Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Teollisuus- ja energiantuotantohankkeet eivät saa vaarantaa vesistöjen tilaa

Kannanotto: Teollisuus- ja energiantuotantohankkeet eivät saa vaarantaa vesistöjen tilaa

Merenpohjaa ja levää
Photo: Pekka Tuuri

Lisätietoja

Eduskunta on 2024 hyväksynyt lakimuutoksia, jotka sallivat jatkossa teollisuus- ja energiantuotantohankkeille poikkeamisen vesienhoidon ympäristötavoitteista. Poikkeaman myöntämistä perustellaan vihreän siirtymän* vauhdittamisella: siirtymä pois fossiilisesta energiasta vaatii ripeää muutosta energiajärjestelmiin ja teolliseen tuotantoon, mutta vihreän siirtymän hankkeita ei kuitenkaan pidä toteuttaa luonnon kustannuksella ja Suomen vesien tilaa vaarantaen.

Vesien- ja merensuojelun näkökulmasta riskejä aiheuttavat hankkeet jotka:

  • lisäävät paikallista ravinne- tai lämpökuormaa (esim. akkumateriaalitehtaat, biokaasun tuotantolaitokset, metallinjalostus)
  • aiheuttavat merkittäviä muutoksia veden suolaisuudessa ja kerrostuneisuudessa (esim. metsäteollisuus, akkumateriaalitehtaat ja kaivoshankkeet)
  • muuttavat vedenalaisia elinympäristöjä tai aiheuttavat niiden väliaikaisen tai pysyvän tuhon (esim. merenpohjan kaivannaistoiminta, merituulivoima, vesistön säännöstely)
  • aiheuttavat vesieliöille haitallisten aineiden päästöjä (esim. kaivoshankkeet)
  • estävät lajien muuton/vaelluksen tai niille tärkeiden ruokailu- lisääntymis- tai levähdyspaikkojen käytön (esim. väärin sijoitetut tuulivoimapuistot, jokien ja purojen vaellusesteet)

Vesien hyvän tilan tavoitteesta ei saa poiketa vihreän siirtymän nimissä

Vesipuitedirektiivin ja kansallisen vesien- ja merenhoitolain mukaisesta vesien hyvän tilan tavoitteesta ei tule poiketa vihreän siirtymän nimissä. Suomen tulee panostaa laadukkaaseen ympäristövaikutusten arviointiin ja hankkeille tulee asettaa pitkäaikaiset ja kattavat seurantavelvoitteet. Vesi- ja ympäristölupia tulee tarkistaa ja tarvittaessa päivittää säännöllisin määräajoin.

Riippumaton ja luotettava lupamenettely ja lupien valvonta edellyttää riittävää resurssointia. Myös laaja muutoksenhakuoikeus on varmistettava. Maankäytön suunnittelun ja merialuesuunnittelun tulee tukea vesien- ja merenhoidon tavoitteiden saavuttamista.

Aito vihreä siirtymä pureutuu ympäristökriisien juurisyyhyn eli ylikulutukseen, jotta siirtymä voi mahtua luonnon kantokyvyn rajoihin. Se edistää päästövähennysten rinnalla luontokadon pysäyttämistä ja vesistöjen hyvää tilaa.

Hankkeet, jotka aiheuttavat merkittäviä haitallisia vesistövaikutuksia eivät ole vihreää siirtymää, vaan viherpesua.

* Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan Suomen valtionhallinnon käyttämän määritelmän mukaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin. Kestävä talous nojaa vähähiilisiin sekä kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin.

Ympäristöjärjestöjen logot
Vihreän siirtymän pelisäännöt laativat yhteistyössä kaikki Itämeri- ja ympäristöjärjestöt: John Nurmisen Säätiö, BSAG, WWF, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Pidä Saaristo Siistinä, Greenpeace ja Natur och Miljö.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku