Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Tommi Juuselasta John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja

Tommi Juuselasta John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja – säätiön hallitukseen uusia jäseniä

John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Tommi Juusela. Kuva: Anna Dammert

Lisätietoja

Säätiön perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Nurminen siirtää hallituksen puheenjohtajuuden eteenpäin Tommi Juuselalle. Säätiön hallitus saa myös kolme uutta jäsentä: Emilie Gardbergin, Seppo Knuuttilan ja Kristian Pullolan.

John Nurmisen Säätiön uutena hallituksen puheenjohtaja aloittaa säätiön hallituksen nykyinen varapuheenjohtaja, yritysjohtaja ja arktinen retkeilijä Tommi Juusela. Juusela on ollut mukana säätiön hallituksessa vuodesta 2019.

Melovasta yritysstrategista merenpelastajaksi

Uusi puheenjohtaja Tommi Juusela on profiloitunut yritysstrategina, myynti- ja muutosjohtajana, saaristoihmisenä ja arktisena retkeilijänä. Oikeustieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta ja Columbian yliopistosta (USA) valmistunut Juusela on työskennellyt aiemmin erilaisissa johtotehtävissä muun muassa Nesteellä, Nokialla ja yrityskauppojen parissa New Yorkissa ja Lontoossa.

Juusela uskoo, että vuosien saatossa karttuneella kokemuksella ja verkostoilla on käyttöä uudessa tehtävässä.

”Säätiö on tehnyt pitkäjänteistä työtä Itämeren pelastamiseksi, ja sitä on kunnia jatkaa. Haluan kytkeä säätiön kiinteämmin mukaan kansainväliseen keskusteluun ja puhua merien merkityksestä myös osana ilmastonmuutosta. Tuon mukanani laajat kansainväliset yrityselämän verkostot, joista toivon olevan hyötyä säätiön työssä”, Juusela sanoo.

Rakkaus Itämereen syveni Juuselan toimiessa opiskeluaikoina kansimiehenä Suomenlinnan vesibusseilla. Vapaa-aikansa Tommi viettää Kemiönsaaressa ja Turunmaan ulkosaaristossa.

“Olen päässyt tekemään useita ikimuistoisia vene- ja melontaretkiä Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Mieleen on myös jäänyt eräs joulunaaton aatto, jona meloin töihin Laajalahden yli Keilarantaan Nesteen pääkonttoriin”, hän sanoo.

Kotimeren lisäksi Juuselaa kiehtovat haasteelliset olosuhteet ja Arktinen alue. Hän on osallistunut ja ollut johtotehtävissä useilla arktisilla retkikunnilla.

“Olen kiertänyt Huippuvuoret vanhalla tutkimusaluksella ja melonut useamman kerran Itä- ja Länsi-Grönlannissa suurten jäävuorten seassa. Ihminen tuntee niiden keskellä olonsa pieneksi, ja kuitenkin toimillamme on suuri vaikutus siihen, mitä jäätiköille ja ilmastolle tapahtuu. Haluan omalta osaltani viedä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta mahdollisimman laajalle yleisölle.”

Säätiön hallituksen kolme uutta jäsentä

John Nurmisen Säätiön hallituksen varapuheenjohtajaksi nousee hallitusammattilainen ja yritysjohtaja Kaisa Olkkonen.

Uusina jäseninä aloittavat Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila sekä Finnairin talousjohtaja Kristian Pullola. He tuovat mukanaan asiantuntemusta kulttuurin, ympäristön ja talouden aloilta.

Dekaanin elementtinä meri

Emilie Gardberg
Emilie Gardberg. Kuva: Veikko Kähkönen

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardbergin intohimona on taiteen ja kulttuurin yhteiskunnallinen muutosvoima. Gardberg on työskennellyt aiemmin muun muassa Suomen Lontoon instituutin johtajana, Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä ja Turun musiikkijuhlien johtajana. Vapaa-ajallaan Gardberg viettää paljon aikaa merellä ja veneilee. Hän on seurannut Itämeren rehevöitymistä ja haluaa toimia sen pysäyttämiseksi.

”Olen ihaillut säätiön toimintaa Itämeren määrätietoisena pelastajana. Säätiöllä on ollut merkittävä vaikutus Itämeren tilaan. Merikulttuurin vaaliminen, Itämeren historia, sen ihmiset ja tulevaisuus ovat keskeisiä teemoja säätiön kulttuurityössä, ja nämä osa-alueet koen innostavina ja henkilökohtaisesti tärkeinä”, hän sanoo.

Itämeren tutkija ja suojelija

Seppo Knuuttila
Seppo Knuuttila. Kuva: Kai Widell, SYKE

Seppo Knuuttila on seurannut Itämeren tilaa jo vuosikausia, niin ammattinsa puitteissa kuin yksityiselämässäänkin. Knuuttila on intohimoinen Itämeren suojelija ja palkittu merentutkija.

”Meri ja sen asukkaat antavat minulle mielenrauhaa, ja vastavuoroisesti yritän itse tehdä parhaani, jotta niillä olisi turvatumpi tulevaisuus. Kerran meri oli viedä henkeni, mutta säästi sen kuitenkin ikään kuin viestittääkseen, että minulla on vielä tehtävää. Seuraavana vuonna paikallistin koko Itämeren valuma-alueen suurimman fosforipäästön. Toivon, että meillä olisi vielä monta hyvää yhteistä vuotta jäljellä”, Knuuttila kuvailee.

Hän on tehnyt pitkään yhteistyötä säätiön kanssa ja ollut mukana paikallistamassa muun muassa Itämereen päätyneitä fosforipäästöjä Venäjällä 2000-luvun puolivälissä.

”Säätiön Itämeri-tiimin osaamista ja tehokkuutta on voinut vain ihailla kaikki nämä vuodet. On samalla sekä kunnia että haaste päästä sparraamaan tätä joukkuetta!”

Talousosaajasta tuli itämeriläinen

Kristian Pullola
Kristian Pullola

Kristian Pullola on talous- ja finanssialan ammattilainen, jolla on mittava kokemus erilaisista johtotehtävistä muun muassa Nokialla. Itämeri-suhde Pullolalle on muodostunut Saaristomerellä, jossa hän viettää paljon aikaa perheineen. Säätiön hallituksessa Pullola haluaa tukea ja kehittää työtä Itämeren puolesta, sekä oppia itselleen uutta.

”Itämeri merkitsee minulle energian ja luonnon rauhan lisäksi myös ympäristön haasteita ja muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on toimia kestävän kehityksen puolesta”, hän sanoo.

John Nurmisen Säätiön hallituksessa lopettavat jäsenet sijoitusammattilainen Eeva Ahdekivi ja yritysjohtaja Juho Lipsanen. Vuonna 2023 hallituksessa lopetti yritysjohtaja Hannu Syrjänen.

”Toivotamme uuden puheenjohtajan sekä hallituksen jäsenet lämpimästi tervetulleiksi ja otamme kiitollisena vastaan uudet ideat ja asiantuntemuksen, jota he tuovat mukanaan. Itämeri tarvitsee vahvaa osaamista ja tehokkaita toimia, sillä sen tila on edelleen huono”, sanoo John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Haku