Hoppa till innehåll
Framsidan
Hjälp Östersjön
Kost och Östersjö

Grönsaker och fisk i kosten

En Östersjövänlig kost innehåller grönsaker och vildfångad fisk. Att äta en mer Östersjövänlig kost är det mest effektiva den enskilda individen kan göra för att rädda Östersjön.

Fisk

När du vill äta en hälsosam, klimatvänlig och hållbar Östersjökost, minska mängden kött och ersätt köttprotein med fiskprotein.

Vilken typ av fisk du äter har betydelse för Östersjön. Östersjövänlig fisk är hållbart fångad stimfisk, såsom mört, braxen eller strömming. Att äta annan fisk, som gös, abborre och gädda, med beaktande av rekommendationerna, är också bra ur Östersjöns perspektiv.

Fisk som fångas i sjöar, till exempel siklöja, kommer på sikt också att gynna Östersjön, eftersom överskott av näringsämnen från sjöar så småningom hamnar i Östersjön via älvar.

Ät fisk på ett mångsidigt sätt och variera mellan olika fiskarter. Använd konserver, färdiga frysta produkter med vild fisk och färsk fisk.

itämeren kaloja: silakkaa, siika, ahven
mies kalastaa Itämeren rannalla

Varför fisk?

Fiske av karpfiskar minskar näringsämnen från Östersjön. Det är viktigt att minimera näringsämnen eftersom Östersjön lider av övergödning.

Ur Östersjöns perspektiv kan fiskodlingar lokalt ha en belastande påverkan, så ät helst hållbart fångad vild fisk framför odlad fisk. Inhemsk fisk är ett bättre alternativ än importerad fisk.

Förutom protein innehåller fisk vitamin D, jod och zink, som alla är nödvändiga näringsämnen för kroppen. Fiskfett är omättat fett och bra för hjärtat och hjärnan. Fetthalten i fisk varierar beroende på fiskart.

Grönsaker

Utgå i första hand från grönsaker i kosten, då minskar koldioxidavtrycket för din kost. Säsongens färska rotfrukter, potatis, bär och frukt är en bra grund för en Östersjövänlig kost. Använd en mängd olika vegetabiliska proteinkällor, såsom ärtor och bönor, samt fullkorn.

erilaisia kasviksia korissa
Lähikuva, jossa käsi dippaa silakkasipsiä kastikkeeseen piknikillä

Varför grönsaker?

Att producera grönsaker är mer miljövänligt och mer hållbart för planeten än köttproduktion. Ur Östersjöns perspektiv har köttproduktionen en belastande påverkan bland annat på grund av fosforhalten i djurens gödsel.

Att lägga till grönsaker i kosten minskar klimatbelastningen och övergödningen av vatten. Ett mångsidigt växtartbestånd ökar också den biologiska mångfalden.

Att lägga till grönsaker i kosten ökar också ditt fiberintag och intaget av många vattenlösliga vitaminer och spårämnen. Studier har visat att blodets fettvärden förbättras om man ersätter animaliska produkter med växtbaserade, som att byta smör mot askmargarin och grädde mot havreprodukter samt kött mot baljväxter.

Med ditt hjälp vi räddar Östersjön och dess arv

Vi skyddar Östersjöns unik natur, främjar medvetenheten om havet
och ser till att Östersjön bevaras även för kommande generationer!

Sök