03.11.2009

Muskottisota ilmestynyt

Muskottisota – Taistelu Itä-Intian Maustesaarista vie matkalle aikaan, jolloin maailma oli täynnä seikkailuja, urheita merenkävijöitä, ahneita kauppiaita ja tuntemattomia paratiisiisaaria. Tarina kuljettaa lukijansa englantilaisten ja hollantilaisten valloitussotiin, joiden kohteena olivat pienet Maustesaaret Kaakkois-Aasian trooppisilla vesillä. Teoksen on suomen kielelle kääntänyt kirjailija Juha Ruusuvuori.

Muskottisota jatkaa Säätiön Sinisen kirjaston sarjaa, jonka kaksi edellistä teosta ovat Joshua Slocumin Yksinpurjehdus maapallon ympäri sekä purjehdus Liberdadella Brasiliasta Amerikkaan, ja Laurence Bergreenin Yli maan äären – Magalhãesin kohtalokas purjehdus maailman ympäri.

Muskottisota – Taistelu Itä-Intian Maustesaarista

Muskottisota - Taistelu Itä-Intian Maustesaarista -kirjan kansikuva Kun 1600-luvun alussa alkoi siihenastisen maailman kuumeisin kilpajuoksu Tyynen valtameren Maustesaarille, siihen liittyi myös jouluaaton aattona 1616 englantilaisen Itä-Intian purjehtijan Swanin kapteeni Nathaniel Courthope – alus oli tullut Runille, yhdelle Kaukoidän pienimmistä ja rikkaimmista saarista. Runilla kasvavan muskottipuun siemen eli muskottipähkinä oli 1600-luvun Euroopan himotuin ylellisyyshyödyke – hopeaa arvokkaampi ja kultaakin kalliimpi. Sen lääketieteellisiä ominaisuuksia pidettiin niin voimallisina, että ihmiset panivat peliin henkensä sitä etsiessään. Muskottipähkinä oli aina ollut kallista, mutta hinta nousi taivaisiin, kun Elisabetin ajan lääkärit Lontoossa alkoivat väittää, että ainoastaan muskottia sisältävät hajustepussit tehosivat ruttoon, joka alkoi aivastelulla ja päättyi kuolemaan.

Muskottisota on ennen kaikkea koskettava kuvaus inhimillisestä rohkeudesta, päättäväisyydestä ja kärsimyksestä, mutta se on myös järkyttävä kertomus länsimaisen ihmisen julmuudesta, häikäilemättömyydestä ja ahneudesta. Muskottisota havainnollistaa myös sitä peruuttamatonta kehitystä kohti globalisaatiota, jonka lähtölaukaus ammuttiin viisisataa vuotta sitten. Kaupallisten etupiirien syntymisen myötä maailma alkoi muuttua siksi jättimäiseksi tavaranvaihdon verkostoksi, joka toimii tälläkin hetkellä.

Teoksen on suomen kielelle kääntänyt kirjailija Juha Ruusuvuori.

FILI – Finnish Literature Exchange on tukenut tämän kirjan kääntämistä.

Julkaisukieli suomi
Sivut 312
Koko 170 x 250 mm
2009

Aiheeseen liittyvää