11.03.2019

Geberit startar en återvinningskampanj för att skydda Östersjön

Geberit Oy organiserar en insamling för skyddsplaster för pressindikatorer och skyddsproppar i plast som levereras med Mapress- och Mepla-kopplingarna. Komponenterna används för installation av rörsystem. Insamlingen pågår 1.3–31.5.2019. Målet är att samla in 20 000 € för Östersjön och samtidigt återvinna 1 000 kg plastproppar.

I samband med kampanjen kommer partihandlare inom vatten- och värmebranschen, till exempel Onninen, Dahl Suomi och Ahsell, att få snygga återvinningsstationer i sina affärer. Byggentreprenörer uppmanas att samla in skyddsplaster och -proppar som levereras med de kopplingar som är nödvändiga för tappvattenhygien.

”Var och en av oss kan påverka hur naturen mår med våra egna val. När vi samlar in plast gör vi en god gärning för miljön och de kommande generationerna. Plast har goda egenskaper och det är ett material som behövs i det dagliga livet. Det är viktigt att förstå dess livscykel och hur viktigt det är med återvinning, säger Kim Lövkvist, VD för Geberit Oy.

Intäkterna från proppinsamlingskampanjen går till John Nurminens stiftelses projekt Ett Rent Östersjön. Projekten har som mål att minska miljörisker och utsläpp av näringsämnen i havet.

”John Nurminens stiftelse arbetar effektivt för Östersjöns bästa och det var orsaken att vi valde stiftelsen som vårt donationsmål. Ju fler proppar vi samlar in, desto mer pengar kan vi donera till stiftelsens projekt Ett Rent Östersjön. För varje kilogram proppar vi samlar in donerar vi 20 euro till havsskyddet”, förklarar Geberits marknadsföringskoordinator Kati Laakso.

De plastproppar som samlas in under kampanjen är tillverkade av PE-LD-plast och går att återanvända. All plast som samlas in kommer att användas för ett nyttigt ändamål.

”Den här insamlingskampanjen är ett fantastiskt sätt att genomföra många olika räddningsaktioner för Östersjöns bästa. Förutom att Geberit och Geberits kunder donerar pengar till vårt havsskyddsarbete, tar kampanjen också hänsyn till återvinningsfrågor på ett fint sätt”, berömmer ombudsmannen i John Nurminens Stiftelse Annamari Arrakoski-Engardt.

Geberit Mapress och Mepla-kopplingarna har proppar i LDPE-plast som skyddar delarna från smuts och damm innan installationen. Proppen skyddar även o-ringen inne i komponenten. Proppen är konstruerad för att göra installationen trygg och hygienisk. Själva kampanjmaterialet har också tillverkats av återvunnet material.

”Vi hoppas att också våra kunder tar kampanjen till sig och inser att när man samlar in plasten och den omvandlas antingen till återvunnet material eller energiavfall blir plasten inte kvar och belastar naturen”, konstaterar Laakso.
 

MER INFORMATION:

Kampanjsida (på finska): www.geberit.fi/mapresstulppakerays

Erkki Salo
Chef för medelanskaffning, John Nurminens Stiftelse
erkki.salo(at)jnfoundation.fi
+358 (0)40 728 1859

Kati Laakso
Marknadsföringskoordinator, Geberit Oy
kati.laakso(at)geberit.com
+358 10 662 3521

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar
John Nurminens stiftelse, som grundades 1992, har som mål att rädda Östersjön och dess kulturarv för kommande generationer. Stiftelsen som har belönats för sina kulturgärningar står för kunskapsförmedling och havsrelaterad information. I stiftelsens projekt för ett rent Östersjön förbättras Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. Arbetet styrs av mätbara resultat och effekter. www.johnnurmisensaatio.fi/sv

Geberit Oy
Den internationella Geberit koncernen är marknadsledande i Europa för sanitetsprodukter. Geberit har en mycket stark närvaro i de flesta europeiska länder. Företaget tillverkar sanitetsteknik och badrumsporslin. Geberit har mer än 30 fabriker, av vilka 6 ligger utanför Europa. Koncernens huvudkontor ligger i den schweiziska staden Rapperswil-Jona. Med ca 12 000 anställda i nästan 50 länder hade Geberit en nettoomsättning 2017 på 2,9 miljarder schweiziska franc. Geberit är noterat på börsen SIX Swiss Exchange. Geberits aktier har funnits på SMI (Swiss Market Index) sedan 2012. Geberit har cirka 200 anställda i Finland. Försäljningen, marknadsföringen och administrationen i Finland är verksam i Vanda. Geberit Oy:s verkställande direktör är Kim Lövkvist, och Matts Lundström är chef för porslinsfabriken i Ekenäs. www.geberit.fi www.geberit.fi/mapresstulppakerays

Bildtext: Vi ställer ut återvinningsstationer hos partihandlare i vatten- och värmebranschen och uppmanar byggentreprenörer att samla in skyddsproppar och skyddsplaster som levereras med de kopplingar som är nödvändiga för tappvattenhygien. Fotot är från Ahlsells affär i Lahtis.

Relaterade länkar