Hoppa till innehåll
Framsidan
Vad gör vi
Östersjödagen

Östersjödagen

På initiativ av John Nurminens Stiftelse firar vi Östersjön varje år i slutet av augusti. Alla som vill kan ordna olika evenemang, och många städer i länderna runt Östersjön deltar i firandet.

Juontaja haastattelee ministeri Mykkästä Itämeripäivänä

Vad är #östersjödagen?

Den sista torsdagen i augusti får var och en fira Östersjön! Det är fritt fram att välja hur man vill fira, men det ska ske med respekt för havet och havsmiljön. Man kan glädja sig på egen hand eller tillsammans.

Höja en skål, ta sig ett dopp, stilla sig och lyssna, eller alla dessa?

Kaksi aikuista ovat kelluvan pumpatun flamingon kyydissä tyytyväisinä
Keskustelutilaisuus Espan lavalla. Neljä henkilöä.

Partners runt Östersjön

Vi bjuder in alla sammanslutningar, forskningsinstitut, företag, sällskap och kompisgäng att bli Östersjödagens partners. Vi hoppas att många kommer att registrera sig som partner på webbplatsen Itämeripäivä.fi, så att vi kan stödja dem med idéer och skapa och uppdatera en evenemangskalender för firare. Partnerskapet är kostnadsfritt.

Kom med och fira!

Östersjömenyn

På Östersjödagen kan man duka upp med mört, strömming och siklöja eller ärter, bönor och massor av säsongens grönsaker och inhemsk spannmål! Njut hemma, på restaurang eller på stranden och var aktiv på sociala medier med #östersjödagen!

Doppet för Östersjön

Doppa tårna eller klä dig i dina bästa kläder och ta ett spektakulärt dopp i ditt närmaste vattendrag! Alla sätt att ta ett dopp är värda en uppdatering på sociala medier! Den gemensamma tiden för doppet är kl. 18, men morgon- och månskensdopp räknas också!

Konserttiyleisöä näyttelytilassa

Östersjöstund

Stanna till vid Östersjön för en liten stund eller ett större evenemang. Många museer, bibliotek och organisationer ordnar evenemang eller tipsar om Östersjökultur. Du kan också göra en utflykt till stranden med en bok och njuta av naturen.

Lähikuva, jossa käsi dippaa silakkasipsiä kastikkeeseen piknikillä

Varje dag kan vara en Östersjödag

Vi hoppas att du tar hänsyn till effekterna av vardagsval i dina dagliga handlingar. Kolla in våra tips på hur Östersjöns räddare gör det!

Sök