Hyppää sisältöön
Etusivu
Itämeri
Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos

Merenpohja Itämerellä

Ilmaston lämpeneminen muuttaa Itämerta ja vaikuttaa monin tavoin vedenalaiseen luontoon. Lämpenemisen seuraukset näkyvät jo meressä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kiihdyttävät myös meren rehevöitymistä entisestään.

Ilmastonmuutos lisää rehevöitymistä

Lisääntyvä sateisuus ja leudot, lumipeitteettömät talvet lisäävät maalta Itämereen valuvaa ravinnekuormaa. Ravinnekuorma kiihdyttää meren rehevöitymistä.

Lämmin vesi ja fosforiravinteen hyvä saatavuus vedessä hyödyttävät etenkin sinilevien kasvua. Meriveden lämmetessä myös hapenkulutus meren pohjalla kasvaa. Jos pohjien happikato pahenee, hapettomilta pohjilta vapautuu lisää ravinteita levien käyttöön.

Lähikuva ahvenesta ja rakkohauru-levästä
Ahven rakkohaurumetsässä. Kuva: Jukka Nurminen

Ilmastonmuutos vaikuttaa meriluontoon ja lajeihin

Lämpenemisen seurauksena jääpeitteinen aika on lyhentynyt, ja entistä pienempi osa Itämerestä jäätyy talvisin. Ilmastonmuutoksen seurauksena myös meri on lämpimämpi kuin aiemmin, niin pintavesistä kuin pohjan syvänteistäkin.

Meriveden lämpeneminen muuttaa Itämeren ravintoketjuja ja vaikuttaa koko sen vedenalaiseen luontoon. Osa Itämeren olosuhteisiin sopeutuneista, pohjoisista lajeista joutuu väistymään, jos ne eivät pysty sopeutumaan nopeasti etenevään muutokseen.

Puhdasta ja viileää vettä kaipaavat lajit, kuten lohikalat ja made, kärsivät sekä rehevöitymisen että ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista muutoksista meressä.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista hyötyvät Itämeressä lajit, jotka eivät kärsi rehevöitymisestä tai veden lämpenemisestä. Esimerkiksi särkikalat ja kuha viihtyvät myös sameissa ja lämpimissä vesissä.

Tulevaisuudessa myös eteläisten vieraslajien on entistä helpompi kotiutua Itämereen, ja jotkin tulokkaista voivat olla uhkaksi meremme alkuperäisille lajeille. Lajiston köyhtyminen heikentää meriluonnon kykyä sopeutua ilmaston lämpenemisen mukanaan tuomiin muutoksiin.

myrskyävä meri
Kuva: Raimo Sundelin

Sateisuus lisääntyy ja pintavesi makeutuu

Ilmastonmuutoksen seurauksena sateisuuden ennustetaan pohjoisen Itämeren alueella kasvavan. Kun makean veden virtaus Itämereen lisääntyy, valtameristä kotoisin olevista lajeista osa väistyy suolaisemmille vesille.

Itämeren rannikon eliöyhteisöjen useat avainlajit, kuten rakkohauru, meriajokas ja sinisimpukka ovat kaikki alkuperältään mereisiä, ja ilmastonmuutos saattaakin pidemmän ajan kuluessa tuoda haasteita niiden selviytymiselle Itämeressä.

Itämeri tarvitsee apuasi.
Vielä ei ole liian myöhäistä pelastaa Itämerta.

Merenpohja Itämerellä
Rakkohaurua ja rihmalevää. Kuva: Pekka Tuuri

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku