07.11.2019

Vikare-tygkassar ska avlägsna 250 000 kilo skadliga alger från Östersjön

Lidl kommer att börja sälja tygkassar med Vikare-mönster. En euro av försäljningspriset dvs. sammanlagt 50 000 euro, kommer att doneras till John Nurminens Stiftelses projekt Ett Rent Östersjön. Med donationssumman stöttas det förebyggande åtgärdsarbetet mot övergödningen i Östersjön.

De sympatiska tygkassarna dekorerade med Finlaysons Vikare-mönster börjar säljas i Lidl-butikernas kassor över hela Finland på den första veckan i november. Kassens köpare stöttar skyddet av Östersjön, då Lidl oavkortat donerar en euro av försäljningspriset på fyra euro för varje kasse, till John Nurminens Stiftelses projekt Ett Rent Östersjön.

Sammanlagt ska ett parti om 50 000 kassar säljas, vilket innebär att om alla kassar säljs så kommer donationssumman att uppgå till 50 000 euro. Med hjälp av Lidls donation kan 250 000 kilo alger avlägsnas från Östersjön*. Alla som köper en Vikare-kasse, bidrar till att avlägsna fem kilo alger från Östersjön.

John Nurminens Stiftelse bekämpar övergödning i Östersjön

Det allvarligaste miljöproblemet i Östersjön är övergödning, som bland annat orsakar de blågröna algblomningarna som återkommer varje sommar. John Nurminens Stiftelse bekämpar övergödningen med effektiva och konkreta åtgärder för att skydda Östersjön. Stiftelsen har startat över 30 projekt för ett rent Östersjön, varav 21 har rotts i land. Bara genom att rena avloppsvattnet från S:t Petersburg och minska utsläppen från en gödselfabrik vid floden Luga har man i samarbete med andra aktörer lyckats minska den årliga fosforbelastningen som orsakar övergödning i Finska Viken med upp emot 75 procent.

”Som algkatastrofen förra sommaren indikerade så behövs fortfarande åtgärder för att skydda Östersjön. Lyckligtvis finns det hopp och vi har ett antal beprövade effektiva metoder med vilka man kan stävja övergödningen i Östersjön. Vi kartlägger också ständigt nya sätt att skydda vårt älskade hav. Stödbeloppet som donerats av Lidl och deras kunder är ett ovärderligt stöd till vårt arbete”, lovordar ombud Annamari Arrakoski-Engardt på John Nurminens Stiftelse.

Shoppingkassar för ett gott ändamål

Lidl har tidigare samlat in resurser via försäljning av shoppingkassar och därigenom stöttat Rädda Barnens program Vägkost för livet, samt Finlands Flyktingshjälps Empathy Movement. De shoppingkassar som såldes med “Omppu”- och “Aalto”-mönster under 2016 och 2017 gick verkligen åt och av deras försäljning donerades sammanlagt 100 000 euro till programmet Vägkost för livet.  I slutet av året väntas en donation på 37 250 euro till Empathy Movement-rörelsen vilken samlats in med shoppingkassarna “Mitt Finland”.

”Vi har många samarbets- och donationsobjekt. Nu ville vi skänka en donation till Östersjön. Vi bjuder in alla att bekämpa algerna och vi tror att den fina designen på Vikare-kassarna också kommer att locka folk att ta med sin egen kasse på shoppingrundan istället för att alltid köpa en ny”, säger Maija Järvinen, hållbarhetschef på Lidl Finland.

Vikare-kassarna är tillverkade av Fairtrade-bomull och de har både korta och långa axelremmar, så kassen kan bäras i handen eller på axeln.

 

* Det uppskattade beloppet baseras på resultaten från de Ett Rent Östersjön-projekt som John Nurminens Stiftelse redan har genomfört.

Lidl är en av Europas största livsmedelskedjor. Kärnan i Lidls koncept är att med ett trevligt bemötande erbjuda det bästa pris-kvalitetsförhållandet till sina kunder.  På organisationen som snabbt växt i Finland under de senaste åren arbetar 5 300 personer.  Nätverket med 182 butiker sträcker sig från Hangö till Sodankylä och varuleveranserna till butikerna görs från distributionscentraler i Janakkala, Laukas och Träskända. Mer information om produkter och aktuella erbjudanden finns på adressen lidl.fi. Ytterligare information om företaget finns på adressen corporate.lidl.fi.

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar
Syftet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för kommande generationer. Stiftelsen som har belönats för sina kulturgärningar står för kunskapsförmedling och havsrelaterad information. I stiftelsens Ett Rent Östersjön-projekt förbättras Östersjöns tillstånd genom konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. www.johnnurmisensaatio.fi/sv

Relaterade länkar