Pellon perintö
Varsinais-Suomeen sijoittuvassa hankkeessa vähennetään Saaristomeren ravinnekuoritusta tiiviissä yhteistyössä alueen maataloustoimijoiden kanssa. Yhdessä toteutamme Uskelanjoen valuma-alueella tehokkaita toimia, joilla parannamme pellon kasvukuntoa ja joen tilaa. Hankkeessa on myös vahva kulttuurinen näkökulma, jonka tavoitteena on osallistaa paikallisia ihmisiä ja kerätä heidän muistojaan ja kokemuksiaan.

Lisätietoja:
Saaristomeri ei voi hyvin: sen valuma-alueen maatalouden hajakuormitus on Suomen viimeinen hot spot -ongelma-alue Itämeren suojelukomissio HELCOMin listalla. Tarvitsemme laaja-alaista yhteistyötä Saaristomeren tilan parantamiseksi.
Kolmivuotisessa hankkeessa vähennetään maatalouden vesistökuormitusta yhdessä Varsinais-Suomen maataloustoimijoiden kanssa. Pellon perintö -hankkeessa toteutetaan maatalouden vesiensuojelun tiekartan tehokkaimpia toimia Uskelanjoen valuma-alueella yhdessä paikallisten maatalousyrittäjien, kuten kotieläintuottajien ja kasviviljelijöiden kanssa.
John Nurmisen Säätiö tukee maataloustoimijoita tehokkaimpien vesiensuojelutoimien käyttöönotossa, kuten maanparannusaineiden käytössä, lantaravinteiden kierrätyksessä ja eroosion vähentämisessä. Tavoitteena on parantaa viljelijöiden kanssa maaperän kasvukuntoa ja auttaa kotieläintilallisia löytämään ratkaisuja ylimääräisten lantaravinteiden käsittelyyn. Näin saamme vähennettyä maatalouden vesistövaikutuksia ja parannettua tilojen kannattavuutta kestävällä tavalla.
Uskelanjoki sijaitsee Salon ja Someron alueilla ja laskee Halikonlahteen. Alueella haetaan yhteistyössä maataloustuottajien kanssa heidän toimintaedellytyksiään tukevia ratkaisuja, jotka myös vähentävät kuormitusta. Jos nämä keinot otettaisiin käyttöön laajasti koko Saaristomeren valuma-alueella, voisi Suomi päästä eroon hot spot -statuksesta. Hankkeen tavoitteena on vähentää joen kautta Saaristomereen päätyvää fosforia yhteensä 36 tonnia.
Taiteilijat kulttuuriperinnön jäljillä
Pellon perintö -hankkeessa jalkaudutaan myös löytöretkelle Uskelanjoen vaihteleviin maisemiin yhdessä taiteilijoiden Kati Rapian ja Ilona Valkosen kanssa. He astuvat kanoottiin ja kahluusaappaisiin kartoittamaan Uskelanjoki Lorea.
Kuvataiteilijat kokoavat jokivarren asukkailta kokemuksia, kuulopuheita, neuvoja ja muistoja. Projektin tavoitteena on tallentaa modernia kansanperinnettä eli folklorea, tiivistää paikallisten suhdetta lähivesistöönsä ja nostaa paikallisten ihmisten muistoja ja tarinoita esiin. Lopputuloksena syntyy tarinallinen valokuvanäyttely.

Kati Rapia on kuvataiteilija, sarjakuvantekijä, kuvittaja ja valokuvaaja. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Rapialle myönnettiin Suomen valtion sarjakuvan taiteen palkinto vuonna 2018.
Ilona Valkonen on kuvataiteilija, joka kuvaa itseään ilmiöiden kerääjänä. Hän luo teoksia, joita haluaa itse kokea. Valkonen on opiskellut Taideyliopiston kuvataideakatemiassa, ja hänet tunnetaan sekä käsitteellisistä installaatioista että perinteisemmistä maalauksista.
Taiteilijat ovat yhteisessä Vieno Motors -projektissaan luoneet valokuvateoksia hyödyntäen Itämeren rannoilta kerättyä roskaa yhdessä paikallisten nuorten kanssa.
Hankkeeseen liittyvät materiaalit
Hankkeeseen liittyvät uutiset



Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.