Hyppää sisältöön
Etusivu
Auta Itämerta
Ruokavalio ja Itämeri

Kasviksia ja kalaa ruokavalioon

Itämeri-ystävällinen ruokavalio sisältää kasviksia ja villikalaa. Ruokavalion muuttaminen Itämeri-ystävälliseksi on vaikuttavin yksittäisen henkilön keino Itämeren pelastamisessa.

Kala

Kun haluat noudattaa terveellistä, ilmastoystävällistä ja kestävää Itämeri-ruokavaliota, vähennä lihan määrää ja korvaa lihan proteiini kalan proteiinilla.

Itämeren kannalta on väliä, mitä kalaa ruokavalioon lisää. Itämeri-ystävällinen kala on kestävästi pyydettyä parvikalaa, kuten särkeä, lahnaa tai silakkaa. Myös muiden kalojen, kuten kuhan, ahvenen ja hauen syöminen suositukset huomioiden on Itämeren näkökulmasta hyvä asia.

Myös järvistä kalastettu kala, kuten muikku, hyödyntää lopulta myös Itämerta, sillä järvien liiat ravinteet päätyvät lopulta jokien kautta Itämereen.

Syö kalaa monipuolisesti eri kalalajeja vaihdellen. Käytä säilykkeitä, valmiita villikalapakastetuotteita ja tuoretta kalaa.

itämeren kaloja: silakkaa, siika, ahven
mies kalastaa Itämeren rannalla

Miksi kalaa?

Särkikalojen kalastaminen poistaa Itämerestä ravinteita. Ravinteiden poistaminen on tärkeää, sillä Itämeressä on liikaa ravinteita.

Itämeren näkökulmasta kalan kasvatuksella on paikallisia kuormittavia vaikutuksia, joten suosi kestävästi pyydettyä villikalaa kasvatetun sijaan. Kotimainen kala on parempi vaihtoehto kuin tuontikala.

Kalassa on proteiinin lisäksi D-vitamiinia sekä jodia ja sinkkiä, jotka ovat kaikki elimistölle tarpeellisia ravintoaineita. Kalojen rasva on sydän- ja aivoterveellistä, tyydyttymätöntä rasvaa. Kalojen rasvapitoisuus vaihtelee kalalajin mukaan.

Kasvikset

Rakenna ruokavaliosi ensisijaisesti kasvisten varaan, jolloin ruokavaliosi hiilijalanjälki pienenee. Sesongissa olevat tuoreet juurekset, perunat, marjat ja hedelmät ovat hyvä pohja Itämeri-ystävälliselle ruokavaliolle. Käytä monipuolisesti kasviproteiinin lähteitä, kuten herneitä ja papuja sekä täysjyväviljaa.

erilaisia kasviksia korissa
Lähikuva, jossa käsi dippaa silakkasipsiä kastikkeeseen piknikillä

Miksi kasviksia?

Kasvisten tuottaminen on ympäristöystävällisempää ja planetaarisesti kestävämpää kuin lihantuotanto. Lihantuotannolla on Itämeren näkökulmasta kuormittavia vaikutuksia muun muassa eläinten lannan fosforipitoisuuden takia.

Kasvisten lisääminen ruokavalioon vähentää ilmastokuormitusta ja vesien rehevöitymistä. Monipuolinen kasvilajisto lisää myös monimuotoisuutta.

Kasvisten lisääminen ruokavalioon lisää myös kuidun saantia ja monien vesiliukoisten vitamiinien sekä hivenaineiden saantia. Tutkimusten mukaan eläinperäisten tuotteiden korvaaminen kasvipohjaisilla valmisteilla, kuten voin vaihtaminen rasiamargariiniin ja kerman vaihtaminen kauravalmisteeseen sekä lihan vaihtaminen palkokasveihin, parantaa veren rasva-arvoja.

Merimaisema ja vene

Avullasi pelastamme Itämeren

Säännöllisten lahjoitusten avulla suojelemme meriluontoa, viestimme meren merkityksestä ja huolehdimme, että Itämeri säilyy myös tuleville sukupolville!

Haku