02.10.2020

Muumipeikkokin vihaa sotkuista rantaa – älä heitä roskia mereen

Pian mökkiläiset alkavat pakata tavaroitaan ja laittaa kesämökkinsä talviteloille. Nyt myös nautitaan vielä viimeisistä lämpimistä syksyisistä päivistä rannoilla ja puistossa. Pidetään yhdessä huoli siitä, että roskia ja jätteitä ei päädy talvivalmisteluissa luontoon.

Muumipeikko ja pyrstötähti, 1958. © Moomin Characters™

Jo vuonna 1958 julkaistussa Tove ja Lars Janssonin sarjakuvassa Muumipeikko ja pyrstötähti on kuvattuna, kuinka Muumipeikko on ilmeisen järkyttynyt heidän rantansa kunnosta ja roskien määrästä. Kuten sarjakuvassa ja vuonna 1946 ilmestyneessä samannimisessä romaanissa, merivesi on kadonnut saapuvan pyrstötähden voimasta. Muumipeikko kysyykin merenpohjan täyttäneiden roskien ympäröimänä, kuka haluaa elää tällaisessa sotkussa. Tuskinpa kukaan meistä.

Roska maalla on roska meressä

Tiesitkö, että mereen päätyvästä roskasta yli 70 % on peräisin maalta ja että valtaosa merien roskasta on muovia? Muovi ei häviä luonnosta, vaan pilkkoutuu aina vain pienemmiksi hippusiksi – mikromuoviksi. Myös meren eläimet kärsivät muoviroskasta, sillä ne voivat esimerkiksi syödä muovia luullessaan sitä ravinnoksi. On siis äärimmäisen tärkeää olla roskaamatta niin maalla kuin merelläkin. Lajittele jätteet hyödynnettäväksi uudelleen, ja vie ongelmajätteet aina niille kuuluville keräyspisteille. Muistetaan välttää myös kertakäyttöisiä ja lyhytikäisiä muovituotteita.

Muumi-tarinoiden inspiroima #MEIDÄNMERI-kampanja kannustaa kaikkia meitä konkreettisiin ympäristötekoihin. Omilla pienillä päivittäisillä valinnoilla voi tehdä muutoksen ja tukea puhtaampaa Itämerta – merta, joka inspiroi Tove Janssonia ja hänen muumitarinoitaan.

© Moomin Characters™

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä – #MEIDÄNMERI-kampanja apuun

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä ja sen vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen. Vaikka merta rehevöittävät ravinnepäästöt ovat viime aikoina vähentyneet, rehevöitymisen näkyvät merkit, kuten sinileväkukinnat, veden sameneminen sekä pohja-alueiden hapettomuus vaivaavat Itämerta edelleen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kiihdyttävät Itämeren rehevöitymistä entisestään. Muumi-tarinoista tutut leikit ja seikkailut meren rannoilla ja aalloilla eivät näyttäisi samalta nykypäivän ympäristössä.

Muumi-tarinoiden 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennetun #MEIDÄNMERI-kampanjan tavoitteena on lisätä tietoutta Itämeren tilasta sekä kerätä miljoona euroa John Nurmisen Säätiön työhön meren ja sen perinnön pelastamiseksi.

Voit osallistua kampanjaan jakamalla tietoa Itämerestä tai lahjoittamalla osoitteessa www.meidänmeri.fi.

© Moomin Characters™

Aiheeseen liittyvää