Hoppa till innehåll
Framsidan
Vad gör vi
Östersjö-media
Så firar du jul på ett Östersjövänligt sätt

Så firar du jul på ett Östersjövänligt sätt

talvinen merimaisema auringonlaskussa, taustalla tehtaan piippuja
Bild: Osmo Puuperä

Lisätietoja

Under julen tar Östersjöns räddare hänsyn till sitt eget, sina närståendes och till Östersjöns välmående. Vi har sammanställt julrelaterade tips om presenter och annat för dig.

Det är ok att njuta av god julmat

Östersjöns räddare fyller julbordet med en mängd olika grönsaker, svampar och bär – och med fiskdelikatesser som kronan på verket. Småfisk från Östersjön, men även vild insjöfisk passar bra till julbordet. Snabba kockar trollar fram ett fiskbord med delikatesser från fiskdisken och konservhyllan, medan kockar som njuter av att fiska och laga mat vill rensa, salta och tillaga fiskdelikatesserna själva.

John Nurminens Stiftelses menyförslag kan laddas ner och delas på sociala medier!


Recepten på finska finns på martat.fi/reseptit

Förrätterna på en Östersjöräddares julmeny består av inhemsk fisk, skärgårdslimpa och potatis. Huvudrätten är rotselleri Wellington, en rotsellerirätt inspirerad av den brittiska matkulturen, som serveras i smördegsskorpa med en fyllning gjord på svamp och spenat. När ugnen under julen ändå är varm kan man passa på och tillaga rotfrukter på saltbädd i samma veva. Dessertbordet bjuder på något för alla: de mest entusiastiska har själva lagat julgodis medan andra njuter av sina favoritpraliner. Ostkakan får en välkommen syrlighet av inhemska bär.
Julmat är också en fin julklapp: frestande skomakarlax i en vacker glasburk är en traditionell juldelikatess av strömming – och utmärkt som present.

jäälauttoja ja saari ylhäältä kuvattuna
Bild: Osmo Puuperä

Gör julstädningen på ett miljövänligt sätt före och efter julafton

Man kan ta sig an julstädningen med entusiasm eller så kan man söka motivation i berättelserna i stiftelsens podcast Mitt Östersjön eller i julsångernas rytm. Välj miljömärkta produkter till julstädningen och var sparsam med kemikalier.

Kom ihåg att ha tillräckligt med kärl och utrymme i kylskåpet för matrester. Kontrollera festlokalens sorteringsanvisningar och se till att julpapper och julrosetter hamnar i blandavfallet. Om du kommer ihåg att använda återvinningsbara förpackningsmetoder, till exempel att återanvända papperspåsar, så kommer Östersjön att tacka dig!

Semestra lokalt

Östersjön uppskattar närturister, särskilt de som lämnar besöksplatsen i bättre skick än den var när de anlände. Närturister samåker eller använder kollektivtrafik där det är möjligt.

Ge en immateriell gåva

Varför inte ge Östersjön en egen gåva i form av bidrag till arbetet med att rädda havet? Du kan också ge en bit av Östersjön i present till en vän eller närstående. Som intyg på din gåva får du ett diplom som du kan skriva ut eller skicka elektroniskt till gåvomottagaren.

En immateriell gåva kan vara ett löfte om en roddtur eller en picknick, eller instruktioner om hur man rensar gädda. Gåvan kan också vara ett löfte om ett gemensamt museibesök, exempelvis till en virtuell utställning. John Nurminens Stiftelses samlingar finns i den digitala tjänsten www.digimuseo.fi, där olika utställningar kan utforskas tillsammans eller på egen hand på dator eller surfplatta. Stiftelsens utställningar är avgiftsfria.

Löftet som ges i present skrivs på ett kort. Enligt vår erfarenhet är det bäst att komma överens om och boka tid i kalendern genast, så att löftet inte blir bara en gest.

Ge dig själv en gåva och ett löfte till Östersjön

Tacka dig själv för det gångna året och för den tid du har gett havet och de små gärningarna i vardagen.

Du hinner ännu välja vilket löfte du vill ge Östersjön inför nästa år. Här är tre förslag:

  1. Mer grönsaker och fisk i kosten: till exempel tre fiskmåltider och två grönsaksdagar i veckan. Det har uppskattats att om vi finländare skulle inspireras att äta vild fisk från Östersjön en gång i veckan så skulle mängden fosfor i havet minska med cirka 400 000 kg på ett år.
  2. Färre korta bilresor – fler kilometer till fots eller på cykel.
  3. Inte längre giftfärg på båtbotten, utan mekanisk rengöring.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Sök