Hoppa till innehåll
Framsidan
Vad gör vi
Östersjö-media
Tommi Juusela ny styrelseordförande för John Nurminens Stiftelse

Tommi Juusela ny styrelseordförande för John Nurminens Stiftelse – styrelsen får tre nya ledamöter

Tommi Juusela. Bild: Anna Dammert

Mer information:

Stiftelsens grundare och långvariga ordförande Juha Nurminen överför ordförandeskapet i styrelsen till Tommi Juusela. Stiftelsens styrelse får också tre nya ledamöter: Emilie Gardberg, Seppo Knuuttila och Kristian Pullola.

John Nurminens Stiftelses nuvarande vice styrelseordförande, företagsdirektören och Arktis fararen Tommi Juusela, börjar som ny styrelseordförande för stiftelsen. Juusela har suttit i stiftelsens styrelse sedan 2019.

Från paddlande företagsstrateg till havsräddare

Nya ordföranden Tommi Juusela har profilerat sig som företagsstrateg, försäljnings- och förändringsledare, skärgårdsmänniska och arktisfarare. Juusela, som är juris magister från Helsingfors universitet och har en examen från Columbia University (USA), har tidigare arbetat i olika ledningsuppgifter vid Neste och Nokia samt med företagsförvärv i New York och London.

Juusela tror att den erfarenhet och de nätverk han fått under årens lopp kommer att vara till nytta i hans nya uppgift.

”Stiftelsen har gjort ett långsiktigt arbete för att rädda Östersjön och det är en ära att få fortsätta med det. Jag vill göra stiftelsen mer delaktig i den internationella debatten och tala om havens betydelse också som en del av klimatförändringen. Jag har med mig omfattande internationella nätverk inom affärslivet som jag hoppas kommer att vara till nytta i stiftelsens arbete”, säger Juusela.

Kärleken till Östersjön fördjupades när Juusela under studietiden arbetade som däcksman på Sveaborgs vattenbussar. Tommi tillbringar sin fritid på Kimitoön och i Åbolands yttre skärgård.

”Jag har haft möjlighet att göra flera minnesvärda båt- och kanotturer på Finska viken och Skärgårdshavet. Jag minns också en julafton när jag paddlade över Bredvik till jobbet på Nestes huvudkontor vid Kägelstranden”, säger han.

Förutom hemmahavet är Juusela fascinerad av utmanande förhållanden och den arktiska regionen. Han har deltagit och haft ledande uppgifter vid flera arktiska expeditioner.

”Jag har åkt runt Svalbard med ett gammalt forskningsfartyg och paddlat flera gånger bland östra och västra Grönlands stora isberg. Man känner sig liten bland dem, men våra handlingar har ändå stor inverkan på vad som händer med glaciärerna och klimatet. För egen del vill jag öka medvetenheten om klimatförändringen och den biologiska mångfalden hos en så bred publik som möjligt.”

Arbetet för att rädda Östersjön fortsätter

Kaisa Olkkonen, styrelseproffs och företagsledare, blir vice ordförande för John Nurminens Stiftelses styrelse.

Sibelius-Akademins dekanus Emilie Gardberg, specialforskaren Seppo Knuuttila från Finlands miljöcentral och Finnairs CFO Kristian Pullola börjar som nya ledamöter. De hämtar med sig expertis inom kultur, miljö och ekonomi.

Dekanus element är havet

Emilie Gardberg
Emilie Gardberg. Bild: Veikko Kähkönen

Emilie Gardberg, dekanus för Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet, brinner för konstens och kulturens samhällsförändrande kraft. Gardberg har tidigare arbetat som direktör för Finlandsinstitutet i London, som intendent för Åbo filharmoniska orkester och som direktör för Åbo musikfestspel. På fritiden tillbringar Gardberg mycket tid till havs och ute med båten. Hon har följt övergödningen av Östersjön och vill vidta åtgärder för att stoppa den.

”Jag har beundrat stiftelsens arbete som målmedveten räddare av Östersjön. Stiftelsen har haft en betydande inverkan på Östersjöns tillstånd. Att värna om den marina kulturen, Östersjöns historia, dess människor och framtid är centrala teman i stiftelsens kulturarbete, och jag tycker att dessa delområden är inspirerande och viktiga för mig personligen”, säger hon.

Forskare och beskyddare av Östersjön

Seppo Knuuttila
Seppo Knuuttila. Bild: Kai Widell, SYKE

Seppo Knuuttila har följt Östersjöns tillstånd redan i flera år, både professionellt och privat. Knuuttila är en passionerad beskyddare av Östersjön och en prisbelönt havsforskare.

”Havet och dess invånare ger mig sinnesro, och i gengäld försöker jag göra mitt bästa för att ge dem en tryggare framtid. En gång höll havet på att ta mitt liv, men sparade det som för att signalera att jag fortfarande har arbete att göra. Året därpå lokaliserade jag det största fosforutsläppet i hela Östersjöns avrinningsområde. Jag hoppas att vi ännu har många fina år kvar tillsammans”, säger Knuuttila.

Han har samarbetat med stiftelsen under lång tid och har varit med och lokaliserat bland annat fosforutsläpp i Östersjön i Ryssland i mitten av 2000-talet.

”Under alla dessa år har jag bara kunnat beundra kunnandet och effektiviteten hos stiftelsens Östersjöteam. Det är både en ära och en utmaning att få börja sparra med det här laget!”

Ett finansproffs blev östersjömänniska

Kristian Pullola
Kristian Pullola

Kristian Pullola är proffs inom ekonomi- och finansbranschen och har lång erfarenhet av olika ledningsuppgifter, bland annat på Nokia. Pullolas relation till Östersjön har bildats på Skärgårdshavet, där han tillbringar mycket tid med sin familj. Som medlem i stiftelsens styrelse vill Pullola stöda och utveckla arbetet för Östersjön och lära sig saker som är nya för honom.

”För mig betyder Östersjön inte bara energi och fridfull natur, utan också miljöutmaningar som påminner mig om hur viktigt det är att arbeta för en hållbar utveckling”, säger han.

Finansieringprofessionell Eeva Ahdekivi och företagsledare Juho Lipsanen slutar i John Nurminens Stiftelses styrelse. Företagsledare Hannu Syrjänen lämnade styrelsen 2023.

”Vi hälsar den nya styrelseordföranden och styrelseledamöterna varmt välkomna och tar tacksamt emot de nya idéer och den expertis som de tillför. Östersjön behöver stark kompetens och effektiva åtgärder, eftersom dess tillstånd fortfarande är dåligt”, säger John Nurminens Stiftelsens verkställande direktör Annamari Arrakoski-Engardt.

Sök