31.08.2020

Tutkimus: Lähes viidesosa suomalaisista hävittää lääkkeitä roskikseen, viemäriin tai vessanpönttöön

Vanhat ja tarpeettomat lääkkeet tulisi palauttaa apteekkiin. Ne eivät kuulu viemäriin tai roskikseen. Jo kolmatta kertaa toteutettava Lääkkeetön Itämeri -kampanja haluaa kannustaa kuluttajia viemään lääkkeet apteekkeihin. Muistutus on tarpeen, koska tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan lääkkeitä hävitetään edelleen paljon ympäristöä kuormittavilla tavoilla.

Suomalaisilla on vielä parannettavaa vanhentuneiden tai tarpeettomien lääkkeiden hävittämisessä. Kantar TNS Oy:n Lääkkeetön Itämeri -kampanjalle tekemän kuluttajatutkimuksen* mukaan 18 % suomalaisista hävittää lääkkeitä viemäriin, vessanpönttöön tai roskikseen.

“Lääkkeiden oikeanlainen hävitys on tärkeää ympäristön kannalta. Viemäriin tai roskikseen päätyneiden lääkkeiden lääkejäämät aiheuttavat esimerkiksi eliöille epätoivottuja hormonivaikutuksia ja käyttäytymishäiriöitä sekä antibioottiresistenssin leviämistä ympäristössä”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Taina Nystén.

Lääkelaastarit apteekkiin

Apteekkiin tulisi palauttaa kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, tabletit ja kapselit, käytetyt lääkelaastarit sekä tuubit, joissa on vielä jäljellä lääkettä. Tutkimuksessa havaittiin, että vain 30 % suomalaisista tietää, että käytetyt lääkelaastarit tulisi palauttaa lääkejätteen mukana apteekkiin. Parhaiten apteekkiin osataan viedä vanhat ja tarpeettomat tabletit ja kapselit.

“Parin päivän käytön jälkeen lääkelaastarissa voi olla jopa puolet lääkeaineesta jäljellä, joten on tärkeää lisätä ne lääkejätteen mukaan. Laastarit taitellaan liimapinnat vastakkain ennen apteekkiin palauttamista”, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori, farmasian tohtori Sanna Siissalo.

Kuluttajatutkimus selvitti myös suomalaisten tärkeimpiä syitä viedä vanhentuneita ja tarpeettomia lääkkeitä apteekkiin. Ympäristönsuojelu ja kierrätysarvot ovat 30 prosentille suomalaisista tärkein syy palauttaa lääkkeitä apteekkiin.

Lääkkeetön Itämeri -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia toimimaan Itämeren ja muiden vesistöjemme suojelemiseksi. Helppo ja hyvin konkreettinen tapa huolehtia ympäristöstä on viedä vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin. Ne eivät kuulu viemäriin tai roskikseen, sillä sieltä ne voivat päätyä edelleen luontoon ja vesistöihin tai esimerkiksi lasten käsiin.

Kampanja sai alkunsa yhdestä twiitistä

Lääkkeetön Itämeri -kampanja sai alkunsa kolme vuotta sitten Itämeren kunnosta huolestuneen henkilön twiitistä, jossa haastettiin viestinnän ammattilaisia tarttumaan aiheeseen ja nostamaan Itämeren lääkekuorma puheenaiheeksi.

Usean organisaation ja yrityksen yhteistyöllä toteutettava kampanja järjestetään nyt kolmatta kertaa.

“Yhteinen huoli Itämerestä on suuri, ja siksi kampanja toteutetaan tänäkin vuonna. Haluamme jatkaa siitä mihin viime vuonna jäimme entistä useamman organisaation ja yrityksen yhteistyöllä”, kertoo vaikuttajaviestinnän johtaja Aino Salo viestintätoimisto Cocommsista.

Kampanjan toteuttaa viestintätoimisto Cocomms, ja sen ovat mahdollistaneet tänä vuonna GSK, HSY, Lääketeollisuus ry, Mehiläinen, Oriola, Orion, Porvoon vesi, Sosiaali- ja terveysministeriö, Tamro, Yliopiston apteekki sekä ympäristöministeriö. Kampanjan asiantuntijoina toimivat Suomen Ympäristökeskus SYKE ja Apteekkariliitto. Kampanjan suojelijana toimii John Nurmisen Säätiö.

Muistilista: Näin hävität lääkkeet oikeaoppisesti

  1. Mitä lääkkeitä apteekkiin tulee palauttaa?

Palauta apteekkiin käytetyt lääkelaastarit, kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, tabletit ja kapselit sekä tuubit, joissa on vielä lääkettä.

  1. Miten palautan lääkkeet?

Ota tabletit ja kapselit pois pakkauksistaan ja laita ne irrallaan läpinäkyvään pussiin. Laita voiteet ja aerosolit ilman ohjelippua omissa pakkauksissaan pussiin. Jätä nestemäiset lääkkeet alkuperäiseen pulloonsa, ja laita nämä erilliseen pussiin. Taita lääkelaastarin liimapinnat vastakkain ennen pussiin laittoa. Irrota ohjelippu muovi- ja pahvipakkauksista, ja vie ne omiin kierrätyspisteisiinsä. Palauta kaikki muovipussit apteekkiin.

Palauta nämä aina erillisessä omassa pussissa:

  • jodipitoiset lääkkeet
  • sytostaatit alkuperäispakkauksessaan henkilökunnalle
  • ruiskut ja neulat läpäisemättömään astiaan pakattuna. Astia voi olla esimerkiksi pullo tai purkki. Kysy apteekistasi, kuinka insuliinineulat tulee hävittää asuinalueellasi.
  • elohopeakuumemittarit
  1. Mitä ei tarvitse palauttaa?

Esimerkiksi perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Ne kuuluvat sekajätteeseen.

Lähteet

Lääkkeetön Itämeri -kuluttajatutkimus 2020. Kantar TNS Oy, 2/2020, 15-79-vuotiaat n=1111.

Lisätietoja:

Teija Keso
teija.keso@cocomms.com
+358 50 3987203

www.laakkeetonitameri.fi
Facebook: Lääkkeetön Itämeri
Twitter: @Vieapteekkiin
Instagram: laakkeeton_itameri

Aiheeseen liittyvää