Uusi Itämeren perintö -näyttely aukeaa – John Nurmisen Säätiön työ koettavissa ainutlaatuisena virtuaalielämyksenä
Lisätietoja
John Nurmisen Säätiön Itämeren perintö -virtuaalinäyttely esittelee merikulttuuria ja ympäristötyötä uudella tavalla. Digimuseosta löytyvä näyttely on tarkoitettu kaiken ikäisille merellisestä kulttuurista ja Itämeren pelastamisesta kiinnostuneille.
John Nurmisen Säätiön työtä valottava näyttely on rakennettu virtuaaliseksi elämykseksi, josta jokaiselle löytyy jotain uutta ja oivaltavaa, ajatuksia herättävää ja Itämeren pelastustyöhön kannustavaa.
”Meillä säätiössä on tuhansia tarinoita ja faktoja kerrottavaksi merestä. Laajat kokoelmamme, vaikuttavat ympäristöhankkeemme ja monipuolinen kuva-arkistomme antavat mahdollisuuksia moneen. Näiden kuratointi säätiön työstä kertovaksi virtuaalinäyttelyksi on ollut upea matka”, sanoo säätiön julkaisu- ja kokoelmapäällikkö Maria Erkheikki.
Myytit, uhat, rohkeus, toivo ja kiitollisuus
Näyttelyssä kerrotaan hurja tarina M/S Leenan kohtalosta, sillä Itämeri on ollut monen uhkaavan tilanteen näyttämönä. Taistelulaivat ovat pommittaneet toisiaan, aluksia on johdettu harhaan, mereen on upotettu miinoja. Itämeri on edelleen vallan ja politiikan keskiössä.
Ihmisen toiminta lisää uhkia entisestään, ja siksi näyttelyssä voi testata omaa tietämystään Itämeren ekosysteemeihin vaikuttavista tekijöistä.
Myyttisiin Pohjolan karttoihin pääsee tutustumaan virtuaalisessa esityksessä hyvin läheltä. Kartoilta aukeaa faktan lisäksi jännittävää fiktiota, sillä vanhoihin karttoihin liittyy oman aikansa uskomusten ja myyttien lisäksi poliittisia, taloudellisia ja uskonnollisia viestejä.
Uskomuksia ja vanhaa tietoa liittyy myös Itämeren tilaan ja ihmisen toimien vaikutuksiin. Näyttelyssä pääseekin murtamaan luonnontieteellisiä myyttejä mereen liittyen.
Rohkeutta ja toivoa antavat ympäristötyön tulokset sekä säätiön meritaidekokoelmaan liittyvät mieleenpainuvat tarinat. Meri on toiminut Suomelle siltana muuhun maailmaan ja antaa yhä meille iloa ja uusia tuulia. Virtuaalinäyttelyn lopuksi pääsee tutustumaan merestä inspiroituneihin muistoihin sekä konkreettisesti kiittämään Itämerta. Kiittäessä voi pohtia, mihin pelastustoimiin voi ryhtyä itse, sillä Itämeri on meille kaikille yhteinen.
Uudenlainen virtuaalinen näyttelymalli
Itämeren perintö on kehitetty uudelle digitaaliselle alustalle, jonka keskiössä ovat tarinallisuus ja osallistaminen.
”Haluamme näyttelyllä luoda uudenlaista tarinamaista ja seinätöntä näyttelykokemusta. Säätiö on perustanut Digimuseon yhdessä Museoliiton kanssa muutama vuosi sitten, ja tällä uudella näyttelymallilla haluamme osoittaa, kuinka virtuaalinen maailma avaa erilaisia mahdollisuuksia, eikä näyttelylle ole mitään ”oikeaa” mallia. Uusi näyttelymme luotiin yhteistyössä All Things Contentin ja Indevitin kanssa, jotta voimme tarjota kävijöille uudenlaisen elämyksen”, kertoo Maria Erkheikki.
Uutista on muokattu 12.2. johtuen teknisestä viasta näyttelyopastusten suhteen.
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.