Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Tapahtumat
Kesän menovinkki: Silakkapäivä Seilissä

Kesän menovinkki: Silakkapäivä Seilissä

8.8.2024

lokaatio ikoni

Seili, Nauvo

tilanne ikoni

Avoin ja maksuton

Saaristomeren tutkimuslaitoksella Seilissä tutustutaan Itämereen silakan näkövinkkelistä – tervetuloa! Luvassa on tietoa meren tutkimuksesta ja silakasta, kurkistus pinnan alaiseen maailmaan sekä näyttelyopastusta.

Silakka on Itämeren ekosysteemin avainlaji, joka on ruokkinut myös näillä pohjoisilla rannoilla ihmiskulttuurin kehitystä. Silakka on ollut merenkäynnin ja kulttuurivaihdon moottori jo vuosituhansia. Silakan ansiosta nälkävuodetkin koettelivat rannikon asukkaita hieman keveämmin.

Tänä päivänä ihmisen aiheuttamat ympäristön muutokset kuitenkin kurittavat silakkaa. Teollisuuden päästöt ovat välillä sokeuttaneet silakoita, ja nyt taas silakoiden kuulo näyttää heikentyvän. Sopeutuessaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin Saaristomeren silakka sen kun laihtuu.

”Silakka on varsinainen poliittinen eläin, kumppanilajimme luontokulttuurisessa historiassa. Sen tulevaisuuskin kulkee evä kädessä kanssamme”, kertoo kuraattori Taru Elfving sekä CAA:n (Contemporary Art Archipelago) johtaja ja perustajajäsen.

Tieteen ja taiteen törmäystä Seilissä

Turun yliopiston saaristomeren tutkimuslaitoksella on seurattu silakan ja sen elinympäristön muutoksia jo 1980-luvulta. Saaristomeren tutkimuslaitos kuuluu Suomen yliopistollisten tutkimusasemien verkostoon ja on yksi kolmesta Suomessa toimivista merentutkimuslaitoksista, jotka sijaitsevat merellisissä ympäristöissä. Laitoksen juhliessa 60-vuotisjuhlavuottaan, viettää myös laitoksen pitkäaikainen silakkatutkimus 40-vuotisjuhlavuottaan.  

Monitieteellisestä, taiteen ja tieteen rajapinnoilta kumpuavasta yhteistyöstä tunnettu CAA Contemporary Art Archipelago on toiminut Turun saaristossa vuodesta 2009 tuoden yhteen kansainvälisiä ja paikallisia taiteilijoita sekä tutkijoita.

Silakkapäivän järjestävät Saaristomeren tutkimuslaitos ja CAA Contemporary Art Archipelago yhteistyössä John Nurmisen Säätiön ja Imagining Godzilla -hankkeen kanssa. Tapahtuma on osa monivuotista tieteen ja taiteen välistä yhteistyötä Seilissä, jota näyttely Tiedon äärillä esittelee saarella tänä kesänä. Näyttelyä ja tapahtumaa tukee Taiteen edistämiskeskus.

Saaristomaisema
Kuva: Visit Seili
Mikroskooppi
Arja Renellin taidetta ja tiedettä yhdistelevä teos ”Stressed Herring” kesän 2023 Tuntematon Itämeri -näyttelyssä. Kuva: Petri Anttila

Stressaantunut silakka palaa kotisaarelleen

”Miten meidän tulisi elää suhteessa ympäristöömme jatkuvasti muuttuvassa globaalissa ekosysteemissä, ja muutoksen aiheuttajana?” kysyy taiteilija ja arkkitehti Arja Renell.

Arja Renellin Stressaantunut silakka -teos nähtiin John Nurmisen Säätiön Tuntematon Itämeri -näyttelyssä Suomenlinnassa kesällä 2023. Silakkateos palaa tänä kesänä kotisaarelleen Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitokselle Seiliin jälleen uudistuneena ja edelleen ajankohtaisena teosinstallaationa.

”Vietämme parhaillaan YK:n merten vuosikymmentä, johon liittyy keskeisellä tavalla ihmisten merenlukutaidon vahvistaminen. Mitä useampi ihminen saa ymmärryksen kipinän merten merkityksestä planeettamme hyvinvoinnille, luo se aitoa toivoa merten ja koko planeettamme paremmasta tulevaisuudesta, jos tuo kipinä ulottuu tekoihin saakka”, toteaa säätiön kulttuurituottaja Elina Tuomarila.

Silakkapäivän ohjelma

12.30–13.00 60 vuotta muuttuvan meren tutkimusta: opastus Saaristomeren tutkimuslaitokselle

13.00-14.00 Mitä silakalle kuuluu?: tutkija Katja Mäkinen opastaa lukemaan silakan kuuloluita ja meriveden ravintoverkkoa merivesilaboratoriossa

14.00–15.00 Kurkistus pinnan alle: tutustutaan saaren rantavesiin vesikiikarein, kahlaten tai uiden

15.00–15.30 Musiikkiesitys: Imagining Godzillan kutsuvieraat

15.30–16.00 Tiedon äärillä: kuraattori Taru Elfvingin näyttelyopastus

16.00–16.30 60 vuotta muuttuvan meren tutkimusta: opastus Saaristomeren tutkimuslaitokselle

Ohjelma on avoin yleisölle ja osallistua voi haluamiinsa osuuksiin. Tapahtuma on suomen- ja englanninkielinen.

Yhteysliikenne

M/S Norrskär
Turku-Seili 9.30–11.15
Seili-Turku 16.30–18.15

M/S Östern
Nauvo-Seili 12.10–12.40
Seili-Nauvo 17.25–17.55

vene
Kuva: Visit Seili

Lisää suomalaisesta merentutkimuksesta

Säätiö kustansi vuonna 2021 Suomen merentutkijoiden aloitteesta heidän kirjoittamansa kirjan suomalaisen merentutkimuksen historiasta. Kirjaan Nautiluksesta Arandaan – suomalaisen merentutkimuksen tarina perustuva näyttely on katsottavissa Digimuseo.fi -palvelussa.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku