25.05.2022

Muistojen Itämeri – Minnenas Östersjön

Hangon museossa avautuu toukokuussa 2022 Muistojen Itämeri – Minnenas Östersjön -niminen näyttely, jonka idea perustuu John Nurmisen Säätiön vuonna 2020 lanseeraamaan Muistojen meri -monimedianäyttelyyn ja kulttuurihankkeeseen. Kuten alkuperäisessä näyttelykokonaisuudessa, myös Hangon museon näyttelyssä pääosassa ovat ihmisten omat ja sukupolvelta toiselle perintönä siirtyneet muistot, kokemukset ja havainnot Itämerestä. Hangon museo on kerännyt Itämeri-muistoja kevään 2022 aikana ja jatkaa keräämistä myös näyttelyn aikana työpajoissa ja merellisten luentojen yhteydessä. 

Muistojen Itämeri – Minnenas Östersjön -näyttely ja siihen liittyvät oheistapahtumat on luotu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Työpajat ja muistojen keruu toteutetaan tutkijavoimin, jotta kerätyt muistot tallennetaan asianmukaisesti myös tulevia sukupolvia ajatellen. Yhteistyökumppaneina ovat olleet Åbo Akademin SeaHer-tutkimushanke ja Turun Yliopiston HumBio-tutkimushanke. Kulttuuritutkija Jaana Kouri työskenteli jo alkuperäisessä Muistojen meri -hankkeessa ja paikkasidonnaisten sisältöjen tuottamiseen erikoistunut Harha XR toimii näyttely-yhteistyössä jälleen digitaalisena kuraattorina.  

”Yhteistyö Hangon museon kanssa mahdollistaa Muistojen meri -kulttuurihankkeellemme mieluisan, uuden elämän. Hanko meren ja merenkävijöiden kaupunkina on kiinnostava ympäristö näyttely-yhteistyöllemme. Me kaikki suomalaiset olemme veden ja meren kansaa. Tämän kansallisaarteemme arkipäivään limittyvän kulttuuriperinnön vaaliminen kuuluu meille kaikille”, toteaa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.  

Hangon museon Muistojen Itämeri – Minnenas Östersjön -näyttely on avoinna 25.5.2022–9.4.2023. Näyttelyn suunnittelusta vastaa Hangon museonjohtaja Laura Lotta Andersson 

Tunnetko oman kotiseutusi merellistä perimätietoa? Oletko kuullut vanhempiesi tai isovanhempiesi muistoja? Millaisia omakohtaisia muistoja sinulla on Itämereen liittyen? Tule ja jaa muistosi! Kiinnostuksen kohteena ovat jokaisen meren äärellä aikaansa viettäneen muistot, olitpa sitten suolaveden ahavoittama merikarhu tai rannalla päivää paistatteleva kesäasukas. Kyselyyn voi vastata tämän linkin kautta: Kysely merestä.  

Lisätietoja 

Laura Lotta Andersson
Museonjohtaja, Hangon museo 

puh. 040 135 9224
laura.lotta.andersson (at) hanko.fi

Elina Tuomarila
Kulttuurituottaja, John Nurmisen Säätiö  

puh. 050 543 0951
elina.tuomarila (at) jnfoundation.fi

Itämeri

Aiheeseen liittyvää