Hyppää sisältöön
Etusivu
Itämeri
Saastuminen

Saastuminen –
Haitalliset aineet ja ympäristömyrkyt

Merimaisema Itämereltä

Itämeren saastuminen

Haitallisia aineita ja ympäristömyrkkyjä päätyy mereen jokapäiväisestä arjestamme. Erilaisia lääkeaineita ja arjen kulutustavaroissa käytettäviä kemikaaleja kulkeutuu vesistöihin esimerkiksi jätevesien mukana, sillä nykyisiä jätevedenpuhdistamoitamme ei ole alun perin suunniteltu kemiallisten haitta-aineiden poistamiseen.

Ympäristömyrkyiksi kutsutaan aineita, jotka ovat haitallisia ihmisille ja muille eliöille, usein jo pieninäkin pitoisuuksina. Ympäristömyrkkyjä päätyy luontoon ihmisen toiminnan seurauksena. Monet haitalliset aineet säilyvät luonnossa pitkään ja kertyvät lopulta eliöihin ravintoketjun huipulla – myös ihmiseen.

Eniten haitallisia aineita kulkeutui mereen 1960–80-luvuilla. Erittäin haitallisiksi tunnistettujen aineiden, kuten DDT:n ja PCB:n käyttö on ollut kiellettyä jo vuosikymmenen ajan, mutta esimerkiksi raskasmetallit, kuten elohopea, lyijy ja kadmium, kuormittavat Itämeren luontoa edelleen.

Huolestuttavia tutkimustuloksia on saatu myös uudempien kemikaalien ympäristövaikutuksista. Näitä ovat esimerkiksi bromatut palonestoaineet tai orgaaniset tina- ja fluoriyhdisteet, joilla on useita käyttökohteita venemaaleista likaa hylkiviin pinnoitteisiin (esim. teflon, goretex jne).

Meressä muhii sekalaisten kemikaalien cocktail, eikä erilaisten aineiden pitkäaikaisista yhteisvaikutuksista meriluonnolle tai ihmiselle ole vielä varmaa tietoa.

kaksi tankkeria Itämerellä kuvattuna tankkerista
Kemikaalikuljetusta Itämerellä. Kuva: Ville-Veikko Intovuori, Traficom

Mitä voi tehdä meren saastumisen vähentämiseksi?

  • Vältä turhia kemikaaleja (esim. hajustetut, antibakteeriset tai turhan voimakkaat pesu- ja puhdistusaineet) arjessa. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita ja pesuaineita.
  • Vie kaikki vanhat lääkkeet apteekkiin. Älä heitä niitä roskiin tai viemäriin. Vältä kipugeelejä, joissa on diklofenaakkia.
  • Lajittele ja kierrätä jätteet oikein. Vie ongelmajätteet (esim. maalit, lakat, loisteputket, paristot) ja kodin elektroniikkajäte niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin.
  • Huolehdi esimerkiksi veneen kunnostamiseen käytettävien aineiden oikeaoppisesta hävittämisestä (esim. glykoli, maalit, lakat ja liuottimet).
  • Älä käytä myrkkymaaleja veneen pohjassa vaan puhdista pohja mekaanisesti.
  • Pese itsesi, matot ja astiat niin, etteivät pesuvedet valu suoraan mereen.

Vähemmän haitallisia kemikaaleja mereen

Hankkeessamme kehitämme menetelmiä, millä haitallisia aineita ei päädy rahtilaivojen tankinpesusta mereen.

Säiliöalus satamassa
Hankkeet
Kemikaalialushanke

Vähennämme kemikaalialusten tankinpesusta aiheutuvia haitallisten aineiden päästöjä Itämereen.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku