Ilmastonmuutos
Ilmaston lämpeneminen muuttaa Itämerta ja vaikuttaa monin tavoin vedenalaiseen luontoon. Lämpenemisen seuraukset näkyvät jo meressä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kiihdyttävät myös meren rehevöitymistä entisestään.
Ilmastonmuutos lisää rehevöitymistä ja kiihdyttää ravinnekuorman vaikutusta
Lisääntyvä sateisuus ja leudot, lumipeitteettömät talvet lisäävät maalta Itämereen valuvaa ravinnekuormaa.
Lämmin vesi ja fosforiravinteen hyvä saatavuus vedessä hyödyttävät etenkin sinilevien kasvua. Meriveden lämmetessä myös hapenkulutus meren pohjalla kasvaa. Jos pohjien happikato pahenee, hapettomilta pohjilta vapautuu lisää ravinteita levien käyttöön.
Ilmastonmuutos vaikuttaa meriluontoon ja lajeihin
Lämpenemisen seurauksena jääpeitteinen aika on lyhentynyt, ja entistä pienempi osa Itämerestä jäätyy talvisin. Ilmastonmuutoksen seurauksena myös meri on lämpimämpi kuin aiemmin, niin pintavesistä kuin pohjan syvänteistäkin.
Meriveden lämpeneminen muuttaa Itämeren ravintoketjuja ja vaikuttaa koko sen vedenalaiseen luontoon. Osa Itämeren olosuhteisiin sopeutuneista, pohjoisista lajeista joutuu väistymään, jos ne eivät pysty sopeutumaan nopeasti etenevään muutokseen.
Puhdasta ja viileää vettä kaipaavat lajit, kuten lohikalat ja made, kärsivät sekä rehevöitymisen että ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista muutoksista meressä.
Ilmastonmuutoksen vaikutuksista hyötyvät Itämeressä lajit, jotka eivät kärsi rehevöitymisestä tai veden lämpenemisestä. Esimerkiksi särkikalat ja kuha viihtyvät myös sameissa ja lämpimissä vesissä.
Tulevaisuudessa myös eteläisten vieraslajien on entistä helpompi kotiutua Itämereen, ja jotkin tulokkaista voivat olla uhkaksi meremme alkuperäisille lajeille. Lajiston köyhtyminen heikentää meriluonnon kykyä sopeutua ilmaston lämpenemisen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Sateisuus lisääntyy ja pintavesi makeutuu ilmaston lämpenemisen seurauksena
Ilmastonmuutoksen seurauksena sateisuuden ennustetaan pohjoisen Itämeren alueella kasvavan. Kun makean veden virtaus Itämereen lisääntyy, valtameristä kotoisin olevista lajeista osa väistyy suolaisemmille vesille.
Itämeren rannikon eliöyhteisöjen useat avainlajit, kuten rakkohauru, meriajokas ja sinisimpukka ovat kaikki alkuperältään mereisiä, ja ilmastonmuutos saattaakin pidemmän ajan kuluessa tuoda haasteita niiden selviytymiselle Itämeressä.
Miten torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia?
Ilmastonmuutos kiihdyttää meren rehevöitymistä entisestään. Tärkein ilmastonmuutoksen torjuntakeino Itämerellä on siis vähentää rehevöitymistä.
Ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen vaikutukset näkyvät laajasti Itämerellä meille ihmisille:
- Sinilevä haittaa uimista
- Rannat kasvavat umpeen
- Vesi samenee ja rihmalevä lisääntyy
- Kalakannat pienenevät
- Merelliset elinkeinot kärsivät
- Meren perintö katoaa
Itämeri tarvitsee apuasi.
Vielä ei ole liian myöhäistä pelastaa Itämerta.
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.