23.04.2019

Sinituote startar kampanj för att skydda Östersjön

Övergödningen av Östersjön har blivit en viktig fråga under de senaste åren. Sinituote lanserar en ny serie städredskap i trä på den finländska marknaden i maj. Produkterna har tillverkats i Finland. Vi plockar bort ett kilo blågröna alger ur Östersjön för varje såld produkt.

Nu kan var och en hjälpa Östersjön genom sina dagliga konsumtionsval och sina egna handlingar. Även små handlingar gör en skillnad, och alla kan göra sådana små val. Genom att välja en inhemsk Sinituote-produkt under kampanjtiden deltar du i vårt naturskyddsarbete genom att minska mängden blågröna alger i Östersjön med ett kilo per produkt.

”Skyddet av Östersjön är ett aktuellt sätt för oss att arbeta för miljön och bära vårt samhällsansvar. Genom att stödja John Nurminens stiftelses Ett rent Östersjön-projekt vill vi vara delaktiga i ett konkret och effektivt miljöskyddsarbete”, säger Johanna Hamro-Drotz, VD för Sinituote.

Samarbete för en bättre framtid för Östersjön

Det allvarligaste miljöproblemet i Östersjön är övergödning, som bland annat orsakar de blågröna algblomningarna som återkommer varje sommar. Övergödningen förorsakas av alltför stor fosfor- och kvävebelastning i havet. För att stoppa övergödningen av Östersjön och rädda havet behövs en omedelbar och betydlig minskning av utsläppen av näringsämnen.

Trots att utsläppen av näringsämnen som övergöder havet har minskat under den senaste tiden lider Östersjön fortfarande av synliga tecken på övergödning såsom av blågröna algblomningar, grumligt vatten, slemmiga stränder och syresvinn nära havsbotten. Klimatförändringen förutses öka övergödningen i Östersjön ytterligare.

”Förra sommaren var rekorddålig med tanke på algläget i Östersjön. Det var säkert många som funderade om vårt älskade hav alls går att rädda mer. Lyckligtvis finns det hopp, bara vi genast skrider till verket tillsammans! Därför är det alldeles fantastiskt att få Sinituote och dess kunder med i vårt räddningsteam”, säger Annamari Arrakoski-Engardt, ombudsman för John Nurminens stiftelse.

John Nurminens stiftelse utför ett effektivt och ändamålsenligt arbete för att skydda Östersjön. Stiftelsens projekt Ett Rent Östersjön förbättrar situationen i Östersjön konkret genom att minska miljöriskerna och belastningen på havet. John Nurminens stiftelse har under åren 2005–2018 inlett 30 projekt för Ett Rent Östersjön. Totalt 21 av dem har slutförts.

”Våra konkreta projekt minskar näringsämnesbelastningen i havet bl.a. genom gipsbehandling av åkrar och fiske av inhemska mörtfiskar. År 2018 minskade våra projekt näringsämnena med en mängd som skulle ha ökat de blågröna algerna med cirka 240 000 ton, om näringsämnena kommit ut i Östersjön. Det motsvarar uppskattningsvis 4 000 långtradare med släp”, berättar Arrakoski-Engardt.

De produkter som lanseras i samband med kampanjen Vi städar bort blågröna alger från Östersjön tillsammans är en mattborste och bastuborste i trä, en rotsaksborste i trä och en diskborste med naturborst, ett litet set med sopborste, en rulle med nedbrytbara hushållsdukar och en disktrasa i bambu.

Sinituote Oy
Sinituote Oy är Nordens ledande tillverkare och marknadsförare av städredskap, klädvårdsprodukter och bilvårdstillbehör. Sinituote Oy är ett finskt familjeägt företag som har varit verksamt i sin nuvarande form sedan 1988. Företaget är särskilt känt för sina städprodukter och dess rötter sträcker sig ända till 1940-talet. Företagets mål är att underlätta vardagen i finländska hem. De miljövänliga SINI-produkterna är hållbara och tål tvätt. De har utvecklats med tanke på finländska hem och inredningsmaterial. Merparten av de produkter som företaget marknadsför är inhemska Nyckelflaggan-certifierade produkter. Tillsammans med sina dotterbolag bildar Sinituote Oy SINI-koncernen som är verksam i flera branscher. www.sinituote.fi

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar
Syftet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för kommande generationer. Stiftelsen som har belönats för sin kunskapsförmedling och produktion av havsrelaterad kulturinformation. I stiftelsens projekt för ett rent Östersjön förbättras Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. Arbetet styrs med hjälp av mätbara resultat och effektivitet. www.johnnurmisensaatio.fi

Relaterade länkar