08.10.2009

Valo merellä – Suomen majakat 1753-1906

John Nurmisen Säätiön uutuusteos Valo merellä - Ljuset till havs julkaistiin 7.10.2009 Kansallisarkistossa.

Merikapteeni Seppo Laurellin kirjoittama teos on erinomainen luku- ja katseluelämys kaikille majakoiden, merenkulun ja arkkitehtuurin historiasta kiinnostuneille.

Valo merellä -kirjan kansikuvaValo merellä – Suomen majakat 1753–1906 tuo Kansallisarkiston kätköissä kauan piileskelleet aarteet – rannikkomme historiallisten majakoiden alkuperäiset rakennuspiirustukset – nyt ensimmäistä kertaa päivänvaloon. Näissä arkkitehtuurimme vähemmän tunnetuissa helmissä voi nähdä muun muassa Carl Ludvig Engelin kädenjäljen Isonkarin, Pellingin, Lågskärin, Hangon ja Harmajan majakoissa.

Teos esittelee kaikki säilyneet ja tuhoutuneet historialliset majakkamme. Teoksen pääkirjoittajan merikapteeni Seppo Laurellin mukaansatempaava teksti kertoo minne ja miten Suomen vanhat majakat rakennettiin ulkosaariston hyisissä olosuhteissa. Petri Porkolan henkeäsalpaavan kauniit valokuvat vievät sykähdyttävälle matkalle majakoiden ja majakkasaarten kiehtovaan menneisyyteen sekä niiden nykyiseen maailmaan. Teos on katselu- ja lukuelämys kaikille majakoiden, merenkulun ja arkkitehtuurin historiasta kiinnostuneille.

“Kirjan ytimen ja sen uuden annin muodostavat vuosina 1753-1906 rakennettujen majakoiden alkuperäiset rakennuspiirustukset, joita ei arkistoista yleisön nähtäville ole aiemmin tässä laajuudessa tuotu. Samalla tuleekin perustelluksi kirjan fyysinen, lähes tuskallinen paino: ovathan kivestä rakennetut majakatkin suunniteltu kestämään meren raivo…Valo merellä korvaa kaikki aiemmat majakkakirjat – ja luultavasti monta tulevaakin.”
Kauppalehti

Julkaisukieli suomi / ruotsi
Sivut 360
Koko 235 x 340 mm
2009

Aiheeseen liittyvää