Baltic Fish

Vajaasti hyödynnettyjen kalalajien kestävä hoitokalastus auttaa rehevöitynyttä Itämerta sekä tarjoaa kuluttajille uuden vesistö- ja ilmastoystävällisen proteiinin lähteen. Suomessa menestyksekkäästi toteutetun Lähikalahankkeen innoittamana John Nurmisen Säätiö, Race For the Baltic, Guldhaven Pelagiska, Rädda Lumparn ja Ålands Fiskarförbund käynnistivät vuonna 2019 yhteisen Baltic Fish -hankkeen, joka tähtää särkikalojen hoitokalastuksen kaupallistamiseen myös Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Baltic Fish -hanketta osarahoittaa Suomen ja Ruotsin valtioiden Baltic Sea Action Plan -rahasto, jota hallinnoi pohjoismainen ympäristörahoitusyhtiö NEFCO.

Tavoite
Tavoite
Särkikalan kysynnän lisääminen ja kaupallisten tuotantoketjujen luominen Ruotsiin ja Ahvenanmaalle.
Aikataulu
Aikataulu
2019
2021
Tilanne
Tilanne
Ruotsissa ensimmäiset suurtalouskeittiöille suunnatut tuotteet myynnissä ja Ahvenanmaalla tuotantoketjun muodostus käynnissä. Molemmissa särkikalan elintarvikekäytön markkinointia.

Kalastus on tehokas keino kierrättää ravinteita Itämerestä maalle

Kalastus on tehokas keino kierrättää ravinteita Itämerestä maalle ja se auttaa parantamaan rehevöityneiden vesistöjen tilaa. Särkikalat, kuten lahna ja särki, menestyvät rehevöityneissä vesistöissä ja niitä löytyykin Itämerestä runsaasti. Vaikka särkikalat ovat terveellistä ja maukasta ruokaa, niitä ei nykypäivänä juurikaan syödä Itämeren alueen maissa. Särkikalojen hyötykäyttö ei ole ainoastaan erittäin kustannustehokas keino taistella rehevöitymistä vastaan, vaan se tarjoaa lisäksi kuluttajille terveellisen ja vastuullisen proteiinin lähteen. Paikallisten kalastusyrittäjien tulovirtojen kasvattaminen auttaa ylläpitämään perinteistä rannikkokalastusta, joka on tärkeä osa suomalaista ja ruotsalaista saaristokulttuuria.

Baltic Fish -hanke kulkee Lähikalahankkeen jalanjäljissä

Suomi on ottanut etumatkaa särkikalojen kalastuksessa. John Nurmisen Säätiö käynnisti vuonna 2015 Lähikalahankkeen Itämeren särkikalojen kaupallistamiseksi ihmisravinnoksi. Ensimmäiset kaupalliset särkituotteet tulivat markkinoille vuonna 2017. Suomalaisen Lähikalahankkeen suuren menestyksen rohkaisemana suomalaiset ja ruotsalaiset toimijat, Race For The Baltic, Guldhaven Pelagiska, Rädda Lumparn, Ålands Fiskarförbund ja John Nurmisen Säätiö, ovat laajentaneet hoitokalastusta Ahvenanmaalle ja Ruotsiin.

Baltic Fish -hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisviranomaisten kanssa luomalla yhteiset säännöt kestävälle hoitokalastukselle ja kalastuskäytäntöjen valvomiselle. Hankkeessa työskennellään lisäksi kaupallisten tuottajien ja kumppaneiden kanssa toimivien tuotantoketjujen luomiseksi ja tuotteiden kaupallistamiseksi. Hanke tarjoaa loistavan mahdollisuuden saattaa kestävästi tuotettuja, paikallisesta kalasta valmistettuja tuotteita Ruotsin markkinoille ja vastata alati kasvavaan ympäristöystävällisen kalaruoan kysyntään.

Hankkeen edistysaskeleita

Ruotsi

Kalastajat lahnasaaliin ääreellä Kalixissa. Kuva: Marie Sparréus
 • Ensimmäiset saaliit pyydettiin kesän 2019 testikalastuksissa yhteistyössä Sveriges Lantbruksuniversiteti (SLU) kanssa
 • Ensimmäiset tuote eli suurtalouskeittiöille suunnattu lahnapihvi saatiin Ruotsin markkinoille joulukuussa 2019.
 • Talven 2019 aikana järjestettiin kaksi sidosryhmätilaisuutta, joissa keskusteltiin kalastuksen säännöistä ja valvonnasta. Hankkeen kalastussäännöt valmistuivat keväällä ja kalastuksen valvojiksi sovittiin Lääninhallitukset.
 • Suurtalouskeittiöille on tarjolla leivitetty kalapihvi, kalahampurilaispihvi sekä kalajauhelihaa. Hankkeen kanssa yhteistyötä tekevät myös gotlantilaiset kalastajat, joilla on oma säynepihvi paikallisissa marketeissa. He allekirjoittivat sopimukset Race For The Balticin kanssa ja tulivat mukaan hankkeeseen syksyllä 2020.
 • Syksyllä 2020 Ruotsissa julkaistiin braxen.nu -verkkosivusto ja sometili, jotka antavat kattavaa tietoa Baltic Fish -hankkeesta.
 • Ruotsissa on laskettu Perämereltä kalastetun särkikalan hiilidioksidijalanjälkeä yhdessä RISE Institutes of Sweden -tutkimuslaitoksen kanssa. Alustavan tuloksen mukaan 1 kg särki- ja säynemassaa tuottaa 1 kg CO2-päästöjä, mikä tekee siitä ilmastoystävällisen vaihtoehdon ruokapöytään.

Ahvenanmaa

Harriet Strandvik ja Fredrik Engström esittelevät huippusuosion saaneita lahnaburgereita Skördefestissä. Kuva: Therese Andersson
 • Kalastus aloitettiin pienimuotoisesti kesällä 2019, ja saadusta kalajauhelihasta valmistettua ruokaa tarjoiltiin ja maistatettiin erityisesti maarianhaminalaisessa lounasravintolassa.
 • Keväällä 2020 kalastuksen reunaehdoista keskusteltiin eri sidosryhmien kanssa ja päädyttiin siihen, ettei erillisiä sääntöjä särkikalan hoitokalastukseen tarvita.
 • Testikalastus käynnistyi toukokuussa 2020, jolloin pyydettiin kaksi tonnia kalaa.
 • Kalatuotteelle ei toistaiseksi ole saatu muodostettua kunnollista tuotantoketjua, mutta koulukeittiöt ja muut suurtalouskeittiöt ovat olleet kiinnostuneita kalajauhelihasta.
 • Ahvenanmaalla materiaalista koostettiin video, joka esittelee lahnan matkan merestä ruokapöytään. Videota hyödynnetään hankkeen markkinoinnissa ja erityisesti koululaistilaisuuksissa.
 • Baltic Fish -hanke lanseerattiin Ahvenanmaalla virallisesti syyskuussa elonkorjuujuhla Skördefestissä.
 • Lue lisää Ahvenanmaan uutisista Rädda Lumparnin sivuilla

Lisätietoja:

John Nurmisen Säätiö

Marjukka Porvari
Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja
John Nurmisen Säätiö
marjukka.porvari(at)jnfoundation.fi

Maija Salmiovirta
Projektipäällikkö, Puhdas Itämeri -hankkeet
John Nurmisen Säätiö
maija.salmiovirta(at)jnfoundation.fi
www.johnnurmisensaatio.fi

Race For The Baltic

Emma Gabrielsson
Projektipäällikkö
Race For The Baltic
Emma(at)raceforthebaltic.com
raceforthebaltic.com

Guldhaven Pelagiska AB

Teija Aho
toimitusjohtaja
Guldhaven Pelagiska AB
teija(at)guldhaven.se
http://guldhaven.se/fi/

Rädda Lumparn

Carina Aaltonen
Varapuheenjohtaja
Föreningen Rädda Lumparn
Carina.aaltonen(at)lagtinget.ax

Ålands Fiskarförbund

Fredrik Lundberg
toimitusjohtaja
Ålands Fiskarförbund
fiskare(at)aland.net

NEFCO

Anja Nystén
Vanhempi johtaja, BSAP-rahaston rahastonhoitaja
NEFCO
Anja.Nysten(at)nefco.fi
https://www.nefco.org/