidänmeri.fi-sivulta.

Aiheeseen liittyvää