12.02.2021

Seprakaupasta salakuljetukseen – Johanna Pakolan uutuusteos vie aikamatkalle itäisen Suomenlahden ulkosaaristoon

Suomenlahti on ollut aina tärkeä kaupan valtatie, joka on vaikuttanut elämään itäisten alueiden karuilta saarilta Pietariin, Tallinnaan ja Suomen rannikkokaupunkeihin saakka. Merta pitkin liikkuivat kauppiaiden ohella salakuljettajat. John Nurmisen Säätiön kustantama ja Johanna Pakolan kirjoittama teos Vaarallisilla vesillä – Salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella kertoo saariston asukkaiden arjesta ja kekseliäisyydestä ankaran luonnon ja yhteiskunnallisten mullistusten armoilla.

Ulkosaariston naisten arkeen kuului kalankäsittely. Kuljetusastioiksi kelpasivat niin kaukalot, pärekorit, laatikot kuin miinankuoretkin. (Kuvateksti kirjasta) Kuva: Kymenlaakson museo
Ulkosaariston naisten arkeen kuului kalankäsittely. Kuljetusastioiksi kelpasivat niin kaukalot, pärekorit, laatikot kuin miinankuoretkin. Kuva: Kymenlaakson museo

Pakola keskittyy teoksessa kuvaamaan saariston elämää itäisen Suomenlahden ulkosaarilla ja osin myös sen rannikoilla 1800-luvun jälkipuolelta toiseen maailmansotaan asti. Saaret, kuten Suursaari, Tytärsaari ja Lavansaari, heräävät teoksen sivuilla kuin uudelleen eloon.

”Aiheesta ei ole aiemmin tehty vastaavaa kokoavaa historiateosta, vaikka Suomenlahdella on merkittävä rooli kaikkien kolmen rantavaltion, Venäjän, Viron ja kotimaamme, kehityksessä niin kulttuurisesti kuin merenkulullisesti. Teos on tärkeä lisä kotimaiseen tietokirjallisuuteen”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt toteaa.

Vaarallisilla vesillä kertoo ulkosaariston eristäytyneestä ja lähes omavaraisesta elämästä. Tekstin rinnalla kulkevat lukuisat arkistokuvat avaavat ikkunan Suomenlahden saariston monivaiheiseen ajanjaksoon ja saaristolaisten arkisiin askareisiin. 1860-luvun lopulla itäisellä Suomenlahdella liikuttiin lähinnä tarpeen sanelemana: meri antoi elannon kalastajille, hylkeenpyytäjille, luotseille ja monille muille.

”Tarkkaan valikoidut arkistojen aarteet, kuten Pietarin valloittavat kaupunkikuvat sekä luonteikkaat henkilökuvat hylkeenpyytäjistä ja kalastajista, rikastavat lukuelämystä merkittävästi”, Arrakoski-Engardt kertoo.

Vaikka ulkosaaristossa elettiinkin syrjäisissä pienyhdyskunnissa, tärkeänä kauppakumppanina toimi Viro, jonka kanssa käytiin seprakauppaa vuosisatojen ajan.

”Seprakaupassa saaristolaiset vaihtoivat kalan ennen kaikkea viljaan mutta myös muihin hyödykkeisiin – silakat ja hylkeenrasva vaihtuivat esimerkiksi voihin, kananmuniin ja vehnäsiin. Kasvava, loistelias Pietari ja kansainvälinen Viipuri toimivat myös luontaisina saaristolaisten kauppakumppaneina”, kirjailija Johanna Pakola kertoo.

Salakuljettajia lastinaan alkoholia, jalokiviä ja pakolaisia

Vaarallisilla vesillä -teoksessa kuvataan salakuljettajien kieltolain aikana kukoistavaksi kasvanutta liiketoimintaa. Suomenlahdella tehtiin laitonta kauppaa etenkin pirtulla.

”Alkoholin ja päihteiden salakuljetus ei kuitenkaan päättynyt kieltolain kumoamiseen. Alkoholia, savukkeita ja nykyään myös monia huumaavia aineita salakuljetetaan edelleen merillä. Erona aiempaan on, että pienet pirtuveneet ovat vaihtuneet suuriksi kauppa- ja matkustajalaivoiksi, joilla laittomia tuotteita tai määriä pyritään salakuljettamaan Suomeen”, Pakola kertoo.

Pirtukuskien lisäksi laittomuuksia harrastivat ”gulashit”, mustan pörssin salakuljettajat. Lastina saattoi olla esimerkiksi mattoja tai jalokiviä. Osa kuljetti pakolaisia joko Suomeen tai lahden vastapuolelle.

Lentoveneitä käytettiin 1900-luvun alusta alkaen tiedustelu- ja pelastuskoneina. Syyskuun 27. päivänä 1923 neuvostoliittolainen S16.-tyyppinen Savoia-lentovene teki pakkolaskun koneen rikkouduttua Lavansaaren lähistöllä. Suomalaiset viranomaiset takavarikoivat koneen. (Kuvateksti kirjasta) Kuva: Kymenlaakson museo
Lentoveneitä käytettiin 1900-luvun alusta alkaen tiedustelu- ja pelastuskoneina. Syyskuun 27. päivänä 1923 neuvostoliittolainen S16.-tyyppinen Savoia-lentovene teki pakkolaskun koneen rikkouduttua Lavansaaren lähistöllä. Suomalaiset viranomaiset takavarikoivat koneen.  Kuva: Kymenlaakson museo

Itäinen Suomenlahti osana maailmansotien näyttämöä

Vaarallisilla vesillä kuvaa arkisen elämän ohella saaristolaisten selviytymistä sotien mellastuksessa. Sotien välinen aika kului ulkosaarilla melko normaalin elämän merkeissä. Saaristolaiset alkoivat ajan mittaan saada lisätuloja matkailusta, kun ulkosaarista tuli suosittuja matkakohteita ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Saarten elämä kuitenkin muuttui ja mullistui toisen maailmansodan seurauksena. Suomenlahti täyttyi merimiinoista ja asukkaat pelkäsivät turvallisuutensa ja kotisaariensa puolesta. Rauhanehtojen myötä Suomi menettikin ulkosaaret Neuvostoliitolle.

”Satojen vuosien ajan jatkunut saaristolaiselämä päättyi noilla saarilla. Vanha kauppakumppani Pietari jäi rajan taakse ja kalavesien menetyksistä aiheutui saaristolaisille merkittävää haittaa. Itäisen Suomenlahden saaret tyhjenivät ja nykyään niillä elää enää kourallinen ihmisiä. Kuitenkin saarten elämässä on ehkä vähitellen kääntymässä uusi lehti, ja näiden ulkosaarten lumo tekee uutta tulemistaan”, Pakola kertoo.

Haapasaarelainen Hilppa-tyttö seuraa venäläisen tykkivene Svutšin matkaa Kotkan Haapasaaren edustalla elokuussa 1912. Venäläiset sota-alukset olivat saaristossa tuttu näky. (Kuvateksti kirjasta) Kuva: Kymenlaakson museo Kuvaaja: Lauri Haapaniemi
Haapasaarelainen Hilppa-tyttö seuraa venäläisen tykkivene Svutšin matkaa Kotkan Haapasaaren edustalla elokuussa 1912. Venäläiset sota-alukset olivat saaristossa tuttu näky. Kuva: Kymenlaakson museo Kuvaaja: Lauri Haapaniemi

Lisätietoja:

FT Annamari Arrakoski-Engardt
Toimitusjohtaja, John Nurmisen Säätiö
puh. +358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi

Haastattelu- ja arvostelukappaletiedustelut:
Oona Piiroinen
Viestinnän asiantuntija, John Nurmisen Säätiö
puh. +358 (0)50 434 4879
oona.piiroinen (at) jnfoundation.fi

Teos ostettavissa John Nurmisen Säätiön verkkokaupasta: johnnurmisensaatio.fi/kauppa
Kuvia medialle: johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

 

VAARALLISILLA VESILLÄ
Salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella
Kirjoittaja: Johanna Pakola
Graafinen suunnittelu: Tommi Jokivaara
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö
ISBN: 978-952-9745-58-6
Kirjastoluokka: 93
Koko: 224 x 233 mm
Laajuus: 278 sivua, 130 kuvaa
Teemat: Suomenlahti, Suomi, Viro, Viipuri, Merikarjala, merenkulku, seprakauppa, Pietari, saaristolaiselämä
Hinta: 39,90 euroa

Johanna Pakola (s. 1970) on merelliseen historiaan erikoistunut turkulainen tietokirjailija. Pakola on kirjoittanut toistakymmentä tietokirjaa, joissa hän on dokumentoinut suomalaisia saaristolinnakkeita ja niiden historiaa sekä elämää saaristossa.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedonvälittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi

Kuva: Kymenlaakson museo

Aiheeseen liittyvää