Antiikkikartat, meriantiikki- ja taide

Säätiön toiminnan pohjana ovat perheyritys John Nurminen Oy:hyn ja sittemmin John Nurmisen Säätiöön vuosikymmenten aikana kerätyt meritaide-, antiikkikartta- ja meriantiikkikokoelmat. Säätiö ylläpitää ja kartuttaa kokoelmiaan hankkimalla myös uutta esineistöä ja vastaanottamalla lahjoituksia.

John Nurmisen Säätiön museotilat ja pysyvä näyttely sijaitsevat Huolintatalossa Helsingin Länsi-Pasilassa. Seurat, yhdistykset ja muut ryhmät sekä yksityishenkilöt ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan säätiön kokoelmiin ja museoon. Kierroksen voi varata lähettämällä viestiä osoitteeseen: opastukset (at) jnfoundation.fi.

Meritaide

Säätiön meritaidekokoelmaan kuuluu maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Kokoelman suomalaisia taiteilijoita ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Björn Landström, Lasse Malmlund ja Henrik Tikkanen. Kokoelmassa on lisäksi useita Suomessa vuosisadan alussa vaikuttaneen saksalaisen professori Adolf Bockin meri- ja laivamaalauksia. Kaikkiaan meritaidekokoelmassa on noin 150 teosta.

Meriantiikki

Säätiön meriantiikkikokoelmaan kuuluu lukuisa joukko merenkulkukojeita ja -laitteita, merenkulkijoiden työkaluja ja käyttöesineitä sekä purje- että höyrylaivakaudelta. Säätiöllä on myös merihistoriallisesti arvokas laivojen pienoismallikokoelma, jossa on laivoja viikinkialuksista 1800-luvun polaarialuksiin. Säätiön meriantiikkikokoelman helmi on höyrylaiva Inkeri Nurmisen kapteeninsalonki vuodelta 1892.

Antiikkikartat

Säätiön antiikkikarttakokoelmassa on aarteita 1400-luvun maailmankartoista 1700-luvun Itämeren merikortteihin. Karttakokoelmassa on nykyisin kaiken kaikkiaan tuhat karttaa, kartastoa, karttapalloa ja harvinaista kirjaa. Näihin sisältyy Itämeren ja Pohjolan alueen meri- ja kaupunkikarttoja sekä arktisia karttoja. Säätiöllä on Suomen suurin Itämeren merikorttien yksityinen kokoelma.