13.06.2013

The Tall Ships Races Helsinki 2013 -tapahtuman valokuvauskilpailu ja -näyttely ”Nuorten Itämeri” herättää keskustelua Itämeren tilasta ja tulevaisuudesta

Kuva: Maria Grönroos, John Nurmisen Säätiö
Kuva: Maria Grönroos, John Nurmisen Säätiö

Kuukauden kuluttua käynnistyvän The Tall Ships Races Helsinki 2013 -tapahtuman yhteydessä järjestetään ”Nuorten Itämeri” -valokuvauskilpailu. Valokuvauskilpailu yhdistää kaksi tapahtuman pääteemaa, nuoret ja Itämeren suojelun. Tavoitteena on kuvata Itämerta tuoreesta näkökulmasta ja samalla kasvattaa tietoisuutta siitä, miksi Itämeri voi huonosti ja mitä sen tilan parantamiseksi voidaan tehdä.

Kilpailuun osallistuvat kuvat otetaan kilpailun ensimmäisellä ”legillä” eli kilpapurjehdusosuudella Aarhus-Helsinki. Kuvaajina toimivat laivojen miehistön nuorisojäsenet laivakunnittain.

Kilpailussa on kolme kategoriaa. Kuvat otetaan Rajala Pro Shopin käyttöön antamalla Olympus TOUGH TG-2 iHS -kameroilla. Rajala Pro Shop opastaa nuoria kuvaamisessa ja meriasiantuntija Miina Mäki John Nurmisen Säätiöstä perehdyttää nuoret Itämeren suojeluun.

Kilpailukuvista kootaan digitaalinen näyttely, joka on nähtävissä Hietalahdessa sijaitsevassa Forum Box -galleriassa 17.–20.7.2013 välisenä aikana. Lisäksi valokuvat ovat esillä ja myynnissä Kuvalon kuvapalvelussa (www.kuvalo.com) ja tapahtuma-alueella Rajala Pro Shopin esittelypisteessä. Yleisö voi äänestää kuvasuosikkejaan 17.–19.7.2013 välisenä aikana Rajala Pro Shopin esittelypisteessä sekä Kuvalossa. Kuvien myyntivoitto ohjataan John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeisiin.

Kilpailun tulokset julkistetaan perjantaina 19.7.2013 klo 14.00 The Tall Ships Races Helsinki 2013 -tapahtuman päälavalla. Kilpailun raadin muodostavat Helsingin Sanomien valokuvaaja Kaisa Rautaheimo, John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen, SYKE:n merianalyytikko Ilkka Lastumäki ja mm. vuoden 2013 lehtikuvaajaksi valittu freelance-kuvaaja Meeri Koutaniemi.

”Nuorten Itämeri” -valokuvakilpailun järjestäjänä toimii Helsingin kaupunki ja koordinaattorina CreaMentors Oy. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Rajala Pro Shop ja John Nurmisen Säätiö.

The Tall Ships Races on suurten purjelaivojen kilpailu, joka kisataan Itämerellä joka neljäs vuosi. The Tall Ships Races -tapahtuma nostaa esiin yhteiskunnallisesti merkittäviä teemoja kuten nuorten hyvinvoinnin ja Itämeren suojelun. Helsingin Hietalahdessa järjestettävään tapahtumaan odotetaan puolta miljoonaa kävijää.

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Helsingin kaupunki: Projektipäällikkö Päivi Munther, paivi.munther[at]hel.fi, puh. 040 334 2045

CreaMentors Oy: Liisa Gadd, liisa.gadd[at]creamentors.fi, puh. 050 573 6008

John Nurmisen Säätiö: Viestintäpäällikkö Tuula Putkinen, tuula.putkinen[at]jnfoundation.fi,
puh. 0400-907809

Rajala Pro Shop: Jani Gerkman, jani.gerkman[at]rajalacamera.fi

The Tall Ships Races Helsinki 2013

The Tall Ships Races -purjehduskilpailun taustalla on Sail Training International (STI), joka on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö. Tarkoitus on koota yhteen nuoria ystävällismielisen kilpailun ja koulupurjehduksen merkeissä, riippumatta kansallisuudesta, ihonväristä, uskonnosta tai sosiaalisesta taustasta. Helsingin järjestelyistä vastaa kaupungin tapahtumayksikkö. Helsingin tapahtumalla on kolme pääteemaa: nuorisotyö, Itämeren suojelu ja vastuullinen tapahtumanjärjestäminen.

Suurten purjelaivojen kilpailu järjestetään Itämerellä joka neljäs vuosi, ja Helsingin lisäksi kilpailua isännöivät tänä vuonna Aarhus Tanskassa, Riika Latviassa ja Szczecin Puolassa. The Tall Ships Races Helsinki 2013 -purjehduskilpailuun osallistuu noin 100 alusta, mukanaan noin 3 000 nuorta purjehtijaa. Edellisen kerran Helsinki oli isäntäkaupunkina vuonna 2000.
Tapahtuma kestää keskiviikosta lauantaihin 17.–20.7.2013

Tapahtuma-alue Hietalahden, Hietalahden telakan, Jätkäsaaren ja Sinebrychoffin puiston alueella

Ohjelmaa päivittäin klo 10-22. Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Akkreditointi: Median edustajien on akkreditoiduttava tapahtumaan ja täytettävä lomake osoitteessa http://www.tallshipsraceshelsinki.fi/fi/lehdisto

Median yhteydenotot: Anna Kari, Pink Eminence Oy, puh. 040 717 8185, anna (at) pinkeminence.fi

Lisätiedot: Päivi Munther, projektipäällikkö, Helsingin kaupungin tapahtumayksikkö, puh. 040 334 2045, paivi.munther (at) hel.fi

Valokuvat: http://aineistopankki.hel.fi/?cart=2564-dhgbflkbmk&l=FI
www.tallshipsraceshelsinki.fi

John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeet parantavat Itämeren tilaa. Itämeren vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen, jonka oireita ovat esimerkiksi jokakesäiset sinileväkukinnat. Rehevöitymistä estää tehokkaimmin mereen valuvan fosforikuorman leikkaaminen. Säätiön fosforinpoistohankkeiden tavoitteena on vähentää mereen päätyviä vuotuisia fosforipäästöjä 2500 tonnilla vuoteen 2015 mennessä, mikä on yksi kuudesosa Itämeren suojelukomission HELCOMin kokonaistavoitteesta. Tankkeriturva-hankkeen tavoitteena on pienentää öljyonnettomuuden riskiä tuomalla kaikille Suomenlahden tankkereille uusi, ennakoiva ENSI®-navigointipalvelu (Enhanced Navigation Support Information) vuoden 2013 aikana. Säätiö rahoittaa ympäristötoimintansa yksityisin lahjoitusvaroin ja julkisella rahoituksella.

www.puhdasitameri.fi

Aiheeseen liittyvää