Arvet från åkern
I projektet Arvet från åkern minskas näringsbelastningen i Skärgårdshavet. I ett nära samarbete med jordbruksaktörer i området vidtar vi effektiva åtgärder i Uskela ås avrinningsområde för att förbättra både åkerns bördighet och åns tillstånd. Projektet har också ett starkt kulturellt perspektiv, där syftet är att engagera lokala invånare och presentera deras minnen och erfarenheter från området med hjälp av fotokonst.

Mer information:
Skärgårdshavet mår inte bra: på grund av diffus belastning av näringsämnen från jordbruket i dess avrinningsområde är det Finlands sista hot spot på HELCOM:s lista över problemområden. För att förbättra Skärgårdshavets status krävs ett brett samarbete mellan de som verkar i området.
Målsättningen med vårt treåriga projekt, Arvet från åkern, är att minska vattenföroreningarna från jordbruket i sydvästra Finland. Projektet kommer att genomföra de mest effektiva åtgärderna som ingår i färdplanen för vattenskydd inom jordbruket i Uskela ås avrinningsområde. Åtgärderna utförs i samarbete med lokala jordbrukare, både inom boskapsskötsel och växtodling.
John Nurminens Stiftelse stödjer jordbrukarna i att vidta effektiva vattenskyddsåtgärder, såsom användning av jordförbättringsmedel, återvinning av gödsel och minskning av erosion. Målet är att förbättra markförhållandena och hjälpa djuruppfödare att hitta lösningar för att hantera överskottsgödsel. På det här sättet minskas jordbrukets påverkan på vattnet och samtidigt ökar gårdarnas lönsamhet på ett hållbart sätt.
Projektet fokuserar på Uskela å, som rinner genom Salo och Somero och mynnar ut i Halikkoviken. I området samarbetar vi med lantbruksproducenter för att hitta lösningar som både möter deras affärsbehov och minskar belastningen på vattnet. Om dessa åtgärder sprids över hela Skärgårdshavets avrinningsområde kan Finland lämna hot spot-statusen. Projektets mål är att minska fosforflödet till Skärgårdshavet via Uskela å med 36 ton.
I projektet Arvet från åkern ingår också en upptäcktsresa genom Uskela ås varierande landskap tillsammans med konstnärerna Kati Rapia och Ilona Valkonen. Målet är att samla in och dokumentera minnen och erfarenheter från människor som bor och arbetar längs ån, och att presentera dessa i form av en berättande fotoutställning.
Läs mer


