24.08.2021

Tokmanni juhlistaa Itämeripäivää tutulla tavalla – Tukee maailman saastuneimpiin meriin lukeutuvan Itämeren suojelutyötä 80 000 euron suuruisella lahjoituksella

Tokmanni juhlistaa torstaina 26. elokuuta vietettävää Itämeripäivää lahjoittamalla 80 000 euroa John Nurmisen Säätiön kautta Itämeren suojeluun. Lahjoituksella tuetaan säätiön Puhdas Itämeri -hankkeita, joiden avulla vähennetään Itämereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Myös Tokmannin vuodentakaisella, 53 000 euron suuruisella lahjoituksella tuettiin Puhdas Itämeri -hankkeita ja siten maailman saastuneimpiin meriin lukeutuvan Itämeren konkreettista ja vaikuttavaa suojelutyötä.

Tokmannin asiakkaat ja kauneuteen ja puhtauteen keskittynyt oma tuotemerkki Pisara ovat jälleen tänä vuonna olleet tärkeässä roolissa kauppaketjun ja John Nurmisen Säätiön välisessä yhteistyössä. Pisara – Itämeren puolesta -nimisen yhteistyön mukaisesti Tokmanni lahjoittaa jokaisesta kuluvan vuoden touko–elokuussa myymästään Pisara-tuotteesta viisi senttiä säätiön kautta Itämeren suojeluun. Tokmanni ja John Nurmisen Säätiö ovat tehneet kampanjaan osallistumisesta erittäin helppoa, ja esimerkiksi sekä osallistumispäiviä että Pisaran valikoimissa olevia ihon-, vartalon- ja hiustenhoitoon liittyviä tuotteita on pitkälti toistasataa.

”On ollut jälleen upea huomata, että asiakkaamme ovat kokeneet Itämeren hyvinvoinnin ja sen kallisarvoisen kulttuuriperinnön turvaamisen merkitykselliseksi ja lähteneet innolla mukaan kasvattamaan lahjoituspottia. Iso kiitos 80 000 euron suuruisesta lahjoituksesta kuuluu myös henkilökunnallemme, joka on tehnyt hienoa työtä hyväntekeväisyyskampanjan onnistumiseksi tänäkin vuonna”, lahjoituksen luovutustilaisuuteen osallistunut teknokemian ostoryhmäpäällikkö Mikko Keskitalo Tokmannilta kertoo.

Konkreettista työtä Itämereen kohdistuvan kuormituksen ja ympäristöriskien vähentämiseksi

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, ja sen vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen. Rehevöitymistä aiheuttavat typpi- ja fosforipäästöt, jotka ruokkivat levien ja vesikasvien kasvua vedessä.

”Itämeren näkyviin oireisiin lukeutuvat esimerkiksi veden sameneminen, rantojen limoittuminen ja sinileväkukinnat. Rehevöitymistä aiheuttavaa typpeä ja fosforia päätyy mereen esimerkiksi kaupunkien jätevesistä sekä metsistä ja pelloilta tulevien valumavesien mukana. Myös osa liikenteen typpipäästöistä päätyy ilmalaskeumana Itämereen”, säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo.

Tokmanni tukee John Nurmisen Säätiötä mielellään erityisesti siksi, että säätiön Itämeren suojelutyötä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. John Nurmisen Säätiö on vuosina 2005–2021 käynnistänyt lähes 40 Puhdas Itämeri -hanketta, joista 30 on saatu päätökseen. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa pelkästään Suomenlahdella on kyetty leikkaamaan vajaassa 10 vuodessa merta rehevöittävää fosforikuormitusta peräti 75 prosentilla.

”Tarve suojelutyölle on edelleen suuri. Hankkeissamme vähennetään Itämerta rehevöittäviä päästöjä jätevedenpuhdistamoilta ja teollisuudesta. Lisäksi niissä leikataan maataloudesta tulevaa hajakuormitusta erilaisilla vesiensuojelumenetelmillä. Lisäksi poistamme mereen jo päätynyttä kuormitusta muun muassa hoitokalastuksella ja ruovikon niitolla sekä tutkimme uusia keinoja meren sisäisen kuormituksen hillitsemiseksi”, sanoo Arrakoski-Engardt.

”Olemme todella kiitollisia Tokmannille ja sen asiakkaille tästä lahjoituksesta, joka auttaa meitä jatkamaan Itämeren suojelua”, Arrakoski-Engardt sanoo.

Tokmanni ja John Nurmisen Säätiö kannustavat kaikkia tutustumaan säätiön toimintaan osoitteessa www.johnnurmisensaatio.fi ja Puhdas Itämeri -hankkeisiin osoitteessa www.johnnurmisensaatio.fi/hankkeet.  

Lisätietoja:

Annamari Arrakoski-Engardt
Toimitusjohtaja
John Nurmisen Säätiö
annamari.arrakoski-engardt (at)jnfoundation.fi
Puh. 0400 477 878

Maarit Mikkonen
Sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö
Tokmanni
maarit.mikkonen(at)tokmanni.fi
puh. 040 562 2282

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedonvälittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi

Tokmanni
Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju. Noin 4 000 tokmannilaista helpottaa ihmisten arkea ja juhlaa tarjoamalla monipuolisen ja ajankohtaisen valikoiman kotimaisia ja kansainvälisiä merkkituotteita sekä muita laadukkaita tuotteita aina edulliseen hintaan. Lähes 200:n eri puolilla Suomea sijaitsevan myymälänsä ja verkkokauppansa ansiosta Tokmanni on aina lähellä palvelemassa ihmisiä. Vuonna 2020 Tokmannin liikevaihto oli 1 073,2 miljoonaa euroa. Tokmannin osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssilistalle.

John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt vastaanotti Puhdas Itämeri -hankkeisiin osoitettua, 80 000 euron suuruista lahjoitusta symboloivan plakaatin Tokmannin teknokemian Tiina Lipposelta Helsingissä maanantaina 23.8.2021. Kuva: Ilkka Vuorinen

Aiheeseen liittyvää