Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Juhli joulua itämeriystävällisesti

Näin juhlit joulua itämeriystävällisesti

Tytöt kalliolla. Auta pelastamaan Itämeri kyltit.

Lisätietoja

Itämeren pelastaja ottaa jouluna huomioon oman, läheistensä ja Itämeren hyvinvoinnin. Kokosimme jouluun liittyviä lahja- ja muita jouluvinkkejä sinulle.

Jouluruoalla on lupa herkutella

Itämeren pelastaja kokoaa joulun juhlapöytään monenlaista kasvista, sientä ja marjaa sekä juhlistaa joulua kalaherkuilla. Itämeren antimista pikkukalat, mutta myös järvien villikalat sopivat hyvin joulupöytään. Nopeat kokit taikovat kalapöydän kalatiskin ja säilykehyllyn herkuista. Kalastuksesta ja kokkailusta nauttivat kokit taas perkaavat, suolaavat ja valmistavat kalaherkut itse.

Itämeren pelastajan joulumenun alkupalat koostuvat kotimaisista kaloista, saaristolaisleivästä ja perunoista. Pääruoka on brittilaisestä ruokakulttuurista vaikutteita saadusta Wellingtonin mukulaselleristä eli lehtitaikinakuoressa tarjottavasta mukulaselleristä sekä sienistä ja pinaatista valmistetusta täytteestä. Kun uuni on jouluna jo muutenkin kuumana, niin siellä valmistuvat myös juurikkaat suolapedillä. Jälkiruokapöydässä on kaikille jotain: innokkaimmat ovat tehneet joulumakeiset itse ja toiset nauttivat suosikkikonvehtejaan. Juustokakku saa kaverikseen kirpeyttä kotimaista marjoista.

John Nurmisen Säätiön menuehdotus on ladattavissa ja jaettavissa somessa! Klikkaamalla menun annoksia pääset suoraan reseptiin.

Jouluruoka on myös ihana joululahja: kauniissa lasipurkissa herkuttelua odottava suutarinlohi on perinteinen joulun silakkaherkku, joka kelpaa lahjaksi.

Ohjeet löytyvät menusta ja martat.fi -sivustolta reseptihausta.

Joulusiivous tehdään ympäristöystävällisesti ennen ja jälkeen aaton

Joulusiivoukseen voi suhtautua innolla tai motivaatiota voi hakea vaikkapa säätiön Minun Itämereni -podcastin tarinoista tai joululaulujen rytmistä. Valitse joulusiivoukseen ympäristömerkityt tuotteet ja lotraa kemikaaleja säästeliäästi.

Muista varata ruoantähteille sopivat astiat ja tilaa jääkaapissa. Tarkista juhlapaikan lajitteluohjeet ja huomio, että joulun lahjapaperit ja ruusukkeet menevät sekajätteeseen. Jos keksit käyttää kierrätettäviä paketointitapoja, kuten paperikassin uudelleen käytön, niin Itämeri kiittää!

Lomaile lähellä

Itämeri arvostaa lähimatkaajia, erityisesti niitä, jotka jättävät vierailupaikan parempaan kuntoon, kuin mitä se tullessa oli. Lähimatkaaja kulkee kimpassa tai julkisilla ne matkat, jotka näin onnistuvat.

Anna aineeton lahja

Itämerelle voi antaa oman lahjan lahjoittamalla sen pelastustyöhön. Voit antaa myös palan Itämerta lahjaksi ystävälle tai läheisellesi. Todistukseksi lahjoituksesta saat diplomin, jonka voit tulostaa tai lähettää sähköisesti lahjan saajalle.

Aineeton lahja voi olla myös lupaus souturetkestä, eväsretkestä tai opastus hauen perkaamisen saloihin. Voit antaa lupauksen yhteisestä museovierailusta vaikkapa virtuaaliseen näyttelyyn. John Nurmisen Säätiön kokoelmia voi tutkia digitaalisessa palvelussa www.digimuseo.fi, jonka erilaisiin näyttelyihin voi tutustua yhdessä tai itsekseen tietokoneen tai tabletin ruudulta. Säätiön näyttelyt ovat maksuttomia.

Lahjaksi annettu lupaus kirjoitetaan korttiin. Kokemuksemme mukaan ajankohta on hyvä sopia ja varata kalenteriin heti, jotta lupaus ei jää eleeksi.

Anna lahja itsellesi ja lupaus Itämerelle

Kiitä itseäsi menneestä vuodesta ja ajasta, jonka olet antanut merelle ja pienille teoille arjessa.

Ehdit tehdä vielä ensi vuoden lupauksen, jonka haluat Itämerelle antaa. Tässä kolme ehdotusta:

  1. Enemmän kasviksia ja kalaa ruokavalioon: esimerkiksi kolme kala-ateriaa ja kaksi kasvispäivää viikossa. On arvioitu, että jos suomalaiset intoutuisivat syömään Itämeren villikalaa kerran viikossa, saataisiin merestä poistettua vuoden aikana noin 400 000 kg fosforia.
  2. Vähemmän lyhyitä automatkoja – lisää käveltyjä ja pyöräiltyjä kilometrejä.
  3. Ei enää myrkkymaalia veneen pohjaan vaan pohjan puhdistus mekaanisesti.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku