Hoppa till innehåll
Framsidan
Vad gör vi
Evenemang
Östersjödagen 29.8.

29.8.2024

lokaatio ikoni

Dagen firas över hela Östersjön, Finland, Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Danmark

tilanne ikoni

Bekanta dig med de evenemangen på Östersjödagen:

Njut av vårt unika hemmahav på Östersjödagen! Blir du inspirerad att göra en insats eller ett löfte för Östersjön?

Östersjödagen erbjuder en djupdykning i vårt hemmahav för både erfarna Östersjöbor och dem för vilka havet känns främmande och avlägset. På Östersjödagen får du höra mer om havets mångsidiga natur, kultur och historia. Inte att förglömma havets betydelse som en källa till glädje, inspiration och avkoppling!

Östersjödagen, som instiftats av John Nurminens Stiftelse, firas årligen den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och gärningar.

Vill du veta hur det ser ut på ett marint forskningsfartyg? Vill du gå på en utställning om Östersjön? Eller vill du njuta av en läcker Östersjömåltid vid sommarhavet? Du hittar alla evenemang och idéer på Östersjödagen på östersjödagen.fi

John Nurminens Stiftelses evenemang

Itämerifest

kl 12.00-19.00
Pakkahuoneenlaituri, Helsingfors

Itämerifest är ett gratis evenemang för hela familjen på Pakkahuoneenlaituri i Helsingfors. Evenemanget, som ordnas på Östersjödagen 29.8.2024 kl. 12–19, ger en möjlighet att bekanta sig med havsforskningsfartyget Aranda, dess utrustning och den forskning som bedrivs ombord. Tälten på kajområdet berättar bland annat om Östersjöns vrak, om skydd av vattendrag och om miljövänligt båtliv och miljövänlig kost. För barnen finns en spännande avloppsverkstad och roliga quiz med priser.


Finlands största dopp i Hietsu

kl 17.30-18.30
Hiekkarannantie 11, Helsingfors

Kaksi henkilöä menossa uimaan

Kom till Hietsu för att ta Finlands största dopp och fira Östersjön! När klockan slår sex doppar vi oss i vattnet – alla kan ta ett dopp på sitt eget sätt. Du kan bara vada i vattnet eller simma med hängivenhet. Mer erfarna simmare i öppet vatten kan simma en längre runda under ledning av Finlands Simförbund.


Sjöfartsmuseets öppna dörrar

kl 10.00-11.15
Huolintatalo, Pasilankatu 2, Helsingfors

Antiikkisen höyrylaiva Inkeri Nurmisen kapteeninsalonki ja kahvit

Under en gratis guidad tur bekantar vi oss med skatterna i John Nurminens Stiftelsens samling: antika kartor, maritim konst och marina antikviteter. Under ditt besök på museet kan du shoppa vid havet – det finns försäljning, böcker, kläder och campingprodukter som stiftelsen ger ut.

Guidningen ordnas på finska. Längd ca 1 h 15 min. Våra lokaler är tillgänglighetsanpassade.

Turen rymmer upp till 40 personer. Anmäl dig senast 27.8.


Virtuell guidning på utställningen från Nautilus till Aranda

kl 14.00-14.30
online
, Digimuseo.fi

Den virtuella guidad turen utforskar den finländska havsforskningens långa och händelserika utvecklingscykel. Utställningen belyser havsforskningen ur forskarens synvinkel: i forskarens vardag ingår att ta bottenprover på däcket på ett fartyg som gungar i stormen, lyfta en silltrål i Skärgårdshavet och förtrollas framför massiva isberg.

Kuvassa meren ihmeitä tarkkailemassa merianalyytikko Siru Tasala (vas.) ja tutkija Anne Mari Lehto (oik.) SYKEstä.


Anmäl dig senast den 27.8

Evenemang ordnas på finska via Teams-plattformen i Digimuseo.fi-tjänsten. Allt du behöver är en fungerande internetuppkoppling och en terminalenhet som en dator, telefon eller surfplatta.

Delta i Östersjödagen och donera till skyddet av Östersjön

Östersjön behöver hjälp året runt. Ge en gåva till John Nurminens Stiftelse för skydd av Östersjön.

Sök