02.12.2010

Vuoden luontokuvaaja lahjoitti Puhdas Itämeri -hankkeille

Espoolaisen Pekka Tuurin valokuva ”Kohti valoa” valittiin vuoden 2010 Luontokuvaksi. Tuuri on lahjoittanut vedenalaisella lummekuvalla ansaituista palkintorahoista 2000 euroa John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille.

Veneilyä ja sukellusta harrastava Tuuri halusi lahjoittaa osan saamastaan 5000 euron palkintorahasta Itämeren suojeluun, eikä lahjoituskohteen valinta ollut vaikeaa. ”Puhdas Itämeri -hankkeet yhdistävät konkreettiset toimet, kustannustehokkuuden ja kansainvälisen yhteistyön hienolla tavalla”, sanoo Tuuri. Hänen mielestään ympäristöhankkeita tulisi toteuttaa kansainvälisemmin ja suunnata niitä enemmän kohteisiin, joissa on mahdollista saavuttaa merkittävimpiä tuloksia.

Sinilevälautat ovat olleet paljon esillä Itämeren huonosta tilasta puhuttaessa. Pekka Tuurilla on sukeltajana rehevöitymisestä kuitenkin myös vedenalainen perspektiivi. Tuuri kertoo, että rehevöitynyt vesi on vihreän sameaa, näkyvyys on heikko, rihmalevää on joka puolella ja paikoitellen löytyy hapettomia, kuolleita pohjia. Samanlainen maisema maan pinnalla tarkoittaisi sitä, ettei eteensä juuri näkisi, puissa roikkuisi limaisia rihmoja ja maa olisi homeessa.

Muita Itämeren tilasta kiinnostuneita Tuuri haluaa muistuttaa asioihin vaikuttamisesta. Tärkeää on vedota päätöksentekijöihin ja saada sitä kautta isoja asioita tapahtumaan. Toisaalta hänen mielestään ei pidä unohtaa myöskään yksittäisten ihmisten tekojen vaikutuksia. Pienten tekojen kautta rehevöitymistä voidaan vähentää, kunhan vain riittävän moni osallistuu.

Aiheeseen liittyvää