15.09.2015

Tietokirjailija Marjo T. Nurmisen suurteos Maailma piirtyy kartalle – tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa vie lumoavalle aikamatkalle eurooppalaisen maailmankuvan juurille

John Nurmisen Säätiön loistelias merkkiteos on laajin koskaan Suomessa julkaistu suurelle yleisölle suunnattu maailmankartan historia

Tänään Lontoon Royal Geographical Societyssa julkaistava Maailma piirtyy kartalle – tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa esittelee maailmankartan kulttuurihistoriaa poikkeuksellisen laajasti ja ainutlaatuisesta näkökulmasta. Teos kuvaa varhaisia eurooppalaisia maailmankarttoja ja niiden välittämää maailmankuvaa noin tuhannen vuoden ajalta, 700-luvulta 1700-luvun lopulle. Teos näyttää tieteellisellä mutta yleistajuisella otteella, kuinka kartat heijastavat paljon muutakin kuin eri aikakausien maantietoa: ne ovat aina toimineet myös uskonnollisten ja kulttuuristen arvojen ja asenteiden peilinä. Kartat kertovat merenkulun, löytöretkeilyn, diplomatian, valtapolitiikan ja propagandan historiasta. Kirja johdattelee lukijan tuhatvuotiselle aikamatkalle, jonka aikana kuva maailmasta vähitellen vakiintui nykyihmiselle tutuksi karttakuvaksi.

Kansi: Maailma piirtyy kartalle.
Kansi: Maailma piirtyy kartalle.

Tietokirjailija Marjo T. Nurminen puhaltaa hengen historiallisiin karttoihin kuljettamalla tarinaa eri kartantekijöiden näkökulmista. Poikkeuksellisen laajan tutkimustyön ja kattavan, harvinaisuuksia sisältävän aineiston lisäksi ainutlaatuisen kirjasta tekee sen näkökulma: päärooliin on nostettu varsinaiset kartantekijät, heidän työnsä karttojen parissa ja se, miten he hahmottivat maailman kartalla. Luettelomaisen esitystavan sijaan kirjailija vie kartantekemisen tarinaa ajassa eteenpäin näiden henkilöiden kautta. Samalla lukijalle tarjotaan tekstien ja kuvien välityksellä käsitys niistä historiallisista instituutioista, prosesseista ja innovaatioista, jotka vaikuttivat eurooppalaisiin maailmankarttoihin.

Maailmankartat ovat inhimillisen kulttuurin kiehtovimpia kuvia. Kirjan kuvitus on ennennäkemättömän laaja: teokseen on sisällytetty lähes kaikki maailman harvinaisimmat ja upeimmat maailmankartat isossa koossa nelivärikuvina. Teoksessa esitellään näyttävästi myös kahta merkittävää suomalaista karttakokoelmaa: Kansalliskirjaston A.E. Nordenskiöldin kokoelmaa ja Juha Nurmisen maailmankarttakokoelmaa.

 

Viiden vuoden tutkimus- ja kirjoitustyön huipentuma

Marjo T. Nurminen aloitti kirjaan liittyvän tutkimustyön noin viisi vuotta sitten ja on siitä lähtien omistautunut karttatutkimukselle ja teoksen kirjoittamiselle. Suurimmat ja merkittävimmät varhaisten karttojen kokoelmat Euroopassa löytyvät Lontoon The British Librarysta, Pariisin Bibliotheque Nationale de Francesta ja Vatikaanin Biblioteca  Apostolica Vaticanasta. Näiden lisäksi kirjailija perehtyi aineistoon, mm. harvinaisiin keskiaikaisiin käsikirjoituksiin, lukuisissa Euroopan kartta- ja merimuseoissa, kirjastoissa ja arkistoissa. Monet kirjassa esiintyvistä kartoista ovat harvinaisuuksia, jotka ovat suuren yleisön nähtävissä vain tämän teoksen kautta.

”Historiallisten maailmankarttojen tutkiminen on jännittävää salapoliisityötä. Maailmankarttojen välittämät kulttuuriset viestit, viitteet ja merkitykset ovat vuosisatojen saatossa hämärtyneet. Vaikka ne ihmiset, jotka aikoinaan tuottivat nämä kiehtovat kuvat, ovat iäksi kadonneet, heidän jälkeensä jättämät dokumentit – maailmankartat – eivät ole mykkiä. Ne kuiskivat meille hiljaisella äänellä vuosisatojen takaa. Tämä puhe on usein vaikeasti ymmärrettävää ja monimerkityksellistä, koska se on usein puettu visuaalisten vertauskuvien muotoon.”  Marjo T. Nurminen

Kirjailija identifioi teoksessaan historiallisten karttojen tutkijan haasteet: tutkimusaineiston rajallisuus, karttojen moniäänisyys, kopioimisen ja luovan uudistamisen traditio, kartat tieteen ja taiteen päämäärien kohtauspisteenä sekä se, miten maailmankartat heijastavat oman aikansa valtapolitiikkaa, propagandaa ja diplomatiaa.

Historiantutkija, tietokirjailija Marjo T. Nurminen on koulutukseltaan arkeologi. Hän toimi yli kymmenen vuotta tiedetoimittajana ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi tietokirjailijaksi. Kirjailijan esikoisteos  Tiedon tyttäret. Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen (WSOY) voitti Tieto-Finlandian vuonna 2008.

Marjo T. Nurminen tarttui kartta-aiheeseen karttakeräilijäpuolisonsa Juha Nurmisen ideasta ja innostamana. Pariskunta on matkannut vuosien varrella eurooppalaisiin museoihin ja kirjastoihin, ja saanut omin silmin ja käsin tutustua karttaharvinaisuuksiin, jotka eivät ole suuren yleisön ulottuvilla. Kirja pohjautuu vahvasti akateemiseen taustatyöhön ja kirjailija on saanut opastusta ja tukea maailman johtavilta karttatutkijoilta. Kirjailijan tutorina on koko projektin ajan toiminut Peter Barber, entinen The British Libraryn karttaosaston johtaja.

Maailma piirtyy kartalle on kolmaskymmenes John Nurmisen Säätiön kustantama kirja. Siihen kulminoituu myös kirjan päätoimittaja Juha Nurmisen, John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtajan, elämänikäinen karttaharrastus. Juha Nurmisella on Suomen ja koko maailman mittapuullakin merkittävä maailmankarttakokoelma, jota on nyt hyödynnetty kirjan kuvituksessa. Kokoelmassa on mm. äärimmäisen harvinainen maailman ensimmäinen painettu maailmankartta (painettu Bolognassa vuonna 1477). Säätiön aiempia suurteoksia ovat mm. Mare Balticum (1995), Ultima Thule – Pohjoiset löytöretket (2001) ja vuonna 2007 julkaistu Meritie – Navigoinnin historia, joista ensimmäinen on käännetty viidelle, toinen seitsemälle ja kolmas kuudelle kielelle. Säätiön julkaisulinjan mukaisesti kirjat elävöittävät kulttuurihistoriaa ja ovat samalla myös esteettisesti houkuttelevia taidekirjoja.

Lontoossa julkaistaan tänään kirjan englanninkielinen laitos The Mapmakers’ World – A Cultural History of the European World Map. Suomenkielinen laitos julkaistaan Helsingissä viikkoa myöhemmin, ja se on saatavissa kirjakaupoista ja säätiön verkkokaupasta (jnsshop.fi) 24. syyskuuta alkaen.

Mediakuvat: https://www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Annamari Arrakoski-Engardt
John Nurmisen Säätiön asiamies
Puh. 0400 – 477 878

Tuula Putkinen
Viestintäpäällikkö
Puh. 0400 – 907 809

sähköposti: etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi

www.johnnurmisensaatio.fi
www.facebook.com/johnnurmisensaatio
Instagram: johnnurminenfoundation

Teostiedot

Kirjailija: Marjo T. Nurminen
Päätoimittaja: Juha Nurminen
Graafinen suunnittelija: Olavi Hankimo
Paino: Lönnberg Painot Oy Helsinki
352 sivua, 300 värikuvaa
ISBN: 978-952-9745-46-3 (suomi)
978-1910860-00-7 (englanti)
Painosmäärät: 4000 (suomi) ja 3000 (englanti)
Jälleenmyyntihinta: 89 EUR (sis. Alv 10 %)
Myynti: Kirjakaupat ja Kirjavälitys

 

Aiheeseen liittyvää